Андрій Яковина
17.10.2022 20:39

Останнім часом з’явилося багато аферистів, які використовують війну для власного збагачення та для піару. Наприклад, псевдоволонтери, які збирають кошти громадян, а потім зникають. Або ті, що торгують гуманітарною допомогою. А найбільші циніки приїздять до військових – зроблять фотосесію з автоматом в окопчику і все вже герой.

Один з таких «героїв з окопу», «волонтер», «благодійник» та ще й «забудовник» - Андрій Яковина. Це той, що хотів виїхати з України ще 21 лютого, за 3 дні до початку війни, про що він сам писав на своїй сторінці у Facebook, пише "Антикорупційна правда".

За даними пошукової системи YouControl, станом на середину жовтня 2022 року Яковина Андрій Романович є організатором 115 різних фірм, кооперативів, благодійних фондів. Більшість цих фірм зареєстровано в Обухові. При чому 70 з цих вже перебувають у стані ліквідації. Бо схема роботи у аферистів доволі проста – зробити фірму, зібрати з людей кошти, вивести їх собі в кишеню, на новий будинок, або ще одну автівку преміум-класу, а потім заявити, що фірма банкрут і грошей немає.

Саме така історія сталася з «аферопроектом» Андрія Яковини - ЖК «Квартал Парковий» ND Group Development аж з 8-ми будинків. Які не просто не побудовані, а й навіть на сайті забудовника написано, що будівництво зупинено.

«Дім - там, де затишно!» - стверджує, без перебільшення, «незрівнянний» забудовник ЖК «Квартал Парковий» ND Group Development. Адже, щоб так нахабно дурити та обкрадати людей, що вклались в це будівництво, треба бути справжнім професіоналом, навіть краще сказати віртуозом своєї справи. «Затишною» для інвесторів «Паркового» мала стати жахлива автомобільна дорога до комплексу, яка утворилася після проїзду будівельної техніки, як і квартира без налагоджених комунікацій, або ж небезпечний дитячий майданчик, покритий щебнем.

Зараз же більшості інвесторів замість обіцяної домівки знадобиться тепла ковдра, щоб переночувати під зачиненими дверима забудовника, хоча сам він пише, що всі на робочих місцях і двері офісу відчинені. Якщо так, то чому будівництво не йде, а на майданчику нікого немає?

Пояснення доволі просте. Варто розпочати з моменту закладання фундаменту для афери над власниками квартир на вул. Паркова. Під забудову даного ЖК була взята в оренду справді мальовнича ділянка, оточена сосновим лісом. Приваблива реклама, чудовий сайт – те, що надало можливість Яковині Андрію Романовичу (CEO ND Group Development, депутат Обухівської міської ради останнього скликання, підприємець, волонтер) успішно зібрати кошти з майбутніх мешканців.

Далі більше. Грошей вистачило на побудову трьох будинків. За чималий хабар вдалося ввести в експлуатацію ці 3 будинки з 8-ми (без передбаченого благоустрою, озеленення, комунікацій). Це все можна побачити, відвідавши територію ЖК.

КП «Обухівводоканал» не прийняв водогін через невідповідність діаметрів трубопроводу, а електроенергія постачається по комерційній вартості. Причому, з інформації, вказаної на сайті, з’ясовується, що, в недобудованому 4-му та у відсутніх 5-му, 6-му, 7-му, 8-му будинках розпродані майже всі квартири. У такий спосіб ЖК «Квартал Парковий» ототожнився з гаслом: «Будуємо один, а збираємо на два».

І ось сьогодні Яковина Андрій Романович, засновник Благодійного фонду «Андрія Яковини» - власник найбільших боргів за комунальні послуги. Після багатьох спроб зв’язатись з керівниками будівництва, на офіційний сторінці у Facebook опублікували неоднозначний допис, де говориться про припинення будь-яких запланованих робіт до закінчення війни, а сам Яковина каже: «Грошей в мене немає, будівництво не планується до післявоєнного відновлення економіки країни».

Хоча й ND Group Development заявляє про перебування забудовника на службі в ЗСУ, нам відомо, що Андрій Романович звільнений від військової служби від 3 серпня 2022 року.

Чому міська рада не вживає жодних заходів (саме вони підписали сертифікати готовності об’єктів до експлуатації) та чому про це замовчують інші структури? Ці та решту питань дедалі частіше задають ошукані інвестори.

Ініціативна група звернулася в обласну прокуратуру, НАЗК, БЕБ України, Голові Обухівської міської ради та Офіс Президента з вимогою вирішити питання, щодо шахрайських дій Обухівського афериста.