Альфа-самку геть з Нацбанку
01.02.2023 13:41

Українська влада жорстко відреагувала на серію корупційних скандалів - деякі фігуранти вирушили до СІЗО, інші втратили посади. Однак досі немає реакції на скандал навколо глави Департаменту банківського нагляду Нацбанку Наталії Дегтярьової. Її журналісти викрили в лобіюванні російського бізнесу в Україні. На слуху скандальні історії з "Альфа-Банком" і букмекерською конторою 1xBet, але є й низка інших, які "прославили" чиновницю з обойми Кирила Шевченка. Про це пише Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк з посиланням на іноземні ЗМІ.

"Альфа-Самка" - геть з Нацбанку!

Наталія Дегтярьова дісталася новому керівництву НБУ у спадок від Кирила Шевченка, якого НАБУ розшукує за підозрою в розкраданні державних коштів. Департамент банківського нагляду - це одна з головних годівниць у Нацбанку з безліччю важелів впливу на фінустанови. Співрозмовники в регуляторі стверджують, що Шевченко досі зберігає вплив у НБУ й отримує свою частку, наприклад, за кришування банків-пустушок і банків із російським капіталом, які взагалі не повинні працювати в Україні.

До речі, якщо зараз, на тлі корупційних скандалів в українській владі, НАБУ захоче перевірити фінансовий сектор країни, крім НБУ, слідчим варто зазирнути до "Укргазбанку", там теж заправляють люди Шевченка - голова правління Кравець і його заступники.

Але повернімося до Нацбанку. Крісло під Дегтярьовою сильно захиталося після того, як у січні стало відомо про її заступництво роботі російської букмекерської контори 1xBet в Україні. Під виглядом європейської компанії росіяни зайшли на український ринок навесні 2022 року, у розпал повномасштабного вторгнення Росії. Досить швидко журналісти знайшли зв'язок букмекера зі спецслужбами РФ, 1% від прибутку компанія перераховувала на лікування солдатів армії РФ.

Але Дегтярьова та її департамент заплющували очі на ці факти, доки кейс не потрапив на стіл президента Володимира Зеленського, і той наклав санкції проти партнера 1xBet, латвійської компанії Royal Pay Europe. На українських рахунках компанії було заморожено 3,2 млрд грн.

Ще один публічний скандал за участю Дегтярьової розгорівся з приводу роботи російського "Альфа-Банку" (Sense Bank) в Україні під час війни. Економіст Борис Кушнірук вважає, що цей факт дискредитує президента і керівництво НБУ. Він стверджує, що Дегтярьова пов'язана з "Альфа-Банком" щонайменше з 2018 року. Департамент банківського нагляду не звертає уваги на виведення коштів з банку перед можливою націоналізацією. За минулий рік з "Альфа-Банку" пішло 65% коштів корпоративних клієнтів і близько 25% коштів фізичних осіб, а відтік капіталу до осені прискорився майже вдвічі - до 7 млрд грн на місяць.

"Інсайдер UA" повідомляє, що частина виведених коштів із Sense Bank могла піти на підтримку російської армії.

Ці два кейси - далеко не єдині, в яких фігурує Дегтярьова. І всі вони так чи інакше пов'язані з Росією.

Шахрайство і російський слід в українських банках

Днями "Укренерго" відсудило у банку "Альянс" 1,11 млрд грн за позовом про невиконану банківську гарантію на забезпечення зобов'язань "Юнайтед Енерджі" за договором купівлі електроенергії. Реальним власником "Альянсу" є олігарх-утікач Дмитро Фірташ, а сама установа існує виключно для провертання різноманітних схем на фінансовому ринку. Наприклад, махінацій із банківськими гарантіями.

Історія з "Укренерго" - це історія того, як Фірташ, Коломойський і Шевченко з Дегтярьовою хотіли "кинути" державу на мільярд, але війна і НАБУ зі справою проти екс-глави НБУ внесли корективи. "Альянс" не мав видавати цю гарантію, оскільки капітал банку на момент угоди становив 610 млн грн, відповідно, максимальний розмір гарантії не міг перевищувати 750 млн. Очевидне спотворення звітності та порушення нормативів. Саму гарантію банк навіть не відобразив у балансі.

Коли після виграшу апеляції "Укренерго" (до двох місяців) спише свої 1,1 млрд грн, і кошти клієнтів підуть держкомпанії, "Альянс" залишиться фактично банкрутом. Тут би клієнтам варто було задуматися про свої вкладення. У банку 9,9 млрд грн цілком реальних зобов'язань, а ось з активами біда. Хоч на папері вони становлять 11,1 млрд грн, але за фактом одразу 3 млрд грн з 5 млрд кредитного портфеля існують у вигляді беззаставних кредитів компаніям Фірташа, які він не повертатиме. На "Альянс" чекає доля банків "Надра" і "Родовід", які олігарх випатрав за такою ж схемою. Неминуче банкрутство "Альянсу" коштуватиме ФГВФО 2,5 млрд грн у вигляді погашення вкладів фізосіб.

Про махінації за участю банку Фірташа на ринку ходять легенди. Наприклад, НАК у своїх документах окремо вказує, що не приймає банківські гарантії від банку "Альянс".

Вже після початку війни Фірташ із благословення НБУ "кинув" на гроші сільгоспвиробників, зірвавши їм посівну. Більше деталей у цій статті, але якщо коротко - це було справжнє мародерство під час російської агресії. Постраждалі розповідають, що в банку "Альянс" у змові з Ostchem реалізували схему - кредит аграріям під купівлю добрив в азотних компаній олігарха через прокладки. Забезпеченням кредитів стала сільгосптехніка виробників. Навесні 2022-го аграрії, звичайно ж, не дочекалися ніяких добрив, а їхні гроші пішли на рахунки фірм-прокладок. Одна з агрокомпаній зазнала збитків на 200 млн грн, є десятки інших подібних випадків.

У послужному списку "Альянсу" є справи і гірші - відмивання коштів, фінансування терористів на Донбасі, виведення коштів у Росію в колаборації з Global Money. Максимум, на що спромоглася Дегтярьова - символічні штрафи.

Невеликий ComInBank за документами оформлений на британського інвестора Стефана Пола Пінтера, але журналісти довели, що насправді ним володіє фігурант кримінальних справ, кримський бізнесмен із російським паспортом Євген Казьмін, якого підозрювали раніше у фінансуванні сепаратизму в Криму. Цей банк - одна з провідних фінустанов України з обслуговування транзакцій заборонених видів діяльності. Йдеться про перекази у сферах торгівлі наркотиками, грального бізнесу, торгівлі порнографією, за що банк отримував санкції від Mastercard. Департамент Дегтярьової обізнаний про діяльність установи, але обмежився лише накладенням символічного штрафу в 7 млн грн минулого року.

Ще одна подібна фінустанова, яка обслуговує транзакції заборонених видів діяльності, - ConcordBank. Він у вересні 2021 року потрапив під санкції США за роботу з російським криптообмінником SUEX. Через ConcordBank здійснювали платежі російських громадян для найбільшої платформи з продажу наркотиків Hydra, оборот якої в Росії становить щонайменше 1,5 млрд євро на рік. Під тиском влади США НБУ оштрафував "Конкорд" на 60 млн грн за легалізацію "брудних" грошей. Однак Дегтярьова врятувала банк від ліквідації.

"Не помічає" Дегтярьова і роботу в Україні банку підсанкційного російського олігарха Євгена Гінера. Слідство встановило зв'язок між Гінером і корпорацією "Ростех", яка постачає зброю і боєприпаси для російської армії. Однак PIN Bank належав олігарху до кінця осені 2022 року, а зараз лише формально переданий в управління державі. Аналогічна ситуація зі ще одним російським банком в Україні - "Форвард Банк". Він належав групі "Русский Стандарт" Рустама Таріко, зараз в управлінні держави. Однак колишні власники банків досі зберігають вплив на фінустанови через менеджмент, який залишився на своїх місцях.

"У НБУ працює агентура ворога"

Європейське видання Europennews, яке присвятило велику статтю роботі російських фінансових установ в Україні, зазначає, що діяльність Дегтярьової загрожує національній безпеці України. "Робота росіян на фінансовому ринку України була схвалена головою НБУ Шевченком, і Дегтярьова є його ставленицею і кураторкою напрямку", - пише видання.

Журналіст Назар Приходько подав заяву до Служби безпеки України про вчинення Дегтярьовою злочину. "Якщо СБУ підтвердить факти заступництва 1xBet, то під час воєнного стану дії Дегтярьової коштуватимуть їй не лише посади", - додає фінансовий журналіст Сергій Лямець.

"Поки Україна докладає титанічних зусиль у військовій і дипломатичній сферах, з величезними зусиллями бореться за підтримку новітньою зброєю, майже безіменні гноми підривають цей процес зсередини, забезпечуючи роботу російського фінансового сектора в Україні під час війни", - вважає економіст Борис Кушнірук.

Журналісти та експерти називають Дегтярьову одним із численних агентів Росії в українській владі.

Журналіст Назар Приходько припускає, що Дегтярьову завербували росіяни ще до революції 2014 року, коли вона працювала в "Промінвестбанку", що належав російському державному ВЕБ, відомому як "банк Путіна".

"НБУ - це орган, який забезпечує фінансову безпеку країни. Але є прямі свідчення, що в цьому органі працює агентура ворога", - зазначає волонтер Олександр Аронець. Він вказує, що Дегтярьова була обізнана, хто стоїть за букмекером 1xBet, і що компанія фінансує російську армію, але не припинила її діяльність. "У мене є тільки одна теорія - агент був завербований давно і систематично отримував оплату за свої зрадницькі послуги. Правоохоронці зможуть знайти і задокументувати рахунки, а також з'ясувати обсяги коштів", - додає Аронець.

Обсяги ці - давно не секрет. Західні ЗМІ називають суму 50 тис. дол. готівкою на місяць із кожної фінустанови. У 2021 році Дегтярьова 30 разів вносила зміни до своєї податкової декларації, ставши мільйонеркою.