А. Шевченко: «На смену цензуре и "темникам" пришла "заказуха"»
15.02.2006 17:13
…символически находящийся на 5 же месте в списке Блока Юлии Тимошенко. Он рассказал, чем собирается заниматься в Верховной Раде, насколько честен был 5-й канал во время «оранжевой революции», что происходит со свободой слова и многом другом.

Вопрос от НЛП-практик: – Здаравствуй Андрей! У меня создается стойкое впечатление, что все активные игроки в БЮТ активно используют НЛП инструментарий в своей поседневной жизни. Как практик, я не против использования НЛП в ситуациях один-на-один, я и группа, я и я и т.д. Не страшно ли вам вводить эти вещи в массовые коммуникации?

А. Шевченко: – З НЛП знайомий дуже мало, тому експертом виступити не берусь. Але справді в нашій команді є багато людей, які дуже добре спілкуються з аудиторією. Можливо, тому що вміють самі слухати :-)

Вопрос от Константина Долгова, «Харьковские Ведомости»: – Андрей! Вот вы получили майку с пятым номером от Юлии Владимировны, тем самым официально задеклариров свое желание стать политиком (разве нет?). Сейчас вы журналист. А после выборов? Предположим, вы стали нардепом. Будет ли означать этот факт ваш уход из журналистики в политику? Или собираетесь совмещать функции депутата и редактора? Какой в таком случае будет ваша редакционная политика?.. И вообще – на ваш взгляд, можно ли обязанности политического деятеля (если у него, конечно, есть таковые) совмещать с мирными профессиями – как-то редактор службы новостей, директор машностроительного завода, менеджер по продаже государственных объектов ну и т.д.?

А. Шевченко: – Це конфлікт інтересів і це причина, чому я відмовився від будь-яких професійних проектів на час кампанії. Мені дуже шкода, що інші мої колеги не змогли для себе зробити вибір між виборами і журналістикою. Про майбутнє запитайте мене краще 27-го березня. Єдине, що скажу точно: я не буду використовувати свій журналістський статус для просування тих чи інших політичних сил.

Вопрос от InterNed: – Привіт, Андрійку... Скажи, чи вважаєш ти, шо у випадку 5-го каналу також мала місце заангажованість. Так би мовити – «оранжева»? Ну і взагалі охарактеризуй нинішній стан ЗМІ у плані свободи слова. Дякую.

А. Шевченко: – Привіт, Інтернедику! На 5-му каналі немає цензури, але є емоції ведучих, вихлюпнуті в ефір. Про ЗМІ загалом скажу коротко: на зміну цензурі і "темникам" прийшла "джинса" або "заказуха". Тотальна!

Вопрос от Алены: – Не секрет, что «Батькивщина» – тоталитарная партия, скорее напоминающая секту. Они даже говорят одними и теми же словами. Не ломает ли это свободолюбивого человека?

А. Шевченко: – Я не член партії «Батьківщина» і залишатимусь позапартійним. Це принципова домовленість при вступі до списку.

Вопрос от Светланы: – Как вы видите свое место среди такого сборища, каковым, по сути, является БЮТ – националист Шкиль, Бродский (известно, кто), сектант Турчинов и олигархи после двадцатки? Что их объединяет? Только не говорите, что любовь к родине, мы все ее любим.

А. Шевченко: – Я працював у різних командах, і жодна з них не була ідеальною. Ті люди, про яких ви говорите, успішні кожен по-своєму. Спільний успіх залежить від чітких цілей і вірності їм. Головний персональний ресурс БЮТ вам відомий – це ЮВТ, найефективніший політик країни.

Вопрос от Леры: – Скажите, как вы относитесь к вашим коллегам, которые пошли на выборы в конкурирующих командах? Имею в виду Анну Герман, Ольгу Герасимьюк, Вахтанга Кипиани и др.

А. Шевченко: – По-різному. Дужжже по-різному. Але є шанси отримати найфаховіший профільний комітет у новому парламенті.

Вопрос от Кузьмина: – Вы вступили в команду Тимошенко. Ваш отец – известный руховец, член Украинской народной партии. Это означает, что у вас с отцом разные политические взгляды? Почему так случилось, по-вашему?

А. Шевченко: – Це означає, що Україна давно переросла партії в їх нинішньому вигляді. Так само, як в анекдоті б’ють по обличчю, а не по паспорту. Так само і в нашій політиці. Майбутнє будуватимуть не за партійною ознакою. З батьком у нас колосальна світоглядна єдність.

Вопрос от Ольги: – Андрей, а вы женаты? Кто ваша жена, чем занимается? Как вы познакомились? Дети есть?

А. Шевченко: – Я у щасливому шлюбі. Живу із телезіркою - Ганна Гомонай, К1. У нас дочка Марічка, у якої зараз ріжуться зуби. Вчора романтично вечеряли, і я пообіцяв дружині, що ми почнемо найщасливіший в Україні рід :-)

Вопрос от Алины, Запорожье: – Приветствую создателя первого в мире «самого честного канала». Вы всегда утверждали, что на 5 канале никогда не было «темников». Охотно верю, что формальных бумажек и не было. Но наверняка был «внутренний» темник – просто подбор сообразительных кадров, которые и так знали, что им и как подавать. Ведь согласитесь, что все «лица» 5 канала придерживались определенных убеждений, среди них не было ни одного сторонника, например, левых идей или пророссийской ориентации. То есть без формального «темника» его функции прекрасно выполнялись. Я права?

А. Шевченко: – Підбирав команду я сам і знаю, що їх об’єднує: відраза до цензури, тиску у будь-якому прояві. Це можливо незрозуміло тим людям, які не мали розкоші працювати вільно.

Вопрос от Alex South: – Андрей, привет. Судя по тому, как 5 канал освещал события «оранжевой революции», извините, Вас и близко нельзя подпускать к общественному телевидению, учитывая, что Вы были шеф-редактором в то время. Из этой преамбулы и вопросы:
1. Вы уверены, что информационно лоббируя меньшую часть населения (или половину, или, что совсем невероятно, 2/3) в государстве, Вы имеете право утверждать, что это выбор всей Украины?
2. Как Вы относитесь к фальсификациям на последних выборах, в частности, к «каруселям» на востоке и юге, голосованиям за «иностранца» (на заработках) на западе, и к такой арифметике: 5500дел * 23раз = 126500голос << 1200000 и 0дел = на зап. Украине? Расшифровываю: 5500 дел открыто в МВД по поводу голосования более одного раза, 23 раза – максимальное количество раз голосования одного человека. Это отнюдь не прибавленный миллион голосов, а, учитывая статистически, так в среднем и не более 60000-70000 голосов. Кстати, ответ типа «ай-яй-яй, как это не хорошо в дем. Государстве», не принимаются.
3. Вы ощущаете ответственность, как будущий депутат (БЮТ все-равно пройдет :)), за ВСЮ УКРАИНУ, не делимую по сортам, территориям, национальностям и т.д.? Ответ типа «Я это с молоком матери впитал» не принимается :-)). Просто я подозреваю, что талантливым представителям арт, спортсменам и журналистам вообще-то есть что делать на своей природной стезе. Best regards.


А. Шевченко: – 1. На 5-му не було ЖОДНОГО гостя, якого би не випустили в ефір, не було ЖОДНОЇ теми, забороненої для висвітлення. На відміну від всіх інших телеканалів навколо, про що зараз мало хто згадує. В цьому сенсі 5-й був маяком для професії. Емоційні захльости і перегини не є добре, за них мені шкода.

Суспільне телебачення – це набір стандартів, це технологія. І вона цілком здійснена

2. Без логірифмічної лінійки відповісти не беруся :-)

3. Ситуація погана. За рік після революції до політично єдиної країни ми не просунулися ні на крок. Я зараз їзжу і в Донецьк, і в Тернопіль, і в Луганськ, і в Луцьк і можу про це говорити дуже чітко. На Південь збираюся найближчими днями, там можемо поспілкуватися докладніше...

Вопрос от Івана: – Добрий день, Андріє! Скажіть, будь ласка, чи працюєте Ви зараз на «5 каналі» і чи будете Ви працювати на каналі після того, як Вас оберуть до парламенту? Як Ви особисто ставитесь до того, що наші друзі по Майдану, НСНУ, зрадили нашу лідерку і всіх нас? Іван. м. Сімферополь.

А. Шевченко: – Іване, з 5-го я пішов, запустивши його у формат цілодобового інформаційного каналу навесні 2005.

2. Про зради я би говорив дуже обережно. В тому числі і на білбордах :-)

Вопрос от Горгони: – Пару вопросов по поводу 5 канала: 1) как вы относитесь к тому, что ваш коллега Яневский выгнал из эфира Витренко, потому что ему не понравилось, что она говорит? Это было уже после вашего ухода с канала. 2) как вы относитесь к тому, что Слисаренко, которого вы взяли на 5 канал, редактировал журнал Персонал МАУПа Щекина, который известен своими антисемитскими скандалами?

А. Шевченко: – 1. Всі відповіді в засадах редакційної політики, які писали ми з Романом Скрипіним і з яких і починався канал. Ведучий інформаційної програми повинен бути відсторонений і неупереджений.

2. З Ігорем у нас була відверта розмова, коли ми брали його на канал. Домовленість: в ефірі 5-го каналу його ставлення до цієї безперспективної (як на мене) теми не повинно виявлятися жодним чином. Ігор, здається, домовленості тримається.

Вопрос от Рівнян: – Пане Андрію! Кажуть, що на Рівненщині списки кандидатів від БЮТ в обласну раду формуються виключно за принципом «хто більше заплатить». Через це список переповнюється чільними представниками минулої влади. Це принцип діяльності БЮТ по всій Україні чи особливості регіональної політики партії?

А. Шевченко: – Давайте конкретні прізвища і, бажано, не лише у пресу, а і в центральний штаб. БЮТ чи не єдина сила, де всі регіональні списки проходять дуже жорсткий відсів (інколи за 50%) на центральному рівні.

Вопрос от сергея: – Андрей! Почему все-таки БЮТ, а не, к примеру, НСНУ или ПРП-Пора?

А. Шевченко: – По-перше, це була абсолютно чітка і конкретна пропозиція про співпрацю. Запрошення було від ЮВТ, озвучив його мені Микола Томенко, і розмова була наступною: поділяємо твої погляди, хочемо працювати разом, готові підтримати – і в суспільному телебаченні, і в поширенні редакційної політики, і т.д. Від інших сил такої чіткості не було. НСНУ не пропонувало нічого, з «Порою» спілкувався дуже багато, але ці хлопці занадто пізно вийшли на зрозумілий формат списку.

По-друге, з тих шести сил, які гарантовано будуть в Раді, БЮТ для мене виглядає очевидно найсимпатичнішим, найпослідовнішим і найефективнішим.

По-третє, є, звичайно, і особистий шарм Юлії Тимошенко :-)

Вопрос от Костика: – Андрюша, а на какой тачке ты приехал в редакцию? Сколько за нее заплатил?

А. Шевченко: – На таксі, проїзд з вулиці Серафимовича на Лук’янівку – 35 гривень. Як на мене, дико дорого, але спішив на цю фантастичну розмову. З пробками будемо боротися після виборів, до них у мене особистий рахунок.

Вопрос от lu: – Андрій, як Ви ставитесь до теперишніх ведучих (Скрипіна та Яневського)? Чи подобається їх ставлення (яке вони демонструють) до БЮТу і не тільки?

А. Шевченко: – Роман і Ден – у п’ятірці найцікавіших ведучих країни. Я їх дуже люблю як людей. Хоча часто сперечався з ними про межі заангажованості для ведучого.

Вопрос от Лидии, Харьков: – Андрей, скажите, пожалуйста, Ваше отношение к «депутатской неприкосновенности»?

А. Шевченко: – Негативне. Буду голосувати за її скасування.

Вопрос от SOLO: – Які стосунки у Вас з Романом Скрипіним - ведучим 5 каналу? Ви спілкуєтесь?

А. Шевченко: – Роман був моїм свідком на весіллі, і у нас дуже сильні спільні спогади - і професійні, і дружні. Це людина хворобливої чесності і принциповості. Характер дужжжже непростий, але дуже цікавий. Спілкуємося зараз рідко, про що шкодую.

Вопрос от Сергія: – Андрію, Ваше прізвище в блоці БЮТ – для нас це +. Скажіть, будь ласка, 3-5 причин, чому Ви в цьому блоці, і 1-3 причини, що Вам не подобається в БЮТ. Дякую.

А. Шевченко: – Що подобається, частково сказав, і набагато більше ви знаєте і самі. Що не подобається: дуже велика різношерстність у команді, особливо в регіонах. Інколи дратує націленність на безкомпромісне знищення противників. Це сильна тактика для опозиції, але не найкраща для тих, хто бере відповідальність за країну.

Вопрос от Петра: – Андрей, а вам не обидно, что вас взяли в первую пятерку БЮТ только потому, что вы полный тезка капитана нашей сборной по футболу? В расчете на то, что много кто не разберется и проголосует за знакомые имя/фамилию, думая, что это именно футболист? А почему я так думаю – при всем уважении к вам, вы еще не того ранга фигура, чтобы вот так вот запросто в пятерку ведущей партии войти.

А. Шевченко: – Петро! За мого тезку мені ніколи не «обідно», а соромно буває лише тоді, коли він на виборах підтримує то есдеків, то «проффесора».

Вопрос от Одессита: – А вы владеете русским языком? По возрасту вроде еще должны были учить в школе. Почему тогда не пользуетесь им? Многие политики завели хорошую практику – отвечать на том языкуе, на котором спрашивают. Это как бы демонстрация уважения.

А. Шевченко: – Владею, хотя мой жесткий центрально-украинский акцент, думаю, заметен даже через монитор. Русский уважаю, в общении исхожу из того, что мой украинский в этой стране всем понятен. Сбоев до сих пор не было. Для меня украинский не государственный, а родной, это главная причина.

Вопрос от lu: – Андрій, чи їздите Ви в Західну Україну з агітацією? Як на Вашу думку: за кого будуть голосувати – за БЮТ чи НСНУ (інші партії не беремо в розрахунок)? Скільки людей приходить на мітинги?

А. Шевченко: – Соціологія показує сумну картину. 20% невизначених – це здебільшого «помаранчеві» виборці, які тотально деморалізовані «лайнометанням» між НСНУ та БЮТ. Якщо це не припиниться, ці люди 26 березня будуть вдома, але якщо вони таки придуть проголосувати, то, впевнений, оберуть найефективнішу політичну силу.

Вопрос от Sergio: – Добрий день, пане Андрію! Мені дужу цікаво, чому в місті Харкові майже не ведеться агітаційна робота БЮТ, хоча є значна частина населення, що ще не визначилась зі своїми електоральними уподобаннями? Як Ви вважаєте, чи можливо в Україні найближчим часом створити видання на кшталт німецького «Spiegel», яке би могло об'єднувати навколо себе так званий прошарок інтелігенції і стало б певною рушійною силою суспільного розвитку? Щиро бажаю Вам досягти у владі того, що Ви собі запланували, і не дуже нею розчаруватися! Заздалегідь дякую за відповідь, Sergio

А. Шевченко: – 1. Сигнал отримав, пакую чемодани. Якщо серйозно, планую в Харків у березні. Юлія Володимирівна у вас була, наскільки я пам’ятаю. Шкода тільки, що на "малишевський" танк залізти не встигла :-)

2. "Зеркало недели" ми вже маємо, здається країіні більше потрібні не Spiegel, а Sun або Bild (в гуманнішому вигляді). А ще краще, "Газета Виборча". Дико бракує популярної загальнонаціональної газети. Якби не вибори, можливо, зайнявся би :-)

Вопрос от Алексея: – У меня сложилось впечатление, что выборы в Украине (не только эти) - это выбор меньшего из зол, кто меньше украдет и т.п.
Можете ли вы гарантировать, что БЮТ не такой же, как все? Что за ним стоит не группа олигархов, которая будет, прежде всего, лоббировать свои бизнес-интересы?


А. Шевченко: – Олексію, я впевнений, що це перші вибори, де ми обиратимемо і серцем :-), і розумом. Є всі можливості отримати якісний парламент і уряд, який буде на голову ефективніший за два останні. Прошу не вестися на загальні стогони про засилля олігархів, про реванш Януковича, про бардак політреформи, плями на Сонці і парниковий ефект... Все буде добре, зроблено це буде нашими з вами руками. Весна переможе :-) !!!...

Дякую всім, хто долучився! І окреме спасибі From-UA. Щиро кажучи, для мене це перший досвід роботи в такому форматі. Сподобалося... Всім бажаю фантастичного дня і перемог в усьому, за що беретеся! Тримайтеся!!!