В. Каськив: «Я радикальный сторонник того, чтобы оставить оранжево-синее противостояние в истории»
24.03.2006 20:58
…«Пора-ПРП» Владислав Каськив. Отвечая на вопросы читателей From-UA в ходе видео-интернет-конференции он рассказал, почему буксует создание «оранжевой коалиции», как дела у Кличко с украинским языком, будет ли цветная революция в Беларуси и о многом другом.

Semen Stukov: – Почему Вам так и не удалось создать коалицию перед выборами? По-моему, это было начинание, заранее обреченное на провал... Или я ошибаюсь? Кто виноват-то??

В. Каськив: – Добрий день, українці! Вітаю вас з завершенням виборчої кампанії і, сподіваюся, початком нормального життя!

Щодо коалiції. Відповідь коротка. Був момент, коли до створення коаліції нам залишалося півдоби. Заявляю це категорично, бо був безпосереднім учасником переговорів. Коаліція була абсолютно реальною. Текст угоди про створення коаліції був підготовлений спільно усіма сторонами, включно з блоком Юлії Тимошенко. Зупинила цей процес лише несподівана позиція БЮТ, який на наступний день несподівано оприлюднив свій текст угоди і вимагав інших до нього приєднатися. Це обставини. Про причини судіть самі.

Сойка: – Господин Владислав, будет ли ваш блок и, в частности, Виталий Кличко, заниматься вопросами культуры? Или это вопрос не входит в сферу интересов вашего лидера? Ответы, касающиеся нашей выдающейся украинской эстрады, не принимаются!

В. Каськив: – Влучний жарт! Що стосується культури і її розвитку, то я принципово вважаю, що цей процес не може ніхто організовувати. Культуру повинні творити люди, громадяни, а не міністерства. Держава має лише забезпечувати умови для її розвитку. Особливо у національному контексті. Вважаю, що у нашій команді достатньо людей, які це розуміють, починаючи від Віталія Кличка, Івана Малковича та інших.

Валерия, Киев: – Уважаемый Владислав, является ли присоединение Украины к Болонскому процессу достижением для нее? Ведь учебные заведения в разных отраслях работают по разным схемам и сведение всех программ к одной схеме иногда просто губительно! Возможен ли обратный шаг?

В. Каськив: – Однозначно так. Тому що стандарти освіти повинні бути високими і уніфікованими. Це реальний шлях європейської інтеграції. Крім того, я не вважаю, що рамки Болонських угод не дозволяють створювати унікальних навчальних програм. Хоча це питання до фахівців. Думаю, що дороги назад немає.

Немцов: – Вы считаете, что вашего образования достаточно для того, чтобы заседать в парламенте и творить законы? Ведь институт (заочно) вы закончили в 2006 году? А в 1991 всего год проучились в каком-то «малом университете» (?) в Западной Украине и бросили? Чем вызван такой перерыв в науке? Революцию готовили?

В. Каськив: – Революція перш за все походить в умах, а не на Майдані. Навчався я завжди, без перерв. Переконаний, що коли «Пора-ПРП» буде в парламенті, Ви це зрозумієте.

Марина: – Г-н Каськив, кто будет отмывать наши дома, которые ваши активисты обклеили сплошь и рядом. И как может претендовать на должность мэра человек, который не уважает киевлян, их место жительства, чистоту во дворах. Своей рекламой вы дискредитировали Кличко, который, возможно, и неплохой человек. А что милиция опасна для народа, известно давно.

В. Каськив: – Не буду, як типово це роблять всі політичні популісти, обіцяти, що сам помию всі будинки. Переконаний, що за мерство Кличка комунальні служби міста будуть працювати таким чином, щоб політичні сили могли вести свою агітацію, а будинки були завжди чистими. При цьому обіцяю, що мер Кличко не буде нацьковувати міліцію на студентів, які із своїх власних переконань беруть участь в політичній кампанії.

Максим: – Чи лишився окрім вас у «Порі» хтось, хто пам’ятає «революцію на граніті»?

В. Каськив: – Багато з найкращих: Маркіян Іващишин, лідер студентського голодування на Майдані 90-х (голова Львівської міської організації «Пори»), Андрій Рожнятовський (керівник виконкому обласної організації), Вахтанг Кіпіані, Тарас Стецьків, Євген Дикий і десятки, і десятки інших.

Александр, Одесса: – Владислав, какими языками вы владетее? Есть ли среди них русский? Пользуетесь ли им, ведь на нем говорит значительная часть избирателей. Если вы принципиально говорите только по-украински, то как относитесь к тому, что Кличко украинским не владеет?

В. Каськив: – Завжди, коли їзжу в Росію, говорю російською, в тому числі й на телевізійних ефірах :-)

Не розумію, чому з людьми, які розуміють українську, і на території України я маю розмовляти іншою мовою. Попри це, в мене є дуже багато друзів, які в побуті говорять російською. Ніколи з цього не робив проблеми.

Кличко українською розмовляє чудово. В парламенті Ви це почуєте.

Ден: – Пане Владиславе, судячи з прізвища, Ви з Західної України. Розкажіть трохи про себе, звідки Ви, де навчались, що привело Вас у політику?

В. Каськив: – Це правда, з Тернопільщини, Мельниці-Подільської. У місті, де, як казала моя прабабця, когут на три країни співа (куті Хмельницької, Тернопільскої та Чернівецької областей). Навчався у Чернівецькому державному університеті.

З першого курсу взяв участь у студентській «революції на граніті». Був першим головою буковинського студентського братства. Переїхав до Києва працювати заступником директора Центрального союзу українського студентства, працював у міжнародному фонді «Відродження» керівником програм розвитку громадянського суспільства. Був координатором найбільшої коаліції громадських організацій України «Свобода вибору». Працював консультантом для багатьох міністерств.

Наприкінці 90-х, як і багато моїх друзів по зі студентського руху, зрозумів, що ПОРА знову повертатися до боротьби за ті ж цінності, що й 10 років раніше. Тому й всі разом створили громадську ініціативу. Спочатку Громадський комітет «За правду!», потім Громадянську компанію «Пора».

У політику привело розуміння того, що більше не можна довіряти своє майбутнє комусь і треба виправити помилку початку 90-х, коли ми не пішли в політику і довірили її «старшим товаришам». Переконаний, що якби цього не зробили, то не було би зараз потреби виходити на Майдан.

P.S. Ширшу біографічну довідку можна отримати на нашому сайті.

Андрей: – Чи не вважаете Ви, що Кучма своїм роздаванням медалі «Героя України» трохи применьшив значення цієї нагороди? І не один Кличко примножує авторитет України в спорті (Андрій Шевченко)

В. Каськив: – Вибачте, залишу це питання без відповіді. Нехай в кожного залишиться своя думка, чи заслужив Кличко звання Героя України.

Антон, Киев: – Вы все еще носитесь с идеей помирить двух Ю? Ведь они же ненавидят друг друга. Это ясно всем, кроме «Поры». И если они будут вместе, то для того, чтобы мстить один другому. А в целом оранжевая идея умерла. «Пора» же была всего лишь при ней. Своих путей у нее нету. Так что делайте выводы.

В. Каськив: – Вже не ношуся. Але переконаний, що тепер наша місія примусити їх це зробити, тому що на Майдані вони роздавали обіцянки разом, хоча й без нас. Тепер разом за них треба і відповідати. Щодо «оранжевої ідеї», то я вважаю, що її немає, це лише символ. Загалом, я радикальний прихильник того, щоб залишити помаранчево-синє протистояння в історії і діяти так, щоб в українській політиці ніколи не було ворогів України.

Андрей Петрович: – Владислав, два вопроса: 1) почему ни один из тех, кто был у вас в «черных списках», не понес наказание? 2) кого из представителей новой власти вы бы внесли в свои «черные списки», и будет ли вообще эта процедура иметь продолжение?

В. Каськив: – 1. Ми це передбачали. Тому й почали складати «чорні списки», бо знали, що хтось захоче їх забути. Незважаючи на те, на скільки затягнеться історія з їх покаранням, наші «чорні списки» завжди будуть говорити: ніхто не забутий, ніщо не забуте. І будуть завжди залишатися критерієм невиконаних обіцянок.

Запевняю Вас, як тільки ми отримаєм можливість безпосередньо виконати гасло «Бандитам тюрми», відразу його реалізуємо. Сподіваюсь, у Вас сумнівів не виникає.

2. Так, ці списки мають продовження. Оскільки є ефективним інструментом очищення влади і містять чіткі критерії до їх фігурантів. Представники нової влади широко там присутні. З їх переліком Ви можете ознайомитися на нашій веб-сторінці після 27-го березня (зараз ми тимчасово «згорнули» цю сторінку через вимогу Закону, пов’язаного з виборами).

"запекло наївний": – Пане Каськів, як ви думаєте, вам вдасться уникнути кримінальної відповідальності за скоєні злочини, чи ви сподіваєтесь сховатись за депутатською недоторканністю, при позбавлені за вашою ініціативою суддів «суддівської» недоторканності. Що ви будете робити, коли вас перестрінуть батьки хлопця, якого ви підставили під міліцейські кулі. Відповідайте.

В. Каськив: – Смішне питання. Може скажете, в якому це виборчому штабі такі примітивні виборчі технології? Готовий відповісти на всі Ваші питання, тільки появіться мені на очі.

А з батьками хлопця, якому у спину і в упор стріляли під час переслідування за те, що він брав участь у виборчій кампанії головного опонента Омельченка, сподіваюся побачитися ще сьогодні. З того, що я розумію, незважаючи на всю трагічність ситуації, це дуже мужні і патріотичні люди.

Светлана: – Сегодня белорусская революция окончательно захлебнулась – ОМОН разогнал майдан, на котором было всего-то 400 человек. Чем вы объясняете поражение белорусской революции?

В. Каськив: – На мою думку, сьогодні білоруська революція тільки розпочалася. Тому що на початку великих справ завжди стоять одинокі і героїчні люди. Так було завжди, але за ними правда, а правда завжди перемагає.

P.S. Лукашенко навмисно призначив вибори за тиждень до наших, але це йому не допоможе. «Пора» з білоруськими патріотами! А там де «Пора» – там завжди перемога!

Андрей, Киев: – В прессе уже много писали о вашем ближайшем соратнике Рудыке, который, плюя на Закон о выборах, на полную катушку использовал админресурс возглавляемого им Госкомнаца, в том числе давя на национальные общества, чтобы они голосовали за Пору и проводя партийные совещания прямо в здании комитета. Это такая фирменная «честность» вашей партии?

В. Каськив: – У засіданнях я участі не брав. Думаю, що Ви обманюєте. Якщо у Вас є факти, то прошу повідомити їх громадськості. Взагалі уже набридла ця примітивна штабна «чорнуха».

Олександр: – Чи не вважаєте Ви, пане Каськів, що в’їзд на територію Білорусі Вам був заборонений через відкриту на Вас кримінальну справу в Україні?

В. Каськив: – Ха-ха-ха!

Алёна: – Владислав, а кто ваша спутница, которую мы видим рядом с вами в веб-камере? Познакомьте нас. И вообще расскажите о своей личной жизни

В. Каськив: – «Личной жизни» поки що немає. Вважаю, що це трагедія для вітчизняних політиків. Добре, що почав займатися політикою лише недавно :-)

Своїх не здаєм :-)

Из Харькова: – Почему на вопросы, заданные вам по-русски, вы отвечаете по-украински, не взяли с собой переводчика?

В. Каськив: – Думаю, що при потребі сам справлюся з цією функцією. В школі мав п’ятірку з російської. Сподіваюся, що Ви зрозумієте відповідь на своє запитання.

Олександр Мельник: – Чи не соромно Вам використовувати нещасний випадок з юнаком, якого підстрелили фактично через Ваші політичні інтереси, для передвиборчого піару?

В. Каськив: – Соромно має бути не мені, а тим, хто стріляв і давав вказівки переслідувати цих хлопців. Не вважаю, що постріл у спину є передвиборчим піаром.

ПОРА зрозуміти - своїх ми не здаєм, незалежно від виборів! На цей раз серйозно.

"запекло наївний": – Що це за приватну тюрму та СІЗО було влаштоване вами в грудні 2004 року. Дайте конкретну відповідь.

В. Каськив: – Яке питання – така й відповідь. Здавали в оренду, гроші на революцію заробляли :-)
Жарт.

Від себе висловлю співчуття, що вже завтра у Вас не буде роботи, бо вже закінчуються вибори.

Алекс: – Чому у ваших "чорних списках" немає Вас та пана Золотарьова, як тих, проти кого висунуті дуже серйозні звинувачення у організації викрадення та катуванні людей по кримінальній справі №1-337/05?

В. Каськив: – На жаль, маю звичку не уникати відповідей на запитаня. Тому відповім і цей раз - шкода, що не знайомий з Вами особисто. Ви, здається, непоганий кандидат для наших «чорних списків» :-)

Владимир: – Добрый день. Расскажите, пожалуйста, о внешнеполитическом курсе Вашего блока, в частности, о перспективах по интеграции в ЕС и о том, как Вы видите развитие отношений с ближайшими соседями - Беларусью, Россией, Молдовой. Ваше отношение ко вступлению Украины в НАТО.

В. Каськив: – Бачу Україну як регіональний геополітичний центр вже сьогодні. На жаль, ми ще не цілком виконуємо цю історичну місію. Зокрема, запровадження цілком нових суспільних стандартів на пострадяському просторі (свобода слова, вільний ринок, відкрита конкуренція, громадянські права і свободи).

Хочемо ми цього чи ні, але тепер цей наш обов’язок і відповідальність перед багатьма іншими народами пострадянського простору. Вони всі дивляться на нас і чекають соціальних і економічних результатів від наших демократичних перетворень. На жаль, демократичні зміни в Білорусі сьогодні до великої міри залежать від соціально-економічних успіхів України.

У відношенні до Білорусі, вважаю, що реакція повинна бути жорстка і негайна:
- Невизнання результатів виборів, припинення обміном делегацій і офіційних переговорів, заборона в’їзду на територію України білоруських державних високопосадовців. У міжнародних організаціях позиція тотожна позиції ЄС, підтримка громадських ініціатив та інших. Це позиція по відношенню до режима Лукашенка, а не по відношенню до дружніх білорусів.

Щодо Росії. Позиція повинна будуватися на основі міжнародних правил і виключно у рамках двосторонніх відносин та міжнародних організацій. Вважаю, що регіональна компанійщина і створення субрегіональних організацій за участью України і Росії є шкідливим для національних інтересів.

Головна проблема – енергетична безпека України повинна забезпечуватися у контексті спільних європейських інтересів.Тому ми і пропонуємо створення євро-українського газового консорціуму без участі Росії. Це дозволить нам здійснити найбільший і реальний євроінтеграційний крок і, що найважливіше, при захисті українських національних інтересів опертися на політичну могутність Європи.

Щодо Молдови. Вважаю сучасну політику України послідовною, цілеспрямованою й правильною.

Щодо НАТО – вважаю цю організацію політичною. Не підтримую атаку НАТО на Сербію, але переконаний, що якби членом НАТО була Україна, цього б ніколи не сталося.

В. Каськив: – Друзі і не зовсім! Дуже дякую за вашу увагу. Мушу бігти, бо все ж таки треба переконливо перемогти, а сьогодні останній день. Сподіваюся на продовження спілкування! Щиро Ваш, Владислав.

P.S. Прошу обов’язково прийти на вибори, за кого б ви не голосували. Не дайте украсти свій голос!

Не забувайте, там де «Пора» – там завжди перемога! І помаранчева коаліція...