Фома из группы «Мандри»: «Нам нужен недемократичный авторитарный президент, который является патриотом Украины»
21.04.2009 19:00
В ходе видео-онлайн-конференции он рассказал о том, почему не поет на русском языке, в какой Украине ему хотелось бы жить, задел ли его экономический кризис, и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию полный список заданных вопросов и ответов на них.




Крук: - Доброго дня! Щось вас не чутно останнім часом. Шось сталося?

Фома: -
Ні, все прекрасно, ми сидимо в студії, зараз відбувається повільний, але постійний процес запису нового альбому групи «Мандри». Також я пишу сольний альбом. Плюс ми виступаємо. Єдине, що робити якісь гучні піар-акції зараз не варто через кризу. Просто з питань економії.

Олег Киев: - Здравствуйте, я большой поклонник вашего творчества. Не повлиял ли кризис на вас? Я слышал, что музыкантов теперь очень редко куда приглашают, гонорары сильно упали. Но ведь артист не может без творчества, дело даже не в деньгах, хотя они тоже важны. Как, в общем, справляетесь, не впали ли в депрессию?

Фома: -
По-перше, дякую за те, що любите групу "Мандри", мені це дуже приємно. Насправді проблеми є, концертів мало, гонорари зменшилися, і це звичайно не дуже радує. Так що демпінг на сьогоднішній момент – це нормально. Але, по-перше, ми займаємося записом нового альбому, нарешті в нас для цього з’явився вільний час, для того щоб записати нові пісні. І цих пісень дуже багато. Також я пишу сольний альбом, який теж є дуже цікавим процесом і експериментом. І плюс концерти у нас все-таки є, просто їх справді трохи менше. Плюс те, що дуже гарно - є дуже багато нових пісень, які пишуться. Так що для мене ця криза не являється аж такою страшною, життя триває, і в депресію я не впадаю.

Алина: - Фома, а как вас на самом деле зовут и почему вот так Фома - и все. Не запоминается. Я, например, долго не могла запомнить, Кузьма или Фома.

Фома:
- Ну, на мій погляд це все рівно, що Коля чи Оля :) Забути, звичайно, можна, і переплутати, але особисто я ніколи не плутаю. А звати мене Сергій Миколайович Фоменко. Просто Фома - це дуже зручний нік, який запам’ятовується дуже швидко. І саме головне, що це слово цікаве не тільки в Україні, але і в інших країнах. Слово коротке, екзотичне, запам’ятовується досить добре. Фома – це як Стінг - гарно запам’ятовується. Нескромно, але так і є :)

Алексей: - Здравствуйте, хочу узнать каковы ваши политические предпочтения? Вы националисты? За Тягныбока будете голосовать на выборах?

Фома:
- Я патріот своєї Батьківщини. А про свої політичні уподобання поки не можу нічого сказати, тому що, по-перше, не хотів би робити нікому рекламу зараз, а по-друге, на мій погляд, все-таки кожен має займатися своєю справою. Я люблю Україну, я є її патріотом, а що таке націоналіст - це слово мені невідомо на сьогоднішній момент. Але в ньому немає нічого страшного, бо воно лише підкреслює певну національність певної людини. В Україні ця проблема існує, бо це слово колись було використане сталінською ідеологічною системою, для того щоб вішати лапшу на вуха громадян СРСР. Це було слово, яке використовувалося пропагандою Сталіна. Тому в головах пострадянських людей це слово має негативний відтінок. З іншого боку, є патріотичні політики, які підкреслюють, що в цьому слові нічого поганого немає, воно просто підкреслює приналежність до певної національності і захист прав цієї національності в своїй країні. А ці проблеми насправді існують. А я вважаю себе українцем, і я люблю своє в першу чергу, але я все-таки впевнений, що якщо людина, яка любить українську мову, культуру, поважає її історію, знає цю країну і любить її – то неважливо, якої вона національності. Бо є багато людей з прізвищами на –ко, які взагалі не є українцями, і в той же час багато людей з іншими прізвищами щиро люблять Україну, цінують її і таке інше.

Марина: - Добрый день, с кем из украинских музыкантов вы поддерживаете дружеские отношения? А кого, может, не любите?

Фома:
- Я дружу з багатьма музикантами, в хороших стосунках з ними. Дуже поважаю Олега Скрипку і дружу з ним, дуже поважаю Кашу Сальцову з гурту "Крихітка Цахес", дуже люблю Ніну Матвієнко і підтримую з нею дружні стосунки, з Тарасом Компаніченко, це такий кобзар. Взагалі то купа людей, я зараз всіх перераховувати не буду, я з усіма знайомий і з усіма в мене добрі стосунки. В Україні слава Богу багато талантів. А кого я не люблю... Важко сказати, я намагаюсь менше любити, ніж не любити зовсім.

Сергей Коваль: - Когда ваша группа только появилась, ее часто сравнивали с ВВ. Вас это не обижало? А сейчас как, часто слышите подобные сравнения?

Фома:
- Ні, пройшли роки, і всім стало зрозуміло, що група "Мандри" на ВВ не схожа. Та й тоді мене це також не ображало, навпаки, Скрипка і ВВ вплинули на моє світобачення, так що це нормально. Більш того, в світі немає ні одного музиканта, який би починав свою музичну історію, не маючи кумира. Так що це абсолютно нормально, тому якісь порівняння мене не ображають. Коли я почав писати пісні українською мовою (бо я з Києва, і до 23 років я писав пісні російською, і говорив, і думав теж російською), то на мою українізацію якраз вплинув український рок - ВВ, Брати Гадюкіни, Вій і інші. Ну і звичайно українська естрада – Назарій Яремчук, Володимир Івасюк, Костянтин Огнєвой та інші.

Иван Сергеевич: - Читал в каком-то вашем давнем интервью, еще перед президентскими выборами 2004, что Виктор Ющенко именно тот политик, который нужен Украине в качестве президента? Вы и сейчас продолжаете так считать? :)

Фома:
- Так. І знаєте чому? Якби це була нормальна країна, якби справді в парламенті сиділи люди, яким цікаві інтереси цієї країни, це був би взагалі ідеальний президент для цієї країни. На жаль, в реальності існує проблема, тому що, як я тепер розумію, українському суспільству потрібен не демократичний ліберальний президент, який є патріотом України, а недемократичний авторитарний президент, який є патріотом України. На жаль, такий висновок я зараз роблю. Більше того – в нас абсолютно неправильна система парламентсько-президентської республіки в сучасних умовах української реальності. Це абсолютно утопічна, непрацююча система. Ми це бачили на протязі останніх чотирьох років. Має бути одна команда, яка відповідає за все. Якщо вона не справляється – обирають іншу, от і все. На жаль, через якусь стратегічну помилку з самого початку Ющенко не мав ні можливостей, ні реальних механізмів впливу на політику, яка відбувається в країні. Так що дурні зараз навішують відповідальність за те, що є в країні тільки на нього, але насправді винуваті всі учасники процесу: Ющенко, Янукович, Тимошенко, і ті 450 дармоїдів, які сидять, нічого не роблять і просто розвалюють країну. Я перепрошую, але тут я радикальний.

Инна: - Если бы вы не родились в Украине, где бы вы хотели родиться и заниматься своим творчеством? Или вас все устраивает в Украине?

Фома:
- На жаль, мене багато що не влаштовує в Україні, якщо чесно. Можливо, хотів би народитись у Франції або в Англії.

Сеня: - Такое впечатление, что за кордоном вы выступаете намного чаще, чем на Родине. Почему так? За рубежом ваша музыка более востребована что ли?

Фома:
- Насправді Сеня це абсолютно не так, якраз в Україні ми вступаємо набагато частіше, на жаль. Я хотів би більше виступати за кордоном, бо це вигідніше з точки зору грошей. Але скажу просто - немає жодного міста на карті Україні, де б ми не виступали. Взагалі жодного, ні на сході, ні в центрі, ні на заході, ні на півдні, ми виступали скрізь. В Сімферополі, в Севастополі, в Джанкої, в Одесі, в Алушті, в Северодонецьку, Донецьку, Первомайську, Стаханові, Артемівську, Запоріжжі і в багатьох інших містах. І це тільки великі міста, а є ще величезна кількість малих міст, де ми були, і скрізь нашу музику дуже цінують. Мабуть, ви просто не слідкуєте за нашою концертною історією, бо концертів в Україні у нас дуже багато. Просто ми це не піаримо. Можливо, дарма.

Димон: - Сколько у вас уже на сегодняшний день альбомов и видеоклипов? Мне очень нравится ваша музыка, хочу собрать всю коллекцию, поэтому хочу знать точно.

Фома:
- Дякую дуже, Дімон. Є альбом "Мандри", "Романсеро про ніжну королеву", "Легенда про Іванка та Одарку", є сингл "Русалки", є "Дорога", є "Мандри у Країні мрій". На сьогодні у нас 5 альбомів. Зараз пишемо ще, і можливо через рік-півтора зробимо Зе Бест Оф, де будуть всі кліпи і всі наші найкращі пісні. До того ж я зараз працюю над книжкою про "Мандри", де буде вся інформація про нашу групу з перших рук. Вона вже на фінальній стадії.

Роман: - Скоро выборы, для музыкантов это обычно хлебная пора. Вы уже готовитесь к предвыборным гастролям? Может, кто-то что-то уже предложил? Если не секрет, конечно.

Фома:
- Знаєте, українські музиканти завжди готові до виборів :) Але, чесно кажучи, хотілося б займатися більше творчістю в чистому вигляді, і ми цим будемо займатися. А вибори це, на жаль, такий національний українській спорт. Але з іншого боку я не бачу в цьому нічого такого аж страшно поганого, крім того що український народ ще не готовий до такого формату реальності. Хоча в тій же Італії вибори набагато частіше, ніж у нас, але нічого, живуть якось, і непогано :) Але до виборів ми завжди готові. Вибори це прекрасно, щось новеньке відбувається, якийсь рух, люди заробляють скрізь, багато є прикольних моментів.

Саша: - Добрый день! Мой Вам "Респект"! Скажите, а почему слова и музыку к Вашим песням пишет только Фома? Что, у других способностей нет? Спасибо!

Фома:
- Музику також пише наш акордеоніст і клавішник Льоня, він якраз пише багато цікавих мелодій. А пісні пишу я, так склалося. Ми всі талановиті, але кожний по-своєму. В мене є талант до написання пісень.

Кирилл: - Фома, я знаю, что в молодости вы много путешествовали по миру. Какие края вам наиболее запали в душу?

Фома:
- Чому тільки в молодості? Я і зараз багато мандрую. Країни, які мене найбільше вразили - Швейцарія, Таїланд, дуже в прикольному розумінні вразила Канада - там прекрасна природа. А ще Греція прекрасна країна, Португалія, Великобританія. Кожна країна, яка не є Україною, для мене цікава, бо я її відкриваю для себе. Кожна країна, в якій я не живу, для мене цікава. І цікава та, в якій я живу. Мені взагалі все цікаво.

Анастасия: - Работа музыканта обычно предполагает полукочевую жизнь - вечные гастроли, разъезды, поклонницы. Как ваши жены относятся к тому, что вас постоянно нет дома? Не считаете ли вы, что у настоящего рокера жены быть не должно?

Фома:
- Всі ті 28 жон, які в мене є, звичайно змагаються між собою за мою увагу і таке інше :) А насправді я неодружений, але не вважаю, що в музиканта не має бути дружини, все залежить від людини. А мандрівний спосіб життя не є проблемою для справжніх відчуттів. До того ж мені не 16 років, і я не легковажний підліток в таких питаннях.

Руслан, Днепропетровск: - Здравствуйте! Очень люблю вашу группу! У вас такие песни прикольные! Исполнять "фолк" вам кто-то посоветовал или сами так решили?

Фома:
- Та ні, мені ніколи нічого ніхто не радив, я абсолютно випадково все життя знаходжу, чим займатись. Ніколи нічого не планую, все стається само собою. Мені подобається абсолютно різна музика, і я намагаюся писати свої пісні під враженням від якихось подій, а форма їх - така, яка мені подобається взагалі в музиці. І на виході отримуємо музику в стилі "Мандри".

Василь: - Хлопцi, а скажiть но, чи часто вас запрошують в Росiю? От ВВ там дуже популярнi, а ви?

Фома:
- Ми виступаємо в Росії час від часу, в основному на якихось олігархічних тусовках. Поки що інших історій не було, майже не було клубних виступів, в основному олігархічні корпоративи. Ми просто ніколи особливо не працювали в напрямку Росії, цим потрібно займатися більш щільно, туди їздити, вкладати час, гроші. А в нас багато справ дома. Але не бачу ніяких проблем, щоб вийти на російській ринок, якщо він звичайно жорстко не захищає свою територію. Бо ВВ все-таки це легендарна група, відома в Росії ще з радянських часів. До того ж сам Скрипка є надзвичайно талановитим інтегратором.

Лена: - Как вы относитесь к творчеству группы "Бумбокс"?

Фома:
- Прекрасна група по-моєму! До того ж я їх всіх знаю дуже добре, Київ місто маленьке :) Мені подобається, молодці! "Бумбокс" рулять!

Петро: - Привет, ребята! У меня к вам прямой вопрос - за кого будете голосовать на президентских выборах - Ющенко, Тимошенко или Януковича?

Фома:
- Я чому тільки ці троє? Можливо, ще якісь варіанти з’являться. Але якщо їх не буде, тоді вже прийдеться вибирати з цих трьох. Пряма відповідь :)

Инна, Львов: - Здравствуйте "Мандри"! У меня вопрос к Фоме. Скажите, пожалуйста, Фома, Вы выходец из Западной Украины? Дело в том, что у Вас в песнях "наш ридный западеньський акцент". Расскажите о себе! Ждем вас во Львове!!!Цьом! Дякую!

Фома:
- Ні, я не маю відношення до Західної України з точки зору народження, я киянин, народився в Василькові під Києвом, і все своє життя живу в Києві. До 23 років не говорив українською мовою, не думав і не писав пісень. Хоча знав дуже добре, і говорити вмів. Але на жаль, чи на щастя, є така ілюзія, що я з Західної України, що тільки там є патріоти України. Але в Києві люди також говорять українською мовою, і це нормально. А взагалі я думаю, що з часом більшість людей в нашій країні буде говорити українською. Просто цей процес непростий, і має бути правильно об лаштований, для того щоб люди зрозуміли, що все-таки своя мова, своя культура – це прекрасно. Просто є певна історія, пов’язана с Радянським Союзом, з перебуванням в російській імперії, коли дійсно існували закони, що забороняли українську мову, і це доведені факти. І були репресії, було розстріляне відродження, коли українську інтелігенцію просто розстрілювали, інших заганяли в табори. Василя Стуса посадили в табір в 70-х роках, тобто не так давно. І ще живі ті люди, які хотіли, щоб він там сидів вічно. Але я вважаю, що ці проблеми зникнуть, коли зникнуть такі поняття, що якщо ти українець - то ти ворог росіян, і навпаки. Це все бред взагалі. Концепція війни не є розумною. А концепція культури мені близька.

Анатолий из Киева: - Здравствуйте! Вас не приглашали в предвыборные списки какие-нибудь партии? Положинского, насколько я знаю, звали в ВО "Свобода", но он не пошел, хоть и националист.

Фома:
- Знаєте, політика – це ж не на базарі торгувати петрушкою. Це треба розуміти, навіщо ти туди йдеш, що ти там можеш зробити. Я не ставлюся критично до творчих людей, які йдуть в політику, є зразки в історії, коли артисти ставали успішними політиками. Просто я сьогодні не бачу ніякої цікавої команди, в якій би я зміг продуктивно працювати як політик. Тому навіть таке питання не стоїть в моєму внутрішньому просторі. Відповідно такого питання немає і в реальності. Я цікавлюся політикою, але тільки тому, що, на жаль, сучасне життя примушує. Коли б була нормальна система, я б цим не переймався зовсім, я був би просто музикантом, який грає музику.

Мара: - Добрий День! Скажiть, а де можна скачати вашу "Орисю"? Там такий клiп чудовий!

Фома:
- В Ютубі.

Леночка, Киев: - Ребята, привет! Скажите, вы могли бы представлять Украину на "Евровидении"? Мне кажется, что именно такие песни, как ваши, и достойны представлять нашу страну! Удачи вам и творческих успехов!

Фома:
- Дякую! Я думаю, могли б, але на сьогодні це складно. На жаль, забагато грошей треба для цього, і ці гроші дуже важко знайти, тому й заморочуватися не дуже хочеться. Але дякую за вашу оцінку нашої роботи.

Артемий: - Господа, а как вам наша Света Лобода? Будете за нее болеть на Евровидении?

Фома:
- Свєта Лобода дівчина гаряча, і по-своєму дуже талановита, і енергії в неї багато. Звичайно, якось буду вболівати. Але я ніколи не голосую в таких акціях. Але підтримувати буду, бо дівчина гарна, мені подобається. От тільки жаль, що ще не чув в неї пісень українською мовою, а це було б дуже цікаво. Свєта, це тобі меседж!

Серый: - Будут ли у группы Мандри песни на русском языке? Или петь на украинском это ваша принципиальная позиция?

Фома:
- До групи "Мандри" в мене було багато пісень російською мовою, аж три альбоми. Але, по-перше, ніколи не кажи ніколи, я не бачу ніяких проблем, щоб співати російською, просто мені це зараз нецікаво. Коли було цікаво - я писав і співав. Це не політичне питання, а концептуальне. Мені наша культура просто цікавіша зараз, а російський шоу-бізнес мене зовсім не цікавить. Там може бути багато грошей, але мені не подобаються правила гри, які там існують. Тим більше я не росіянин, а українець, мені цікаво своє, це природно. Свою маму я люблю більше, ніж чужу маму. Яка б не була гарна і багата сусідська тьотя, своя мама мені завжди ближча і рідніша.

Дуся: - Вопрос к Фоме: я, признаться, ни разу в СМИ не видела, чтобы вы были завсегдатаем тусовок - презираете или не приглашают?

Фома:
- Приглашают, але на це в мене нема часу, чесно кажучи. До того ж всі тусовки в Україні проходять за одним і тим же планом. Всі селебрітіз зустрічаються, дивляться, де камери, махають руками, потім тримають коньяк або горілку, і не п’ють його, лише тримають в кадрі, фальшиво посміхаються, зображають пір під час чуми. Нафіга мені цей цирк? Я з усіма дружу, всіх знаю, а час є на що витрачати.

Денис, Киев: - Скажите, можно ли украинскому музыканту сейчас разбогатеть?

Фома:
- Сейчас или вообще? Мені здається, що українському музиканту важливо не те щоб розбагатіти, а просто повноцінно бути. Розбагатіти це лише одна опція. І вона є додатком до того, чи цікава ти людина, чи талановитий артист, чи вмієш працювати і т.д. А питання розбагатіти - технічне. Розбагатіти можна, і тому є багато зразків.

Оксана: - Доброго дня!
Скажіть, будь ласка, чи планується найближчим часом Ваш концерт в Києві? Якщо так, то де і коли?
Дякую.

Фома:
- Слідкуйте за новинами на наших сайтах, або на дружніх нам форумах, бо зазвичай ці новини з’являються, на жаль, в останню хвилину. А в Києві на початку травня щось планується. Також ми зараз готуємо цікавий проект, якщо він буде втілений, ви про це обов’язково почуєте. Але взагалі заходьте на наш сайт - і там це все є. Просто набирайте в пошуці слово «Мандри», і шукайте інформацію.

Ириша, Полтава: - Фома,здравствуйте!!! Рада Вас видеть! Скажите, а как Вы отдыхаете? Вы всем коллективом свободное время проводите или как? Успехов! Удачи!

Фома:
- Ні, ми відпочиваємо окремо, бо і так забагато часу проводимо разом. 11 років разом все ж таки. Це наша робота, ми колеги, ми в добрих стосунках, але відпочивати все-таки хочеться в колі своїх близьких, людей, яких любиш і рідко бачиш. Але на шашлики виїжджаємо.

Андрей, Сумы: - Рад! Очень рад! Ребята, а рекламе какой-нибудь не хотелось бы поучаствовать? Ведь сейчас это так модно...

Фома:
- Ну не знаю, я не можу однозначно сказати. Залежно від того, реклама чого. Просто прийняти участь в якійсь - ні, не бажав би. Але чогось, що нам подобається - то можливо так. Рекламу пропонували, і час від часу ми приймали участь в якихось рекламних кампаніях, але не дуже жваво. Все-таки ми більш музиканти, ніж люди, що піаряться на всьому.

Костянтин М: - Доброго здоровья! Скажить, Фома, чи ви одружений, є у вас діти? Дякую і бажаю творчої наснаги!

Фома:
- Ні, неодружений, дітей ще не має. Я ще молодий пацан. Але в планах є :)

Iван, Львів: - Гратулюю! Моi вiтання! Прошу сказати, як Ви, вильмешановнi, ставитеся до творчостi спiвачки Руслани? Дякую!

Фома:
- Нормально ставлюся. Як ще я можу ставитися? Гарно собі співає, багато чого зробила для української популярної музики, яскрава жінка, енергійна. Прекрасно ставлюся я до Руслани! Я взагалі вже сьогодні казав, що я до всіх ставлюся нормально, в мене немає такого, що я когось не люблю, люблю всіх, особливо рідних українських артистів. Я поважаю своїх, незалежно від того, яку музику вони грають – попсу, рок, головне, щоб вони це робили якісно.

Виктор, Донецк: - Плохо знаком с Вашим творчеством, но некоторые песни слышал, понравились. А Вы вообще поете на русском языке?

Фома:
- Ні, я не співаю російською мовою. Дякую, що вам подобається. Але я, наприклад, дуже люблю Висоцького. Дома я іноді можу його зіграти.

Дарья, Харьков: - Фома, скажите, когда планируется выход вашего нового альбома? Спасибо!

Фома:
- Дарья, хотів би сказати, що скоро, але скажу, що як тільки він вийде, ви про це почуєте. Ми працюємо над цим, альбом пишеться, записаний матеріал дуже мене радує, але ми робимо це повільно-повільно. Але він буде, це я вам обіцяю точно.

Пани Лена: - Фома, а вы не думали о сотрудничестве с группой Гайдамаки? Стиль вашей музыки похож, - такой себе украинский фолк. Мне кажется, с Гайдамаками вы бы зажгли, как Сплин и Би 2 в свое время. Удачи!

Фома:
- Ми з "Гайдамаками" дуже добре знайомі, і багато концертів робили разом в одних програмах. Але я не впевнений, що ми граємо схожу музику. Фолк присутній, але фолк буває різним. Але їм респект, в них дуже класна музика. Щось спільне – навряд чи. Щось спільне я зробив би, може, з кимось іншим. І краще з дівчатами, бо з пацанами це якось... Навіть не думав про це ніколи.

Витек: - Всем привет! Скажите, за какую партию на будущих выборах смогли бы "петь"?

Фома:
- Ми не співаємо ні за яку партію, це якась неправильна постановка питання. Ми не співаємо за партію і ніколи цього не робили. По-перше, ми приймали участь в акціях тих політиків, чиї програми нам близькі, а по-друге, ми використовували ці майданчики для популяризації нашої творчості. Це буде вірніше. Є політики, чиї програми мені симпатичні. Я тоді можу прийняти участь в його кампанії, але лише тоді, коли я розділяю його погляди.

Игорь из Києва: - У нас в Украине уже есть шоу-бизнес или как всегда? На жизнь музыкой зарабатываете?

Фома:
- Як це в Україні нема шоу-бізнесу? В нас нормальний шоу-бізнес. І на життя заробляємо тільки музикою, і нормально заробляємо. Україна нормально себе почуває, просто нагнітається якась істерія в головах у людей. Так, важко, але де легко? З’їздіть в Зімбабве, Сьєрра-Леоне, в якусь Малайзію, Індію, в російську глубинку, кудись далі Саратова. Подивіться, як там люди живуть. А в Україні все добре, складно, але можна жити, не все так погано, як намальовано. Мені тут подобається.

Алекесандр, Киев: - Добрый день! Сажите Фома, Ваша группа планирует поддерживать какие-нибудь гуманитарные акции? Если да, то как можно с Вами связаться? Спасибо за ответ!

Фома:
- От це прикольно! Якраз ці історії нам цікаві. Бо мене цікавить питання з водою. Річка Дніпро мені здається на сьогодні перебуває в такому стані, що її вже давно пора захищати. Якісь екологічні акції, на захист довкілля – так, звичайно. А зв’язатися з нами можна через наш сайт.

МАся: - Скажите, ребята, почему Вас так мало, а всякой дурной "попсы" на украинской эстраде так много? Вам не кажется, что это несправедливо? Спасибо за честный ответ!!!

Фома:
- Кажется, еще как кажется! Питання в тому, що є одна проблема. Я лише в останній рік почав думати, що замало часу приділяв промо, правильному піару власної творчості. Зараз переосмислюю цей момент, і ми будемо цим займатися. Ми не займалися самопродюсуванням, а просто грали музику, а в Україні зараз, на жаль, все побудовано на піарі. Піарі за будь-яку ціну будь-якого дєрьма. Не тільки дєрьма, звичайно, але все одно на піарі. На жаль, ми цьому не приділяли достатньо уваги, і зараз якраз в стані створення команди, яка буде цим займатися. В нас вже пішла робота, і я думаю, що ми це змінимо. Бо це справді не є справедливо, тут я з вами згодний, бо група, яка я популярною в Україні, і так мало представлена в українському медіа-просторі – це не є правильно. Будемо працювати.



От редакции. Лучшим вопросом онлайн-конференции Фома назвал вопрос нашего читателя с ником Мася. Уважаемый (-ая) Мася, просим связаться с редакцией по электронной почте [email protected], чтобы оговорить условия вручения вам памятного подарка в честь пятилетия From-UA.