В.Арьев: «Любой культурный человек, живущий в стране под названием Украина, должен знать украинский язык»
06.07.2009 18:07
В ходе видео-онлайн-конференции Владимир Игоревич рассказал о том, как ему работается в Верховной Раде с героями своих разоблачительных программ, существует ли в Украине проблема русского языка, почему он не отдыхает в Крыму и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию полный список заданных вопросов и ответов на них.



Катя: - Вопрос как к журналисту -- с кем из президентов и премьеров Украины легче работалось и с чьей охраной и пресс-службой было удобнее находить общий язык?

В. Арьев: -
Однозначна є відповідь - цей президент України звався Леонід Макарович Кравчук. Зокрема, набагато легше було потрапити на заходи, пов’язані з президентом, мас-медіа були вільні, ніхто навіть і не намагався якось контролювати і вказувати, що робити. І навіть в поїздках. Це продовжилося частково з Леонідом Кучмою, бо тоді був найпрофесійніший керівник служби протоколу, який організував все так, що просто не було навіть можливості потрапити в складні ситуації – це був Георгій Чернявський. Я й досі згадую цю людину, більше такого керівника протоколу у жодної з вищих посадових осіб не було.

Bhf: - Какие, по-вашему, главные проблемы у Крыма?

В. Арьев: -
Якщо дивитися на те, що Крим - це потенційно туристична перлина в Україні, то я вважаю, що найголовніша проблема Криму - це ставлення людей до роботи і до бізнесу. Тобто, я давно уже не їжджу відпочивати до Криму, бо мені там некомфортно, низька якість сервісу, рвачество, постійні спроби обдурити в будь-якому місці, куди б ти тільки не зайшов. Крім того, закрита величезна кількість пляжів, і часто немає можливості просто прогулятися берегом моря, оскільки цього берегу для вільного доступу не лишилося. Тут я вважаю, що треба людям, які представляють Крим в Верховній Раді України, бо вони краще знають ситуацію, подати законопроект, який передбачає вільний доступ до громадського користування всіма пляжами, зокрема так є в Греції, Хорватії, Іспанії. І ці країни процвітають. А друга головна проблема Криму – це надумане протистояння, яке підігрівається зовні. Якщо люди почнуть працювати, а не думати про те, що їх хтось зіштовхує лобом один з одним, то тоді проблеми зникнуть. А третя проблема – екологічна, вздовж всього Південного берегу Криму наявність контейнерів з хімічною зброєю, які захоронені там від Євпаторії до Севастополя. Це ще з часів Другої світової війни і після неї. Якщо вони будуть розгерметизовані, то про Крим туристичний ми можемо забути на десятиліття. Це буде катастрофа, співрозмірна з Чорнобилем. Мої колеги-журналісти із програми «Попередження», яка виходить на Першому національному каналі, знайшли ці контейнери, зробили розслідування, але реакції з МНС було нуль, і я буду ініціювати пришвидшення розгляду цього питання. Можливо, хай би МНС звернулося до закордонних організацій, які допомогли б вирішити цю ситуацію. Це небезпека набагато більша, ніж можна собі уявити.

Ника: - Сколько вам лет и где вы учились? Есть ли у вас дети?

В. Арьев: -
Років мені 34. Якщо брати зі школи, то закінчував я природничо-науковий ліцей № 145 в Києві, автоматично став студентом фізичного факультету Київського університету ім.. Шевченка, потім перейшов в Інститут журналістики, який власне і закінчив. Але найголовніше навчання в журналістиці в мене було на BBC, яке стало моїм першим досвідом в журналістиці.

Є донька Ярина, їй 8 років.

Александр, Киев: - Где Вы овладевали профессиональным мастерством? Мне запомнился Ваш короткий (около 2 минут) телерепортаж, посвященный "юбилею" Берлинской стены. Вы умудрились вмонтировать в него 8 (!) фактических ошибок, начиная с того, что перепутали Брежнева с Хрущевым, Хоннекера с Ульбрихтом и т.д. - это уже годится для Книги рекордов Гиннесса. Вы сами готовили материал или Вам его подсунули? Не хочется верить, что и другие Ваши материалы исполнены на таком же уровне.

В. Арьев: -
Я, чесно кажучи, не пам’ятаю цей матеріал детально, пам’ятаю, що його робив, і робив його на основі матеріалів, які брав у музеї Берлінської стіни. Керував ним тоді відомий правозахисник, нині покійний Райнер Хільдебрандт. Ця людина для Німеччини була як Сахаров для СРСР. Деталі, які вказані в питанні, я не пам’ятаю. Тому більше мені додати нічого.

Валерій: - Пане Володимире!
Чи погоджуєтесь Ви з тим, що та політична еліта, яка прийшла до влади в Україні у 2004 р. морально та інтелектуально повністю вичерпала себе і на зміну їй повинні прийти нові прагматичні лідери з чіткою та ясною стратегією будівництва України і української політичної нації?

В. Арьев: -
Я переконаний в тому, що у нас ніколи і не було політичної еліти. І до 2004, і після – це була псевдоеліта, переважно зрощена на капіталах, а не на ідеях. І політика в Україні вся базувалася і базується більше на фінансових інтересах певних груп, ніж на ідеологічній складовій. Це я кажу про всіх без винятку, навіть про ті партії, які мають яскраво виражену нібито ідеологічну складову. І на жаль на сьогодні немає жодної сформованої політичної сили, яка б прийшла до парламенту і за сутністю своєю стала іншою, а не фізично замінила одних людей в парламентських кріслах на інших. Я вважаю, що за події 2004 року Україні соромитись немає за що. Еліта сформується, і процес іде, але якщо б ми в 2004 році не зробили той вибір, який був, то у 2010-му, як би нам можливо цього не хотілося, навряд чи щось би вдалося змінити. А зараз такий шанс є.

Миколай: - Что необходимо сделать, чтобы курорты Крыма могли конкурировать с Турцией и Египтом?

В. Арьев: -
Я вже відповідав на подібне питання вище.

Віктор: - Уважаемый Владимир!
Вы помните дело Нежинского мэра и Вашу передачу. Позже мэра таки схватили за руку. Все знают, сколько было собрано и отвезено в Киев денег, и дело никак не движется. Суд даже выпустил мэра на подписку. Неужели никогда не понесут наказание такие мэры?

В. Арьев: -
Такі мери будуть обов’язково покарані, але лише за умови проведення системної реформи в системі прокуратури і судів. Тому що, що б не робили журналісти, що б не робили окремі депутати, які борються з корупцією на місцях і не тільки на місцях, все одно в системі прокуратури і судів знаходиться хтось, хто, як кажуть на жаргоні, «бере котлету». Але кроки до покращення ситуації зроблені, зокрема Комітет ВР по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, в якому я працюю, добився того, що ухвалені 3 базові закони по боротьбі з корупцією, в яких абсолютно чітко визначено, що таке корупція, за яких умов вона виникає, і в яких підсилюється відповідальність за корупційні дії. Ці закони європейські і американські експерти назвали одними з кращих в Європі. На жаль, президент поки що їх не підписав. Так само я є співавтором законопроектів, які можна назвати про кодекс поведінки посадовців на публічній службі і про запобігання конфлікту інтересів. Ми взяли за основу суміш американської і європейської базових моделей. Якщо ці закони будуть ухвалені, то посадовець, неважливо, де він працює - чи в судах, чи в правоохоронній системі, чи в комунальній службі, або має виконувати ці правила поведінки, або суттєво полегшується шлях до його звільнення з посади і притягнення до відповідальності. Підкреслюю, панацеєю це не є. І запрацює ця система лише за кілька років, але крок вже зроблено. А реформування судової гілки і системи прокуратури - це вже питання внесення змін до Конституції.

Андрей, г. Одеса: - 1. Если будет референдум о придании русскому языку статуса государственного, какой процент населения, по Вашему мнению, проголосует "ЗА"?
2. Вы относитесь к политической партии, выступающей против придания русскому языку статуса государственного, в то же время вы позиционируете себя как демократа. Так в чем же демократизм вашей позиции, если вы игнорируете мнение более половины населения Украины?
3. Одесский регион, Крым и Донбасс вошли в состав Украины только при Советской власти!!! Для нас, коренных жителей Юга-Востока Украины, был, есть и будет РОДНЫМ ЯЗЫКОМ - РУССКИЙ, и наше неотъемлемое естественное право на нем говорить, думать, учиться, обращаться к властям, читать аннотации к лекарствам, защищать свои интересы в судах, рекламировать товары и услуги. Это для нас так же ВАЖНО, как и преодоление коррупции, бесхозяйственности, невежества и т.д. И таких, как я, большинство в Украине. Не согласны? Давайте проведем РЕФЕРЕНДУМ.
Ваше мнение на этот счет?
4. В Канаде, близкой Вашему сердцу, два государственных языка: английский и французский. Чем в этом отношении Украина отличается от Канады? При ответе на вопрос прошу учесть, что исторически на Юге-Востоке Украины всегда основным языком был русский.

В. Арьев: -
1. Я за населення не можу відповідати. Скільки проголосує - стільки проголосує. Але для початку я вважаю, що українську мову в реальних правах треба зрівняти з російською. Тобто ліквідувати наслідки деукраїнізації, яка існувала і за часів царської Росії, і в СРСР. Це як спортсмени - вони не можуть змагатися між собою, коли один із них втратив форму, це нечесно. Але питання російської мови на сьогодні я вважаю штучно нав’язаним. Повірте, існує набагато більше проблем на сьогодні, які треба вирішувати, а потім вже можна буде взятися за мовне питання, коли кожна людина буде певним чином забезпечена матеріально і духовно.

2. Де ігнорування половини населення України? Немає книг російською? Немає періодичних видань російською? Художніх фільмів напевно немає російською і неможливо їх знайти? Чи телепрограм? Взагалі на мою думку будь-яка культурна людина, яка мешкає в країні під назвою Україна, повинна знати українську мову. Наведу приклад. Мої батьки приїхали в Україну з Ростовської області в 1960-х роках. І оскільки вони не знали української мови до того, хоча українські корені в них, м’яко кажучи, дуже сильні (Дон - це частково український регіон), вони з поваги до республіки, в якій вони мешкають, вивчили українську мову і навчили мене. Я абсолютно не проти російської мови, сам нею розмовляю, ще розмовляю англійською. І мовне питання можна буде вирішити тоді, коли українські громадяни, всі без винятку, почнуть з повагою ставитись до української мови і знати її. Ніхто ж не змушує обов’язково використовувати її в повсякденному житті. Але поважати країну, громадянином якої ти є, на мою думку, - варто. Зокрема через знання мови.

3. У мене є контраргумент - невже українська мова настільки важка, що не можна хоча б її вивчити для користування в певних випадках? Діти у китайський спецшколі за 10 років вчать майже досконало китайську мову, у мене дуже багато друзів, які приїжджали в Україну і дуже швидко опановували українську мову. А небажання вивчити українську мову і вимога, щоб все було дубльовано російської, походить, на мою думку, лише від одного - ліні. Бажаю всім вільно користуватися російською мовою, але не забувати про те, що українську принаймні варто вивчити з поваги до інших громадян України, які нею володіють і розмовляють.

4. Канада формувалася з колонізаторів двох країн. І якщо так порівнювати, це все одно, що порівнювати ковбасу з маслом. У кожної країни свої історичні мотиви. В даному разі українська мова повинна мати відродження. В Канаді ані англійці не гнобили французьку, ані навпаки. Ми маємо розуміти, що в Україні повинен пройти час, для того щоб українська мова повернула попередні позиції. Тоді можна говорити і про офіційну двомовність.

Скептик: - Доброго Вам понеділка, пане Ар'єв!
1. Скажіть, будь ласка, чому досі лідер Вашої групи досі не виконав рішення суду щодо публічного вибачення перед паном Колєсніковим? За логікою пана міністра засудженого за карний злочин треба відпускати на волю, бо він подав апеляцію на рішення суду? Що це за абсурд?
2. І зауваження як журналісту. Резонанс від Кіровоградського вбивства заглушив інший резонансний злочин - убивство під Києвом людини, що дала інтерв'ю телеканалу щодо незаконного вивезення піску біля Дніпра. І журналісти країни про це вбивство мовчать.
3. Донесіть до лідера Вашої депутатської групи, що, незважаючи на впровадження системи незалежного тестування, вступ до навчальних закладів МВС продовжує здійснюватись черех хабарі. Сума хабаря для вступу починається з п'яти тисяч доларів США. Бажаю Вам провести на цю тему власне журналістське розслідування.
Дякую.

В. Арьев: -
1. Рішення суду призупинено Верховним Судом України до розгляду по суті. І не варто порівнювати цивільні і кримінальні справи. Це зовсім різні частини законодавства.

2. Я не знаю, чому ви вважаєте, чому журналісти мовчать, про це дуже багато писали і показували по телебаченню. Я теж з цього приводу виступав під час пленарного засідання в Верховній Раді. Тому ви, напевно, просто не стежили за інформацією.

3. Обов’язково розповім.

Евгений: - Добрый день, Владимир. На президентских выборах 2004 года ваша партия привела к власти Виктора Ющенко. До настоящего времени ваша партия находится у власти. Все эти 4 с половиной года для народа Украины стали сплошным кошмаром. Хотелось бы узнать, как Вы сами оцениваете свою деятельность и в чем раскаиваетесь.

В. Арьев: -
Хочу почати з того, що я завжди був позапартійний. А яка саме партія перебуває у владі, сказати дуже важко. Якщо брати ситуації на місцях, то схід України через місцеві ради контролює переважно Партія регіонів, центр і захід – БЮТ і "Наша Україна". Так само у центральних органах влади є представники Партії регіонів як в уряді, так і в Секретаріаті Президента. Те, що ці роки стали «сплошным кошмаром», на мою думку, провина є всіх. І президента, і лідерів найбільших політичних сил, і народних депутатів, і посадовців, і навіть громадян України. На моє переконання, для того щоб щось почало у державі покращуватися, треба подумати, з чого почати. А почати треба із себе. Чи не ми пропонуємо хабарі ДАІшникам, щоб не понести більш серйозне покарання? Чи не ми самі за допомогою хабарів намагаємося вирішити будь-яке питання в органах влади, коли стикаємося з цим, або мовчимо, коли нам пропонують дати хабар, і надаємо перевагу його дати, аніж повідомити про це в правоохоронні органи? Чи не ми засмічуємо свої міста, коли кидаємо недопалки або пляшки посеред вулиці, коли плюємо на тротуари? Коли за межами квартири або будинку нас не хвилює чи чисто, чи брудно? Поки свідомість народу не стане змінюватися, поки ми самі в душі не станемо європейцями, годі нам чекати іншої влади. Вона сьогодні абсолютно віддзеркалює настрої, які є в суспільстві. І стан суспільства. За свою діяльність мені не соромно, мені є за що звітувати, я йшов в парламент писати закони про боротьбу з корупцією, і я є співавтором багатьох законів. Коли до мене звертаються громадяни, жодне з таких звернень не залишається без уваги. А соромно мені, якщо так брати, лише за те, що свого часу не сказав все, що я думаю, Віктору Ющенку з приводу виконання ним обіцянок, даних в 2004 році. Але навіть якби я це йому сказав, це б мало що змінило. Інша справа, я вважаю, що Україна зробила вибір вбік демократії, і це дуже важливо. Як будинок не будується за кілька днів, так і держава не будується за кілька років.

Сергей: - Владимир, скажите, а к вам были претензии от нынешних коллег по парламенту, о которых вы в бытность журналистом делали разоблачительные материалы?

В. Арьев: -
Від деяких були. Але у Верховній Раді тільки колеги по фракції НУНС, які були героями моїх програм, і частина БЮТівців, які теж були героями моїх програм, підходили і казали, що я був правий. Переважна більшість регіоналів намагалися мені помститися. Крім Андрія Клюєва.

Margo: - Что будете делать, когда закончится ваша каденция в Верховной Раде? Вернетесь в журналистику или продолжите политическую карьеру?

В. Арьев: -
Рано загадувати. Звик доводити ту справу, яку почав, до кінця. Але журналістику, телебачення я не залишаю й досі. Принаймні законом мені дозволено займатися творчістю. Останнє, що я зробив, це спродюсував фільм Наталки Фіцич і Сергія Цимбала "Come back" (Повернення). Це фільм, який є переважно для іноземного глядача, хоча і для українського він буде обов’язково зроблений теж. Фільм про те, що у глобалізованому гламурному світі людям не вистачає чогось справжнього, через це, коли вони намагаються шукати, шукають не в тому напрямку. А шукати варто, повертаючись до своїх коренів, до коренів своєї культури, до основ. Це фільм, в якому є дуже багато автентичної і забутої українською музики, записаної в природному середовищі. Спочатку ми його презентуємо на фестивалях за кордоном, а потім він буде показаний в Україні. Можливо, комусь дійсно захочеться повернутися до справжнього, залишивши те штучне, яке сьогодні пропагандують ледь не всі канали ТБ, глянцеві журнали, нічні клуби і т.д.

Алексей Ершов: - Вы уже определились, кого группа "Народная самооборона" будет поддерживать на президентских выборах?

В. Арьев: -
Немає такого визначення.

Алла, Киев: - Правда ли, что Виктор Лозинский находится сейчас в Германии и возвращаться не собирается?

В. Арьев: -
Особисто Лозинського я знаю, але контактів з ним не підтримую, тому про те, де він перебуває, сказати нічого не можу.

Седой: - Почему НС так откровенно легла под БЮТ? Вы же с другой силой прошли в парламент, вам не кажется, что это предательство интересов избирателей?

В. Арьев: -
Будь ласка, порівняйте результати голосувань Народної самооборони і БЮТ. Там знайдете відповідь на це питання. Ніхто ні під кого не лягав. Коли є нормальні законопроекти, рішення, чому ми їх не можемо підтримати? Для нас головне не політичні розборки між певними силами, а зберегти країну за цими розборками. Не дати їй просто розвалитися і впасти в прірву. І наші 18 самооборонських голосів завжди віддаються за рішення, які потрібні державі. Ми не будемо брати участі у безглуздій війні на самознищення. Але зцементувати парламент ми спробуємо.

Контстантин: - Добрый день, Владимир! Вы, как бывший журналист, что можете сказать о свободе слова в Украине? Инцидент с увольнением главреда Нового канала после показа ролика "Пропало все" говорит о том, что этой свободой у нас и не пахнет.

В. Арьев: -
Інцидент зі звільненням головного редактора "Нового каналу" насправді найменше пов’язаний із тим роликом, це за моєю інформацією. Інша справа, що ролик "Пропало все" був поданий із висмикуванням фактів із контексту, а в журналістиці це вважається грубим порушенням, надзвичайно грубим, зокрема не було сказано, що ця фраза стосувалася електронного підказчика-суфлера, а не ситуації з коаліцією. Я можу сказати, як би я подав цей ролик - зокрема після його демонстрації, я б написав таку фразу: "Ці слова, сказані прем’єр-міністром, стосувалися електронного підказчика, який перед виступом несподівано згас, але насправді дуже яскраво проілюстрував ситуацію, яка склалася в той день із переговорами про коаліцією". Ось вам приклад того, як працювати професійно - дати інформацію точно, і використати красиво цей момент. На жаль, українська журналістика зараз за свободою слова забула основні принципи, а безвідповідальність і вседозволеність не є характеристикою свободи слова.

Владимир Онищенко: - Владимир, всегда уважал вас за принципиальную позицию, а ответьте пожалуйста, может ли человек, всю жизнь боровшийся с уродливыми проявлениями коррупционной и преступной власти, изменить что-то, попав в парламент? Или есть риск слиться с серой массой кнопкодавов?

В. Арьев: -
Дякую за довіру. Можу сказати - один в полі звичайно не воїн, але шкоди наробити може. Мені приємно усвідомлювати, що я в парламенті не один, хоча людей, які дійсно хочуть боротися з проявами корупції і злочинності у владі не так вже й багато. Я уже відповідав, що мені дещо вдалося змінити разом з моїми колегами, зокрема щодо базового законодавства по боротьбі з корупцією, яке нарешті було проголосоване в парламенті, хоча лежало до того кілька років. А ризик злитися з сірою масою завжди існує, але то вже залежить від персональних якостей людини, яка потрапила в парламент.

Геннадій: - Как можно побороть засилие заказухи в прессе? Ведь это всем видно, все об этом знают, и никто ничего не делает. Или это один из методов политической борьбы? Ваша политсила им пользуется?

В. Арьев: -
На це питання важко відповісти коротко. Рівень заангажованості преси залежить від її економічного добробуту. Чим менше преса, телебачення, радіо може заробляти самостійно, зокрема на рекламі, на комерційному спонсорстві, тим більша вірогідність залежності від інших джерел надходжень. І навпаки. Тобто зворотно-пропорційний зв’язок. Економічна ситуація в медіа - вона або підштовхує різні ЗМІ до конкуренції, що саме по собі майже виключає можливість замовних матеріалів, оскільки людям вони будуть нецікаві, або навпаки – сприяє. Коли рекламний ринок, який іде через ЗМІ, буде хоча б трохи співрозмірний з тим, який є в Польщі, тоді можна буде говорити про боротьбу із заказухою в пресі. Наразі ж можна або закликати до совісти журналістів, або аналізувати публікації чи сюжети в електронних ЗМІ і публічно викладати імена тих, хто займається замовленнями. Але другий варіант кардинально ситуації не покращить.

Авдей: - Народная самооборона не раз заявляла, что скандал с Юрием Луценко во Франкфурте был заказным. Можете сказать, кто конкретно заказчик?

В. Арьев: -
Не я. Про інших не скажу, не знаю.

Апекс: - Ваш однопартиец генерал Москаль категорически против свободной продажи резинострельного оружия населению. Какова ваша позиция по этому вопросу?

В. Арьев: -
Я вважаю, що за умови жорсткого контролю, кому видається ця зброя, можна було б і надати дозвіл. Але, на жаль, система сьогодні до цього не готова, як власне і люди. Кому буде видаватися ця зброя? Так само можна говорити і про ініціативу ДАІ дозволити пити бокал пива за кермом. Уявіть собі, що буде на дорогах! Всі будуть їздити підшофе. Поки у людей немає власних гальм, дозволяти речі, яку несуть певну небезпеку для життя і здоров’я інших людей, треба дуже обережно. Або якщо є гарантії того, що травматична зброя буде видаватися контрольовано, тоді я за. Але хто може дати такі гарантії?

Таня, г.Умань: - А куда вы поедете отыдхать этим летом? Финансовый кризис не заставил затянуть пояс потуже и отказаться от отдыха за границей? Спасибо и удачи!

В. Арьев: -
У мене в родині завжди заведено починати збирати на наступний відпочинок, як тільки закінчився цьогорічний. Нині ми їдемо відпочивати на тиждень в Хорватію. У звичайний 4-зірковий готель. Просто відпочити, подихати повітрям із хвої і морських крапель. І щоб він був дуже дорогий, я б не сказав. Зокрема Хорватія цього року, наскільки мені вдалося з’ясувати, є досить популярним напрямком, адже вони скасували візи для українців. Плюс важливо – помірні доступні ціни. До речі, якщо порахувати кількість грошей, які витратиш на відпочинок в Криму в аналогічному місці і в Хорватії, то навіть за умови перельоту літаком, в Хорватії буде дешевше.