Н. Кульбида: «В ближайшие 10 лет следует ожидать мягких зим, а летом готовиться к высоким температурам»
18.08.2010 08:00
...Николай Кульбида.

В ходе видео-онлайн-конференции Николай Иванович рассказал о том, кто составляет наиболее точные прогнозы погоды в Украине, как и за что премируют синоптиков, есть ли на Земле место с наиболее оптимальным для человека климатом, и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию список заданных вопросов и ответов на них.




КИЕВЛЯНИН: – Уважаемый Николай Иванович!

С начала июня в Киеве наблюдается аномалия в том, что ни разу не было западного ветра, в основном восточный, северо-восточный и частично южный и юго-восточный. К сожалению, в комментариях в СМИ Ваши специалисты этот феномен обходили стороной. А ведь именно направление указанных ветров стабильно и приносили удушливую и засушливую жару в Киев. В чем причина такого постоянства?


Н. Кульбида: – Дійсно в Києві переважає західний та північно-західний вітер, але це буває протягом року. Поміж сезонів року ці відмінності дещо інші. Спеку на Київщину приносить або південно-західний, або південно-східний вітер. Саме тому такі процеси переміщення повітряних мас з південного-сходу, тобто з нижнього Поволжя, Північного Кавказу переважають нинішнього року. І саме з цими вітрами пов'язані дуже високі температурні режими. Західний вітер буде спостерігатися на Київщині вже найближчими днями і до кінця місяця він буде переважаючим.

Часник: – Почему в общественном городском пассажирском транспорте и метро при такой жаре не работают кондиционеры? Возможно запретить эксплуатацию этого транспорта, если в их салоне температура в летнее время будет превышать 20 градусов по Цельсию? Так, львовские и белорусские автобусы и троллейбусы, с имеющимися маленькими форточками для проветривания, не пригодны к перевозке пассажиров. В то время, когда КГГА закупила австрийские автобусы б/у, одно лето в них работали кондиционеры, а потом на следующий год отключили

Н. Кульбида: – Це питання не в компетенції Українського Гідрометцентру. З такою пропозицією дійсно треба звернутися до «Київпастрансу» або керівництва КМДА.

Оракул: – Николай Иванович, верите ли Вы в Конец Света в 2012 году? И вообще, как думаете, что случится в том году?

Н. Кульбида: – Я не фаталіст. Вірю в людську мудрість. І вірю в майбутнє людства. Саме тому думаю, що побоювання кінця світу безпідставні. Я з певністю знаю, що в 2012 році погода буде.

Іван Павлович: – Шановний Микола Іванович! У Росії прийнята зараз, «по гарячих слідах», програма розвитку Гідрометслужби РФ. Як вирішуються зараз питання оснащення нашої гідрометслужби сучасним обладнанням, залученням молодих кваліфікованих фахівців і що робиться для фінансової підтримки працюючих. Адже не секрет, низька заробітна платня і як слідство – старіючи кадри без перспективи заміни. Дякую.

Н. Кульбида: – Дякую за запитання. Дійсно, Гідрометслужба України конче потребує державної підтримки по кількох напрямках. Це заміна існуючої техніки та обладнання. Це впровадження нових технологій збору, обробки, аналізу, передачі інформації. Це більш широке впровадження супутникових технологій. Конче необхідно запровадити систему радарних метеорологічних спостережень, основану на сучасних радарах доплерівського типу. І, звичайно, рівень заробітної плати на сьогодні не витримує ніякої критики. Адже зарплата наших працівників в Києві в середньому в два рази менша, ніж загалом по місту. Нажаль державних програм, які б фінансувалися, на сьогодні Гідрометслужба не має. Правда, вчора (16 серпня 2010 р. – Ред.) на селекторній нараді з керівниками областей Президент України пообіцяв зробити певні кроки для виправлення цієї ситуації.

Иволга: – Добрый день! Можете объяснить причину аномальной жары по всей Европе?

Н. Кульбида: – Одночасно у всій Європі не може спостерігатися аномальна спека. У більшості днів червня та липня над Західною Європою панувала помірно тепла повітряна маса і не відмічалося екстремальних температур. Що стосується України та європейської частини Росії, то саме тут створились умови для того, щоб більше місяця утримувалася надзвичайно спекотна і переважно суха погода на таких достатньо великих територіях.

Георгий: – Здравствуйте! Вопрос такой: учитывая такое «холодное» лето в этом году, означает ли это, что зимы как таковой у нас не будет?

Н. Кульбида: – Яскраво виражених закономірностей між погодними умовами влітку і взимку не існує. Саме тому, говорячи про зиму, слід аналізувати тенденції в розвитку погодних процесів, які мають місце за останнє 10-ліття. Саме в цей період ми маємо найбільше зростання середньої річної температури. А в зимовий період року ці аномалії дуже великі. Наприклад, середня температура січня за останні 20 років в Києві зросла на 2,5 градуси. Те ж саме в лютому. Із 10 чи 20 зим лише 2-3 були достатньо холодними. І саме це дає підстави очікувати, що взимку у нас буде переважати позитивна аномальна температура, але не виключаються короткочасні, можливо, досить різкі похолодання.

Жанна, Киев: – Скажите, как специалист, народные приметы о грядущих погодных условиях – это забобоны или нет?

Н. Кульбида: – Народні прикмети слід розділяти на кілька категорій. Перші – це ті, які пов'язані дійсно з фізичними процесами в атмосфері. Наприклад, коли сонце заходить і на горизонті дуже багато червоного кольору, то слід чекати наступного дня сильного вітру. Тут є фізичні підстави для таких стверджень, адже процеси погодні приходять до нас, як правило, із заходу. Якщо над Західною чи Центральною Європою спостерігаються сильні вітри, які піднімають багато пилу, погіршується прозорість атмосфери, і розсіювання сонячних промінів зміщується в бік червоного спектру. Багато прикмет пов'язано з релігійними святами. Так ось тут, нажаль, немає закономірностей, на які можна було б орієнтуватися, особливо в умовах суттєвої зміни клімату, яка вже відбулася і продовжує відбуватися. Наші синоптики прикметами в своїй роботі не користуються.

Михаил Анатольевич: – Уважаемый Николай Иванович, почему прогнозы погоды так разнятся на телеканалах, радиостанциях и в Интернете? один скажет +25, другой +20. Где вообще можно взять реальный прогноз? Спасибо.

Н. Кульбида: – Найбільш точні прогнози погоди складаються спеціалістами національної метеорологічної служби. І це властиво для кожної країни, адже тільки вони знають фізико-географічні особливості розвитку атмосферних процесів, це стосується також і України. Саме тому прогнози Українського Гідрометцентру є найбільш точними з усіх інформаційних ресурсів. Нажаль, багато телевізійних каналів використовують для підготовки програм «Погода» інтернет-ресурси, якість цих прогнозів ніким не гарантована і ніхто не несе відповідальності за цю інформацію. Від цього звичайно страждають в першу чергу громадяни, отримуючи неякісні послуги. І за це телеканали і інші засоби масової інформації мають нести відповідальність. Нажаль, українським законодавством це питання не врегульовано.

Жорж: – Добрый день! Можете ли Вы спрогнозировать, какой будет климат в Украине через 10 лет?

Н. Кульбида: – Я вважаю, що ті тенденції, які мають місце нині, тобто зростання середньої річної температури, зростання температури в холодний період року і влітку, вони матимуть місце і в найближчі 10 років. Саме тому найближче 10-ліття слід чекати достатньо м'яких зим з нестійким сніговим покривом. Хоча 1 чи 2 роки можуть видатись дещо іншими. А влітку слід бути готовими до утримання дуже високих температур. І це стосується переважно липня та серпня.

Юлия: – Как объяснить тот факт, что жара резко сменяется похолоданием? Это не опасно для организма человека?

Н. Кульбида: – Організм людини дійсно залежний від метеорологічних параметрів, і особливо чутливо він реагує на різкі зміни цих параметрів. Саме в період зміни погодних умов, достатньо різко змінюється атмосферний тиск, температурний режим, вологість повітря, вітровий режим, влітку виникають грозові явища, що зумовлено підвищенням атмосферної електрики, скажімо так. І саме це впливає практично на всіх людей. Але є категорії людей, які це відчувають достатньо гостро. По-перше, це літні люди, а також люді, схильні до бронхо-легеневих та серцево-судинних захворювань.

Петр (Одесса): – Господин Кульбида – банальный вопрос – когда закончится это адская жара? Надоело...

Н. Кульбида: – Адська жара в м. Одесі закінчиться 19-го серпня, коли температура повітря знизиться на 10 градусів, і таким чином одесити зможуть відчути полегшення.

Николай: – Как Вы считаете, возможно ли изменить климат с помощью каких-либо излучений или так называемым климатическим оружием?

Н. Кульбида: – Мабуть, багато розвинутих країн вивчали можливості впливу на кліматичні зміни – розроблені певні технології такого впливу: на атмосферні процеси, на хмарні масиви. Але ці всі дослідження вони залишились на рівні наукових досліджень і широкого впровадження в практику не мали через низьку їх ефективність. Саме тому я не вірю, що можна змінити клімат чи погоду на значній території, застосовуючи сторонні впливи будь-якого характеру. Адже атмосферні процеси несуть в собі величезну кількість енергії. Наприклад, енергія середнього циклону дорівнює енергії сотні атомних бомб, скинутих на Хіросіму. Для того щоб втрутитись в ці процеси – процес зміни стану атмосфери – необхідно застосувати адекватну кількість енергії. А це далеко не завжди можливо.

Игорь М.: – Расскажите, пожалуйста, какой техникой и оборудованием пользуются украинские метеорологи? Сильно ли она уступает и уступает ли вообще западным вашим коллегам?

Н. Кульбида: – Українські метеорологи користуються технікою, розробленою, переважно, за радянських часів. Вся система державних спостережень за погодою зорієнтована на використання приладів, які дозволяють отримувати інформацію про стан погоди в ручному режимі. Частина спостережень у нас автоматизована і це стосується переважно аеропортів, міжнародних аеропортів, де встановлені автоматизовані метеорологічні системи для проведення замірів. Якщо порівнювати із такими європейськими країнами, як, наприклад, Німеччина чи навіть Польща, то ми маємо суттєве відставання по автоматизації спостережень за станом погоди і маємо обмежені можливості для передачі цих даних. На сьогодні в розвинутих в метеорологічному розумінні країнах впроваджені сучасні радіолокаційні комплекси, широко використовуються супутникові дані, а спостереження за станом погоди біля поверхні Землі виводяться автоматично і є можливість в будь-який момент отримати будь-які дані.

Стас: – Николай Иванович, вы наверняка смотрели голливудские блокбастеры типа «2012» и «Послезавтра». Какой-то из таких вариантов событий может ожидать Землю в ближайшие, ну, скажем, 100 лет?

Н. Кульбида: – Якщо в Біблії написано, про був Біблейський потоп, то звичайно кожна людина має право придумати свій сценарій Апокаліпсису. Але слід розуміти, яка імовірність виникнення такого сценарію? Якщо наприклад імовірність падіння на Землю крупного астероїду вона існує, то вона виражена в якихось там мільйонних долях проценту. І саме тому такий малий відсоток можливої події як раз говорить про те, що розвивати цю тему і нав'язувати суспільству такий сценарій, на мій погляд, це неправильно.

Людмила, г.Бровары: – Правда ли, что зима будет отныне аномально холодной, а лето – аномально жарким каждый год?

Н. Кульбида: – З більшою впевненістю можна говорити про аномальне спекотливе літо і про достатньо теплі і м'які зими. Хоча винятки з цього правила, звичайно, можуть бути, але їх не багато.

Жэка: – Добрый день! Есть ли опасность таяния ледников? И если да, то какие территории Украины могут быть затоплены? Когда Крым станет островом?

Н. Кульбида: – Навіть найменш оптимістичні прогнози таких спеціалістів-кліматологів, які входять до складу міжурядової групи експертів по змінах клімату, говорять про ймовірність зростання рівня моря за рахунок танення льодовиків на 50, можливо, трошки більше сантиметрів. За такого підвищення рівня моря можуть бути затоплені тільки найбільш понижені острівні території, і при цьому підйомі рівня моря Сиваш може стати дійсно морською протокою, а Крим цілим островом.

С уважением, Дроздов И.В.: – Здравствуйте, г. Кульбида! Почему прогноз погоды так часто ошибается? Есть ли мониторинг этих ошибок, работа над ними? Возможен ли 100-процентно точный прогноз погоды для какой-то определенной местности?

Н. Кульбида: – 100-відсотковий прогноз погоди неможливий в принципі, оскільки навіть при вимірюванні температури вже закладається похибка з точністю 0,1 градусів. Якщо взяти прогноз погоди на 10 днів, то виключно за рахунок цієї похибки ми маємо помилку в 1 градус. Саме тому прогнози є і будуть неточними, але їхня точність буде підвищуватися з часом. Дуже швидкого зростання точності чекати не варто, але за рахунок впровадження нових технологій отримання дистанційних даних за рахунок використання суперкомп'ютерної техніки, метеорологи отримали за останні 20 років покращення якості прогнозів до 5 %, і це величезний прогрес в цій галузі. Стосовно точності наших прогнозів, то вони нічим не гірші від прогнозів інших країн, адже для їх складання використовуються аналогічні інформаційні ресурси.

Елена Карпенко: – Сколько получают прогнозисты? Не уходят ли на другие, более оплачиваемые работы?

Н. Кульбида: – Нажаль, у нас існує проблема кадрів, і кадрів профільних напрямків. Це синоптики, гідрологи, агрометеорологи, і самий низький рівень зарплати, яка на сьогодні складає навіть менше 2 тисяч гривень на місяць, не дозволяє утримувати молоді і талановиті кадри, і віковий рівень нашої служби зростає достатньо швидкими темпами.

Скайвокер: – Скажите, существуют ли в Украине авторские права на прогноз погоды? Ведь это интеллектуальная собственность, продукт труда людей... И еще – платят ли СМИ за эту информацию и есть ли случаи ее несанкционированного распространения? Спасибо за ответы.

Н. Кульбида: – Українським законодавством не передбачено авторство на подібні твори. Чому? Тому що прогнози погоди складаються спеціалістами на основі праці і інформаційних ресурсів, які отримані дуже багатьма країнами і розповсюджені цими країнами для використання іншими країнами. І тільки за рахунок такого обміну інформації у метеорологів різних країн є можливості для нормального, якісного прогнозування погоди. Саме тому авторство тут досить умовне.

Звичайно, частина ЗМІ мають відповідні угоди з українським Гідрометцентром, і оплачує надані послуги. Але це не стосується, наприклад, українського радіо, деяких телеканалів, таких як «Першій національний», «5 канал», «Україна», деякі інші, які самотужки готують прогнози погоди і подають їх для населення. Звичайно, серйозних доходів від надання таких послуг ми не отримуємо ніколи, і як приклад можна навести метеорологічну службу США, якій заборонено взагалі отримувати кошти за свої послуги і за інформаційне забезпечення.

Ярослав: – Николай Иванович, а какие в вашей службе бывают наказания за неверные прогнозы? Скажем, вы спрогнозировали дождь и прохладу, а на улице жара и солнце. Или по прогнозу будет хорошая погода, а случился ураган. Выговоры с занесением в личное дело? Штрафы? Или что?

Н. Кульбида: – У нас існує система преміювання за якісні прогнози погоди, якщо протягом місяця синоптик, склавши певну кількість прогнозів і згідно методики отримав відповідний відсоток їх справджуваності, і якщо цей відсоток вищий від встановленої межі, тоді коефіцієнт преміювання такого спеціаліста зростає. У випадку, коли якість прогнозів гірша цієї межі, вступає в дію абсолютно протилежний коефіцієнт преміювання. Таким чином, ми заохочуємо за якісні прогнози. А з іншого боку у випадку попередження різких змін погоди чи стихійних явищ синоптики преміюються окремими наказами керівника Українського Гідрометцентру, що також стимулює їх до роботи.

Леонид: – Скажите, пожалуйста, а какая страна в мире – самая оптимальная по климату для человека? Вы знаете такую?

Н. Кульбида: – Кожна людина звикла до певних кліматичних умов, і саме тривалий період проживання в тому чи іншому кліматі і визначається як найбільш комфортний і оптимальний для конкретної людини. Але є певні рамки, коли організм людини не може пристосуватися до певних умов. Це, наприклад, надзвичайно високі температури повітря чи надзвичайно сильні морози. Найбільш оптимальним в цьому плані мають бути середні умови, це клімат середніх широт. Звичайно, бажано не далеко від крупних морських акваторій чи океанів. Я б назвав в Європі найбільш сприятливим з цієї точки зору клімат атлантичного побережжя Франції.

Ирина: – Изменения климата носят обратимый характер или уже ничего изменить нельзя?

Н. Кульбида: – Зусилля міжнародної спільноти щодо зменшення темпів зростання температури повітря на Землі, які пов'язані зі зменшенням викидів парникових газів, можливо, дадуть ефект в не дуже далекій перспективі. На період 20-30 років сказати, що можна вплинути на ці процеси, думаю, що це нереально. Саме тому людство має напрацьовувати методи адаптації до тих змін, які відбуваються.