Павло Розенко
11.10.2013 14:00

10 жовтня в редакції інтернет-видання Новости Украины – From-UA був народний депутат від фракції УДАР, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і працы Павло Розенко. Політик розповів, чому Віталій Кличко не ходить на більшість великих акцій і чому кожен у партії повинен знати своє місце, хто буде президентом країни у 2015 році і чому опозиції треба вирішити питання єдиного кандидата ще до початку першого туру президентських виборів. Також Павло Валерійович пояснив суть солідарної пенсійної реформи, попередив про небезпеку недержавного пенсійного страхування і розповів, з чого треба починати тим, хто хоче стати політиком.


Надежда: - Что конкретно сделал Виталий Кличко для Украины? Я очень тщательно слежу за политическими перипетиями в стране, и мне понятно, что все, что делает УДАР, это не заслуга лично Кличко, а заслуга команды. А рейтинг его не падает только потому, что его не видно на больших акциях вместе с Яценюком и Тягныбоком. Он сторонится их, хочет бездействием не запятнать свою репутацию, как уже сделали Яценюк и Тягныбок. Прокомментируйте, пожалуйста.

Павло Розенко: - Якщо ви спостерігаєте за Віталієм Кличко і дями його команди, це означає, що Віталій – людина відома і чогось досягла в цьому житті. В тому, що фракція вперше в своій історії 9 місяців тому пройшла до складу ВР України, немала заслуга Віталія Кличко і людей, що його оточують. Ми вперше брали участь в такій парламентській кампанії, і ми стали першою командою за останні 20 років, яка відразу ж набрала 14% голосів виборців. За це ми дякуємо людям, які нас підтримали і проголосували за нас. Сподіваюся, ми своїми діями в парламенті не розчарували їх. Також ми не забуваємо про тих людей, хто за нас не голосував або з якихось причин передумал віддати нам свій голос – ми хочемо довести їм, що парламентська партія УДАР є тією силою, на яку можна розраховувати.

І коли ви відзначаєте те, що команда працює, мені це дуже приємно. Але, як і в будь-якій команді, є функції лідера, які Віталій Кличко прекрасно виконує. А інші діючі особи повинні знати своє місце і свою роль в процесі – тоді буде справжня командна гра і результат.



Лідер партії не обов’язково повинен бігати і блимати всюду, в будь-яких ситуаціях, акціях, дискусіях, або бійках. Для цього є команда, тому що там є фахівці в різних сферах. Я, наприклад, займаюся питаннями соціальної політики і, очевидно, що питаннями паливно-енергетичного комплексу я займатися не можу.

Попри це, ми працюємо злагоджено і намагаємось довести свою ефективність у Верховній Раді.

Що до відносин всередині опозиційної трійці – між «Батьківщиною», УДАРом і ВО «Свободою», - то, безумовно, у нас є різні погляди по різним питанням. Саме тому ми – три окремі політичні сили з трьома окремими лідерами, тому що наші ідеології десь не співпадають. Але ми об’єдналися для однієї цілі: змінити нинішню владу. А перемога може бути тільки спільною.

У нас іде непроста дискусія на рахунок президентської кампанії 2015 року, але у парламенті ми намагаємось працювати спільно, принаймні, по принциповим питанням.

Киевлянин: - 1) Кого УДАР выдвинет/поддержит кандидатом на довыборах в Раду на 223 округе в Шевченковском районе города Киева? 2) Какова позиция УДАРА по поводу Тимошенко?

Павло Розенко: - Позиція УДАРу відома – на всіх п’яти виборчих округах є переможці, які законно перемогли а виборах, що відбулися рік назад.

Через певні, скоріш за все, політичні, мотиви ЦВК не взнало їх перемоги. Але, ще рік тому ми заявили про те, що ми знову і повністю підтримаємо цих п’ять кандидатів, якщо вони будуть знову балотуватися на ці ж округи, та не будемо виставляти своїх кандидатів на Іх місця.

Це стосується і округа №223 у Києві, де переміг «свободівець» Юрій Левченко. І у нас немає жодних підстав сумніватися в волі київських виборців, ми визнаємо їх рішення.



Позиція УДАРу принципова і щодо питання по Юлії Тимошенко. Віталій Кличко неодноразово звертався до президента України щодо негайного звільнення Юлії Володимирівни – ми вважаємо, що вона має бути на волі. Хочу одразу відкинути всі інсинуації про те, що вона буде конкурувати з опозиційними лідерами та особисто з Віталієм Кличко та інше. Юлія Володимирівна Тимошенко не є для нас конкурентом, вона є нашим союзником у боротьбі з Віктором Януковичем.

Останнє звернення Кличко до президента було тиждень тому – він підтримав прохання Пета Кокса та Олександра Кваснєвського до президента України помилувати Тимошенко.


Крім того, 9 жовтня всі депутати УДАРу разом з іншими опозиційними народними обранцями підписали аналогічний лист до президента. Ми вже зібрали більше 180 підписів. Цей лист найближчим часом буде направлений до Віктора Януковича.

Рішення суду по Тимошенко є заангажованим і ми його не визнаємо, бо воно є яскравим прикладом вибіркового правосуддя. І це саме служить доказом тому, що єкс-прем’єр повинна бути звільнена.



Витька: - 1) Недавно ВР не приняла ваш законопроект по урезанию пенсий депутатам, прокурорам и т.д. Зачем было его подавать, похожие законы уже прокатывали не раз? Регионалы говорят, это пиар и на сэкономленные деньги добавится всего 64 копейки каждому пенсионеру. К каким выборам вы этот пиар устроили? Смысл законопроекта - прокуроров и коллег он сильно обидит, а рядовым пенсионерам ничего не даст. 2) Кто будет следующим президентом? Почему?

Павло Розенко: - З приводу піару я категорично не погоджуюсь, тому що такі законопроекти досі не вносились в Верховну Раду України - УДАР вперше вніс таку ініціативу щодо приведення всієї пенсійної системи країни до єдиного знаменника.

Я не хотів би, щоб це питання зводилося лише до фінансового аспекту, економії. Тут питання в соціальній справедливості: не може існувати в Україні двох різних систем нарахувань пенсій – коли для вчителів, лікарів, інженерів, робітників пенсія нараховується як 45% від заробітної плати, а для народних депутатів, урядовців, президентів – як 80-90% від заробітної плати. Філософія такої пенсійної системи є неправильною.

Якщо ми говоримо про європейські стандарти життя, то ми повинні це демонструвати, і в тому числі, в питанні пенсійного забезпечення. Тому наша принципова позиція полягає в тому, що пенсійна система має бути єдина для всіх без винятку. Це не популізм, а абсолютні європейські і фахові принципи в системі нарахування пенсій.

Від цієї несправедливості треба відходити. І саме тому ми сьогодні внесли цей законопроект вже за півтора року до президентських виборів, щоб це не сприймалося, як передвиборча риторика – це програмне положення фракції УДАР.

І я переконаний, що рано чи пізно в країні будуть встановлені єдині принципи нарахування пенсій, і що буде встановлена повна соціальна справедливість у цьому питанні.

Щодо другого питання, то точно можу сказати, що наступним президентом України буде представник опозиційних сил. На сьогоднішній день вся соціологія вказує на те, що у Віктора Януковича немає жодних шансів перемогти кандидата від опозиції на наступних президентських виборах.



Чому? Дуже просто: Янукович показав свою повну неефективність, а розчарування його діями у народа величезне - як на Заході України, так і на його базових територіях, на Південному Сході країни.

І тепер завдання опозиції - домовитися про єдиного кандидата та захиститити вибір громадян. Бо часто буває, що виборці висловили одну позицію, а після підрахунку голосів і маніпуляціях в виборчих комісіях, результат спотворюється. Тому ми вже зараз працюємо над тим, щоб захистити голос кожного.

Як я вже казав, в опозиційному таборі ідуть досить гострі дискусії. І йдуть вони на тему моделі участі в президентських виборах 2015 року. Є дві моделі: перша - домовитися про єдиного кандидата перед першим туром голосування, друга - провести праймеріз між опозиційними кандидатами, і уже в другому турі об'єднатися навколо того, який набере більше голосів.


Партія УДАР чітко і однозначно виступає за домовленість між опозиційними силами про єдиного кандидата ще до першого туру виборів. На наш погляд, гратися в праймеріз на президентських виборах являється недозволеною розкішшю для опозиції - ми не повинні допускати розпорошення голосів, розчарування виборців, а повинні показати вміння домовлятися.

Коли суспільство побачить це, тоді, я думаю, що довіра до єдиного кандидата, до вибору опозиції буде ще більшою, а перемога буде більш потужною, ніж та підтримка, яку ми сьогодні маємо.



Саша: - Несмотря на заявление Наливайченко о том, что называть единого кандидата от объединенной оппозиции преждевременно, по умолчанию им считают лидера УДАРа. А какова будет реакция Удара, если БЮТ или Свобода предложат своего единого кандидата? Поддержите или будете выдвигать Кличко?

Павло Розенко: - Саме тому я повністю погоджуюсь з Валентином Наливайченко щодо того, що сьогодні називати єдиного кандидата передчасно. До старта президентської кампанії залишається приблизно півтора роки, а ситуація може змінитися в будь-який момент.

Якщо ми зараз когось оголосимо, а через півтора роки ситуація зміниться, то буде не дуже приємна в нас позиція. Але, я вже згадував, УДАР наполягає на визначенні єдиного кандидата ще до першого туру, а також говорити про сьогоднішню ситуацію. Тобто, станом на 10 жовтня 2013 єдиний опозиційний лідер, що перемагає Януковича із величезною перевагою, є Віталій Кличко. Ми будемо працювати над тим, щоб динаміка нашого лідера залишалась такою ж самою і через півтора роки.

При цьому, не варто забігати вперед, ситуація може змінитися.

А прізвище єдиного кандидата може бути названо незадовго до початку президентської виборчої кампанії. А зараз, в жовтні 2013 року, називати якісь конкретні прізвища на 2015 рік не є нормальним. Проте, ще не заінчився переговорний процес між трьома політичними опозиційними силами.

Loh Lohovitch: - 1) Что делает в партии УДАР коррупционер Сергей Куницын? 2) В ВРУ проголосовали за инвестиции в КРЫМУ, кроме УДАР и СВОБОДА (0, 0 !!!). Интересно. Прокомментируйте, пожалуйста.

Павло Розенко: - Навісити людині поганий ярлик - дуже легко. Але потім цій людині відмитися від цих ярликів дуже важко, і тому я не прихильник роздачі таких ось негативних епітетів. Тим більше, те, про що сказав наш дописувач - досить серйозне звинувачення. Якщо у когось є сумніви стосовно будь-якого народного депутата, він може оприлюднити якісь конкретні факти, звернутися до правоохоронних органів. І лише відповідні органи, в тому числі і суд, можуть дати діям людини оцінку.

В мене немає жодних фактів, що підтверджували б думку нашого дописувача. Я знаю Куніцина як гарного фахівця, ми з ним працюємо у напрямку социального захисту населення: я - в комітеті соціальної політики, а він - в комітеті з питань пенсіонерів та інвалідів. Не бачу жодних підстав сумніватися в цій людині.



Щодо сьогоднішнього голосування: хто уважно слідкує за розглядом цього питання, той знає, що за красивою назвою про якусь там інвестиціну привабливість АР Крим стоїть абсолютно порожній, безпредметний, неконкретний законопроект, який ставився на голосування. Він жодним чином не змінить на краще життя кримчан.

Разом з тим, цей законопроект відкриває лазейки для деяких, наближених до кримської влади економічних і фінансово-промислових структур. В тому числі щодо розпорядження безцінною кримською землею.

Я би порадив нашим читачам не реагувати на гарну обгортку, а дивитися зміст - а він зараз вкрай небезпечний для кримчан.


Гундяев: - Вчера голосовался Ваш законопроект по поводу ограничений пенсий чиновников. Он не набрал голосов. Что дальше? Какие пенсионные инициативы можно от вас ожидать?

Павло Розенко: - Це не перша наша ініціатива. Крім неї, у нас зареєстрований законопроект щодо скасування окремих норм пенсійної реформи. А другий, на наш погляд, досить прогресивний - стосовно запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування, її запуск. Це дасть шанс українським пенсіонерам в майбутньому отримувати більш достойне пенсійне забежпечення, ніж те, що є зараз.

Повертаючись до голосування. Я, як автор законопроекту, розчарований тим, що ПР не підтримала цей законопроект, адже він є ідеологічно правильним.

Ще раз підкерслю: не може бути в Україні такої системи, не може бути розриву в пенсіях в такій бідній країні фактично в 15 раз.



Партія Регіонів завжди проти соціальних законів, розказуючи про те, що для цих законів потрібні додаткові ресурси, яких у державі немає. Але вчорашній законопроект про єдине нарахування пенсій навпаки дав би додатковий ресурс Пенсійному фонду, який можна було б використати для підвищення пенсій українців. Він невеличкий, проте це був би хоч маленький крок до відновлення соціальної справедливості.

Виходячи з цього, ми не збираємось зупинятися на вчорашньому негативному голосуванні. Найближчим часом депутати нашої фракції будуть повторно вносити аналогічний законопроект. Ми регулярно будемо вносити такі ініціативи до того часу, поки Верховна Рада не прийме політичне рішення про те, що формула нарахування пенсій і для чиновників, и для простого народу має бути єдиною.

Алена, поселок Буды, Харьковская область: - Вы видите Кличко гораздо чаще других граждан и не по телевизору или на митингах, а, скажем так, в более неформальной обстановке. Расскажите, каков этот человек в общении? Прислушивается ли к доводам собеседника или нет? Способен ли простить ошибку товарищам по партии?

Павло Розенко: - Віталій Кличко - дуже комунікабельна людина. Мене особисто підкупає його відкритість: до діалогу, до спілкування, до допомоги, яку ми можемо один одному надати.

Кличко від спілкування з людиною хоче взятии щось нове для себе - він не боїться вчитися і задавати питання, попросити, щоб йому пояснили ту чи іншу тему. Наслідком цього є те, що він дуже швидко вчиться.

Доволі близько я почав спілкуватися з Віталієм десь півтора роки тому. І за ці 1,5 року він дуже сильно виріс як політик. Саме головне - він не зупиняється, а продовжує набиратися досвіду і знань. А мені дуже імпонують люди, що не спиняються.



Я особисто бачу у Віталії дуже серйозний потенціал. Він людина мого покоління, мого віку, яка вже багато чого досягла як в спорті, так і в політиці.

Перебування Кличко в ВР України, це, з одного боку великий досвід для нього, з іншого - це не межа його амбіцій. Я думаю, що ця людина достойна того, щоб займати найвищі владні посади в цій державі.


Спортсмен: - Ваш лидер случайно не рассказывал, почему его брат не нокаутировал Поветкина?

Павло Розенко: - Я не думаю, що тут треба бути посередником. Є пряма цитата самого Володимира Кличко на це питання - він дав дуже дотепну відповідь, а переповідати цей вираз немає сенсу, варто тільки «погуглити».

Самі спортсмени знають, наскільки ця перемога була важкою, а ле всі також і розуміють, что вона була (навіть і без нокаута) однозначна і здобута в одні ворота. Адже за офіційними данними три судді в усіх дванадцяти раундах віддали перемогу Віталію, а Повєткін жодного разу, за оцінками тих же суддів, жодного разу не виграв. Це означає тотальную перевагу Кличко-молодшого в цьому двобої, тому саме формулювання реваншу від Повєткіна є некорректним і недоречним.

Мария, Николаев: - Действительно ли, приблизившись к Европе, шансы украинских граждан обзавестись приличной работой за рубежом вырастут в разы? Такие прогнозы существуют.

Павло Розенко: - Я прихильник того, щоб з напближенням ло Європи, українці змогли знайти роботу саме тут, в Україні. Щоб саме тут створювались робочі місця, щоб людям не потрібно було кидати домівки і їхати кудись далеко за кордон шукати кращої долі.



Інтеграція в Європейский Союз - стимул для того, щоб створювати не просто робочі місця на українскькій землі, а створювати їх з гідними умовами і гідною оплатою праці. Для мене, як для людини, яка професійно займається питанням соціальної політики, європейський вибір - це, в першу чергу, досягнення європейського рівня життя, європейського розміру зарплати і пенсії, ефективної соціальної політики і адекватних розмірів соцдопомоги.

Бронислав, г. Крыжополь: - Как Вы относитесь к инициативе ведомства Королевской легализовать аутсорсинг. Не есть ли это очередной попыткой тотального контроля над каждым гражданином нашей страны.

Павло Розенко: - В цій ініціативі йдеться не про легалізацію аутсорсингу - там є норми щодо обмеження руху робочої сили, тобто фактичної заборони аутсорсингу в Україні. Тому що, для цієї діяльності потрібен дозвіл з Центру зайнятості. А що таке дозвіл? Це джерело коррупції.

Незважаючи на те, що законопроект був підтриманий у першому читанні, ми з однопартійкою Оксаною Продан подали дуже серйозні зауваження до нього. Вчора навіть на засіданні нашого комітету розглядали ці зауваження, але, нажаль, більшість із наших з пані Продан пропозицій враховані не були. Тому я зараз чітко можу сказати: фракція УДАР не буде голосувати за цей законопроект у нинішньому вигляді.

Якщо «регіоналам» не допоможуть комуністи, шансів для ухвалення цього проекту закону дуже мало, оскільки «Батьківщина»і ВО «Свобода» теж не хочуть за нього голосувати.


Анжела, Миргород: - Что вы думаете о так называемом негосударственном пенсионном страховании? Мой муж загорелся желанием попробовать, а вот я настроена скептически.

Павло Розенко: - Система недержавного страхування в Україні, з одного боку, передбачена, а з іншого - не дивлячись на те, що ця система вже 10 років як діє, довіри до неї немає.

Сьогодні в системі недержавного пенсійного страхування охоплено лише три відсотка працюючих людей. І це за десять років - фактично нічого. Це значить, знову ж таки, про те, що довіри до системи немає.

Я переконаний, що без запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування, система недержавного пенсійного страхування приречена на прозябання. Саме тому УДАР вніс в парламент відповідну законодавчу ініціативу, і ми будемо вимагати, щоб в Україні діяло три системі: солідарна, накопичувальна, недержавне пенсійне страхування. Людина повинна отримувати пенсію з трьох джерел, а не з одного, як це робиться сьогодні.

Що стосується вашого чоловіка, то нічого конкретного не можу порадити, бо, нажаль, дуже часто спостерігаємо ситуацію, коли за вивіскою таких фінансових структур дуже часто криються банальні фінансові піраміди. Тому, звичайно, такий крок треба добре прорахувати. Проте саме головне - треба знати історію компанії (недержавного пенсійного фонду), якій ви збираєтесь довірити свої ресурси.

Илона, г. Киев: - Здравствуйте, Павел! Насколько мне известно, в студенческие годы Вы были одним из основателей первой на Украине независимой студенческой организации — Украинского студенческого союза. А что Вы можете сказать о существовавшем в годы СССР комсомоле? Если отбросить политическую составляющую – есть ли польза в подобных массовых организациях молодежи? И если да, то какая?

Павло Розенко: - В свій час я був і членом ВЛКСМ, але в період своєї трансформації і переорієнтації на більш демократичні рухи, я публічно вийшов із складу комсомола. На мою думку, найбільшою його проблемою була заідеологізованість і відверта проленіньска зашореність, що заважало динамічному розвитку структури. Адже молодь - завжди рушій прогресу, це динаміка, це розвиток. Очевидно, що структура ВЛКСМ була приречена на крах, коли цю молододь в кінці 1980-х рр примушували думати в стилі 1917 року.



Однак я являюся великим прихильником самоорганізації молодих людей, створення молодіжних організацій, незалежних об'єднань, що захищали б права студентів - треба чітко розуміти, що окрім вас, ваші права ніхто не захистить. І саме тому у свій час була організована Українська студентська спілка - незалежна від адміністрації вузів, від парткомів Компартії, і від комсомолу профспілка, що не займалася угодництвом, а захищала права студентів.

Членство в УСС, участь в усіх акціях організаціі - це яскрава частина мого життя і старт моєї політичної діяльності. Можна сказати, що я прийшлов у політику в 19 років, ставши членом спілки в 1989 році. Для мене це був великий досвід.

Тому, всі молоді люди, які бачать себе в майбутьному або політиками, або чиновниками високого рівня, повинні починати свою діяльність з участі в таких молодіжних та незалежних громадських рухах.