Незціненний досвід ректорів
02.11.2015 09:30

Одним із найбільш вагомих здобутків Революції гідності, заради перемоги якої сотні людей поклали своє здоров’я і навіть життя під час протистояння із диктатурою влади на Майдані незалежності, є прийняття в минулому році Закону України «Про очищення влади».

Відповідно до вимог цього закону величезна кількість високопосадовців, що обіймали керівні посади у міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади і сприяли зміцненню влади Януковича, мали б бути усунені від влади. Такі особи не мають права керувати надалі і визначати державну політику. Також, за визначенням законодавця, який прийняв відповідні зміни до Закону «Про вищу освіту» ст. 42, особи, до яких застосовуються заборони, передбачені ст.ст. 3, 4 Закону «Про очищення влади», не можуть керувати вищими навчальними закладами.

Нажаль, закон існує, але фактично не виконується. Візьмемо, наприклад, Національний університет Державної податкової служби – унікальний спеціалізований заклад, що готує майбутніх фахівців фіскальної галузі. Раніше протягом тривалого часу ним керував П.В. Мельник – одіозна особистість, відома на всю країну своєю втечею до Сполучних штатів Америки від кримінальної відповідальності за хабарі. Зараз він повернувся до країни, доводить в різних судах свою невинуватість і мабуть незабаром знову обійме ректорську посаду.

А поки що університетом керує… інший високо посадовець часів Януковича – Пашко П.В., колишній заступник голови митної служби України, начальник та заступник начальника різних департаментів митної служби, а згодом – управління в складі Міністерства доходів і зборів України, який відповідно до вимог ст.ст. 3, 4 Закону України «Про очищення влади» давно вже має бути підданий люстрації. Згідно закону України «Про вищу освіту» вказана особа не може керувати вищим навчальним закладом. Але й досі він продовжує передавати нащадкам свій «незціненний» досвід.