Як поклали «Імексбанк» та хто за це відповів?
24.11.2015 17:42

Події декількох останніх місяців «життя» банку, левова частка якого належить нардепу від «Опозиційного блоку» та екс-регіоналу Клімову Леоніду Михайловичу свідчить не тільки про доведення установи до банкрутства, а й про банальне розкрадання коштів та виведення їх на рахунки офшорних компаній, у кращих традиціях «родини Януковича».

Так, Національним банком України винесено постанову, якою АТ «ІМЕКСБАНК» віднесено до категорії неплатоспроможних, та вже 27.01.2015 у банку запроваджено процедуру тимчасової адміністрації на чолі з уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, до рук якого повинно перейти керівництво діяльністю банку. Але найцікавіші фінансові операції відбуваються в банку напередодні введення тимчасової адміністрації, а саме в п’ятницю 23.01.2015.

Так, в порушення Постанови Національного банку України № 368 від 28.08.2001, керівництвом АТ «ІМЕКСБАНК», без отримання відповідного дозволу Національного Банку України було виведено ліквідні активи банку в сумі 10 млн. доларів США на рахунки компанії «SOLITRADE LTD». Цього ж дня з рахунку ТОВ «Україна», яке афілійоване з власником «ІМЕКСБАНК» Клімовим Л.М., перераховано цій же офшорній компанії «SOLITRADE LTD» кошти в розмірі 15 млн. доларів США. Операції проводились незважаючи, на те, що починаючи з 15.01.2015р. АТ «ІМЕКСБАНК» згідно з постановою Правління НБУ №16/БТ було віднесено до категорії проблемних, в зв’язку з чим банк був повинен у строк до семи днів повідомити Нацбанк про заходи, які останній вживатиме для приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства України та вживати такі заходи, натомість керівництвом здійснювалися цілком протилежні дії, які спричинили різке та критичне погіршення фінансового стану банку та віднесення банківської установи до категорії неплатоспроможних.

Але це, як то кажуть, були останні живі кошти «ІМЕКСБАНК», ласий же шматок ліквідності власниками «ІМЕКСБАНК» було привласнено у листопаді-грудні 2014 року. Так АТ „ІМЕКСБАНК” укладено з ТОВ „Фрегат”, яка афілійована з акціонером «ІМЕКСБАНК» Лебединським Олександром Сергійовичем, договір про відступлення права вимоги за кредитами, позичальники за якими належним чином виконували свої кредитні зобов’язання, на суму 312 млн. 237 тис. грн., з ціною договору про відступлення права вимоги – 28 млн. 260 тис. грн., що призвело до втрати банком значної кількості cталих джерел надходження коштів та нанесенню збитків банку на більш ніж 280 млн. грн.

На теперішній час Фонд гарантування вкладів фізичних осіб справно покриває заборгованість банку перед вкладниками «ІМЕКСБАНК», у то й же час його власники, які розікрали та привласнили кошти, непокараними гуляють коридорами Верховної Ради.

Ігор Александровський