Мороз: «Пропоную ліквідувати інститут президента, що веде Україну до повної катастрофи»
04.02.2019 12:37

Про те, чому Олександр Олександрович Мороз йде в президенти та про його цікаві відносини з лідером президентської гонки – Юлією Володимирівною Тимошенко, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політик, кандидат в президенти України Олександр Мороз.

Новини України – From-UA: - Олександре Олександровичу, добридень! Які у вас відчуття після того, як ви подали документи до ЦВК?

Олександр Мороз: - Відчуття буденні. Треба реалізувати те, що намітили, бо за мною стоять люди, які вірять, що можна щось змінити. Відчуття відповідальності, перш за все.

Новини України – From-UA: - Від вас прозвучала заява, що «спонсор» вашої кампанії Юлія Тимошенко. Могли б ви пояснити, в чому суть заяви і того, що відбувається між вами?

Олександр Мороз: - Думаю, що журналісти і ви, в тому числі, розумієте, що це жарт. З одного боку. А з іншого – це натяк на ту брехню, що вона розпускала ще 12 років тому – про великий хабар. Наклеп, визнаний судом. Але… залишки «внесені» як застава. Насправді, гроші внесли делегати з’їзду, яким обридло жити в умовах державного рекету.

Новини України – From-UA: - А як на це відреагувала Юлія Володимирівна?

Олександр Мороз: - Не знаю, мене це не цікавить. І взагалі, я не збираюся вести дискусії з кандидатами, в тому числі і з нею. Я пропоную те, що відрізняється від пропозицій всіх інших. Пропоную фактично ліквідувати інститут президента як такий, що веде Україну до повної катастрофи.

Новини України – From-UA: - Уявімо, що президентські вибори в Україні пройшли і виграла їх Юлія Тимошенко. Що зміниться в країні одразу, а що в довгостроковій перспективі?

Олександр Мороз: - В кращий бік не зміниться нічого. Збільшиться обсяг піару за схемою «Вона працює».

Вона не змінить систему влади, а раз не зміниться система, то буде продовжуватися те ж саме, просто прийдуть до «прибуткових точок» інші люди, або переорієнтується ті, що ці «точки» займають. В цьому ми вже переконувалися при приході Ющенка замість Кучми, Януковича замість Ющенка і т.д. Це і продовжується. Без зміни системи змін у кращій бік не буде.

Новини України – From-UA: - А як змінити цю систему? Адже нема рушійній сили, наскільки це видно.

Олександр Мороз: - Рушійна сила — це суспільство, народ. В своїй програмі я пропоную конкретний план, як це зробити: президент впродовж трьох місяців після обрання оголошує референдум за народною ініціативою. Ініціативу таку організують політичні партії і громадські організації — про зміну чинної Конституції.

До речі, редакція змін підготовлена п’ять років тому і тоді ж опублікована. В перехідних положеннях передбачається прийняття нормативних актів як зобов'язання для парламенту, причому встановлюється: парламент зобов'язаний за потрібні закони проголосувати. Якщо ж народні депутати відмовляться виконувати волю народу, будуть організовані дострокові вибори. Все конституційно, точно, обов'язково і упорядковує всю процедуру зміни влади.

А зміни передбачають ліквідацію державних адміністрацій, передачу повноважень обраним структурам на місцях, зміну бюджетного і податкового законодавства і т.д. Це конкретна програма роботи парламенту, чи нинішнього навіть скликання, чи наступного. Створюється можливість упродовж приблизно півтора року поставити владу під контроль народу, під контроль людини. Це означає зміну статусу людини, вона стає не просто представником населення, а громадянином. Це те, що є в європейських країнах, що передбачено європейською моделлю управління.

Новини України – From-UA: - Якщо вибирати між Порошенком і Тимошенко – хто з них є найменшим злом для країни?

Олександр Мороз: - Не бачу різниці. Хіба що: він – чоловік, вона – жінка. Владу люблять однаково. Передбачають використання влади для задоволення власних (на жаль, меркантильних) інтересів. Власне кажучи, і Янукович, і Ющенко, і Кучма були такими ж.

Новини України – From-UA: - Пані Тимошенко називають агентом Кремля. Які у неї стосунки з керівництвом РФ і чи дійсно це так?

Олександр Мороз: - Треба це запитання задати їй. Хто може підтвердити, що він агент Кремля, якщо він агентом є? Звичайно, такого не скаже. В будь-якому разі знаю, що мене ніхто не буде вважати агентом Кремля чи Держдепу.

Новини України – From-UA: - Питання газу. Юлія Володимирівна зараз загострює увагу громадськості на тому, що ціна на газ при ній буде у два рази нижчою, ніж зараз? Як вона зможе досягти цього?

Олександр Мороз: - Тут є один нюанс. Тарифи і платежі – це не справа президента. Хоч вплив може бути. І коли вона заявляє про такі речі, то треба мати на увазі, що саме за її участі (про це краще розказав би Віктор Ющенко чи Ірина Богословська та інші, хто знає тему достеменно), ціна на газ розкручена саме Юлією Тимошенко до небувалих розмірів – ми сьогодні платимо за газ більше, ніж Німеччина. Можна робити зручні для кампаній обіцянки. Чи будуть вони здійснені чи ні, – інша справа.

Чи піде назустріч тому російська сторона — питання відкрите. Ще раз нагадую, що важливішою за все є система влади, коли над владою стає громадянин, народ. Ось тоді сумніву не буде щодо використання на внутрішні потреби газу українського видобутку. І багато іншого робитиметься так, як потрібно людям.

Новини України – From-UA: - Жінка-президент. Які її переваги перед чоловіком-президентом? А мінуси які в цьому?

Олександр Мороз: - Переваги жінки перед чоловіком цілком зрозумілі. І слабкі місця порівняно з чоловіком теж відомі, тому що – жінка.

Новини України – From-UA: - На з’їзді «Блока Юлії Тимошенко» її підтримав Кравчук. Для вас це було сюрпризом?

Олександр Мороз: - Ні, Кравчук підтримував завжди будь-кого, хто був при владі.

Новини України – From-UA: - Чи зміняться стосунки з Росією у нас? Чи вирішиться конфлікт на Донбасі при президентові Тимошенко? Як?

Олександр Мороз: - Слід було б поставити питання для неї і її прибічників — яким чином допустили анексію Криму? Адже її прибічники були при владі, а днями суд визнав, що Янукович тут ні при чому. Тоді чому не було вжито потрібних і необхідних заходів супроти анексії Криму? Це питання до тих, хто стояв в одному ряду з Юлією Тимошенко.

Новини України – From-UA: - Які політичні перспективи України після виборів? Якою буде політична арена України — чи зміниться вона?

Олександр Мороз: - Якщо люди не відволікатимуться на всілякі дрібниці (вони, можливо, і не такі дрібниці, як насправді є, - Томос, безвіз, надумане «економічне зростання» і т.д.), а дбатимуть про перспективу, знаючи відповідь на питання, чому діти тікають з України, тоді вони будуть уважніше читати програми і те, що їм пропонують. Я пропоную: «візьміть владу під свій контроль, бо при такій владі, як нині, ніколи не буде подолана корупція, хабарництво і все інше, що людей довело до злиднів, а країну до катастрофи».

Змінімо ситуацію таким чином, як передбачається у моїй програмі. Вона принципово відрізняється від всього, що дають більше 30 (на сьогодні) кандидатів. Буде політична система, яка є в більшості нормальних цивілізованих країн, де одні відстоюють лівоцентристську ідею соціальної справедливості, інші – ліберальний напрямок розвитку. Але змагання між ними не виходить за межі інтересів і потреб України, не суперечить національній ідеї.

Ідея сформульована у моїй програмі, вона по суті, повторює статтю 1 Конституції України: «Україна повинна бути незалежною, суверенною, правовою, демократичною, соціальною державою». Давайте сперечаючись поміж собою, добиватися цього. Це буде нормальна політична дискусія, конкуренція за право реалізовувати ідею у кращий спосіб. Це саме та перспектива, яка відкриває шлях для перетворення країни, в таку, як Норвегія, Фінляндія, Швеція, Австрія і т.д.

Новини України – From-UA: - У нас йдуть у політику люди, які були там вже 10-20-30 років тому. Чого не вистачає молодим політикам?

Олександр Мороз: - Вік — не визначальна річ. Ситуація така і розвивається вона такою, тому що влада і бізнес — одне і те ж, а бізнес і кримінал — майже те саме. Кримінал керує, а досвід і потреби його реалізуються через інструменти влади. Принципово треба вирішити питання після виборів — розмежувати бізнес і владу, щоб не було таких наслідків, які є у всіх сферах суспільного життя.

Новини України – From-UA: - Що могла б змінити ваша команда? Хоча б трійку найголовніших тез, що принципово відрізняє вас і вашу програму від інших.

Олександр Мороз: - По-перше, принципово відрізняє те, що ні я, ні моє найближче оточення не має ніякого відношення до бізнесу. Візьміть всіх інших і побачите, що це не так. Це видно навіть з реклами. По-друге, ми не добиваємося влади для себе. Ми добиваємось зміни системи влади таким чином, щоб вона стала владою народу — те, що передбачено Конституцією. Якщо цього не зробимо, то не будемо мати ніколи перспективи. Люди підтверджують правильність нашого підходу хоч би тим, що тікають з України, бо бачать, що так, як є сьогодні, – тупик, прірва. Інститут президента, вертикаль влади – зло. Його треба усунути. В тому принципова відмінність наша від всього того, що пропонують інші.

Зверніть увагу, моя програма стосується того, що може і зобов'язаний зробити президент, в тому числі – законодавчі ініціативи. Всі інші обіцяють зробити людям рай, зобов'язуються робити те, чим не може займатися президент.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA