«Укрзалізниця» проводить тендер під монополіста на застарілі скріплення за захмарною ціною
10.03.2020 09:00

3 березня на сайті закупівель Prozzoro АТ «Укрзалізниця» оголосила тендер на закупівлю болтових скріплень до колії, від якого вже давно відмовилась Європа. Більш того – оголошена вартість б’є рекорди навіть в порівнянні із затребуваними пружними скріпленнями на світовому ринку.

Свого часу колишній голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов з гордістю звітував, що корупцію на залізниці майже поборено і, що підприємство буде більш ретельно розглядати питання проведення тендерів при закупівлі необхідної продукції, аби раціонально використовувати кошти. Окремо наголошувалось, що не буде надаватись жодних переваг якомусь одному «наближеному» виробнику. Тобто, ганебну практику «підтримки монополіста» на ринку закупівель буде подолано.

Однак конкретні факти свідчать про те, що корупцію і монополію керівництво української залізниці побороло лише на словах. Насправді - монопольне становище окремих постачальників не лише відроджується, а й всіляко підтримується.

До прикладу, у 2019 році АТ «Укрзалізниця» через філію «Центр забезпечення виробництва» закупила в одного з дилерів 62 158 комплектів рейкових скріплень пружного типу КПП для кривих ділянок колії на загальну суму 21 612 336,6 грн. Тобто за ціною 347,7 грн за комплект. Зі слів тодішнього голови правління, така вартість була завищеною і в подальшому, залізниця не буде купувати скріплення за такі «шалені» гроші.

Рік до того, у 2018-му, теж було проведено тендер на закупівлю рейкових скріплень. Але це були комплекти роздільного скріплення для кривих ділянок колії з рейками типу Р65. Їхня ціна за один комплект становила 1007,06 грн (!). Переможцем того тендеру був ПрАТ «Запорізький завод залізобетонних шпал», хоча таке скріплення виготовляє лише ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод». Тобто, останній дав можливість заробити ще і дилеру.

На перший погляд видається, що скріплення різні і тому може й ціна відрізнятись. Так вони різні, одне - роздільне, тобто болтове (складається з болтів, шайб, гайок і ще з десятка елементів), а інше – пружне (тобто є пружина і ще 4 елементи). Функціонально обидва вироби призначені для кривих ділянок залізничної колії з рейками типу Р65, які укладаються на залізобетонні шпали й дозволяють регулювати ширину колії. Та основна різниця – в якості та безпеці перевезень! Роздільне скріплення було популярне у світі в 30-60 роках минулого століття, допоки на ринку не з’явилось сучасніше – пружне. Провідні країни Європи масово почали переходити на нове пружне скріплення. На сьогодні практично не реально знайти на залізничних шляхах ЄС застаріле болтове скріплення. Таку тенденцію залізничники пояснюють тим, що пружне скріплення є дешевшим, в монтажі і обслуговуванні простіше, а головне – гарантує безпеку перевезень.

Важливо, що востаннє тендер на роздільне скріплення відбувся в 2018 році, а колишній голова правління прозвітував про завершення монополії виробників на ринку і про боротьбу із завищеними цінами у 2019 році, саме після того, як було закуплено набагато дешевші пружні скріплення.

Однак, 3 березня цього року філія «Центр забезпечення виробництва" АТ «Українська залізниця» оголосила тендер на закупівлю… комплектів роздільного скріплення для кривих ділянок колії типу Р65 (для залізобетонних шпал) з очікуваної ціною за комплект 1080,64 грн(!). Більш того, з вимог тендерної документації чітко прослідковується, що тендер оголошено на конкретне роздільне скріплення, яке постачати залізниці зможе тільки виробник ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» або, звісно, його дилери.

Логічно постає запитання: чому б тендер на закупівлю рейкових скріплень не оголосити без зазначення конкретної назви виробу? Адже за багатьма якісними характеристиками пружне і болтове майже рівноцінні. Навіть попри те, що європейські колійники надають перевагу пружному. Тим паче, що пружне скріплення для кривих ділянок колії, навіть із двома додатковими анкерами закладними, коштуватимуть 552,9 грн. (347,7 грн + 2х102,60 грн), що вдвічі дешевше (!) від того скріплення, під яке прописані вимоги тендерної документації.

То де ж справжня боротьба з монополістами та корупцією? Очевидно, що цей тендер оголошено під конкретного учасника, який є єдиним в Україні виробником продукції, зазначеної у вимогах! Невже ціна 552,9 грн за комплект пружного скріплення і 1080,64 грн за комплект роздільного скріплення співмірні?!

Мабуть, коли відбувається конкурс на посаду голови правління АТ «Укрзалізниця» (із зарплатою близько 1 млн грн) нікому немає діла до закупівель і контролю за розтринькуванням державних коштів, окрім зацікавлених в наживі...

Та, можливо, новообраний Кабінет міністрів та новий голова правління нарешті зможуть дати об’єктивну оцінку стану справ цього стратегічного підприємства.