Президент взявся за «Укрзалізницю» - одноразова акція чи нова тенденція до припинення маніпуляцій із закупівлями?
12.03.2020 09:00

Постійні скандали та катастрофічний стан всієї інфраструктури «Укрзалізниці» з кожним роком все більше підтверджують нефаховість та неефективність роботи ні попереднього, ні нинішнього її керівництва. Замість того, аби виводити галузь з кризи за допомогою вітчизняного товаровиробника, дії топ-менеджерів спрямовані на співпрацю із зарубіжними компаніями. Йдеться про поставку підприємству нових дизельних локомотивів, пасажирських вагонів, (їхній ремонт та обслуговування), закупівлю комплектуючих для ремонту та будівництва колійного господарства.

Як свідчить практика, продукція українського виробника здебільшого не поступається якістю зарубіжному, щоправда – ціна в іноземців, зазвичай, суттєво вища. То, де ж логіка у лобіюванні інтересів іноземних виробників? Галузь, яка страждає від браку коштів на модернізацію господарства, – наявними просто невміло розпоряджається… Більш того, така політика «УЗ» призводить до фактичного знищення вітчизняного товаровиробника та збільшення безробіття в державі.

Цю тему порушив генеральний директор ПАО «Крюківський вагонобудівельний завод» на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським під час його спілкування з бізнесменами та топ-менеджерами Полтавщини, яке відбулось 5 березня. Зокрема, Володимир Приходько навів конкретні факти безгосподарської, навіть злочинної діяльності керівництва «УЗ» та безпорадності у цьому питанні міністерства інфраструктури.

Ще у 2018 році, після проведення тендерів, «УЗ» уклала угоду з підприємством на постачання 54 пасажирських вагонів та 6 дизельних локомотивів на загальну суму 2,5 млрд грн. На «КВБЗ» почалась робота по виконанню замовлення, були укладені договори з підрядниками. Але через рік тодішнє керівництво «УЗ», під різними приводами, анулювало результати тендеру і відмовилось платити гроші постачальнику. Від вагонів і локомотивів залізничники теж відмовились. Більш того, з невідомої причини «УЗ» виступило з ініціативою забрати право на ремонт вагонів у ПАО «КВБЗ»(!). Ці перипетії мало не обанкрутили підприємство та нанесли величезну шкоду міжнародному реноме «КВБЗ», який співпрацює з десятками зарубіжних партнерів. За словами Володимира Приходька, він понад півроку не може потрапити на прийом до міністра інфраструктури Владислава Криклія, аби хоч якось прояснити ситуацію і припинити руйнацію галузі.

Володимир Зеленський пообіцяв вже наступного дня відвідати підприємство і дав доручення викликати на зустріч міністра інфраструктури.

6 березня безпосередньо на «КВБЗ» проблему було вирішено. Президент доручив міністру Криклію закупити у крюківців для потреб «УЗ» 3 дизельних локомотиви і 90 пасажирських вагонів. А міністр інфраструктури Владислав Криклій дав обіцянку виконати доручення Президента.

Справа нібито вирішилась, але закономірно постає запитання: чим тоді займається керівництво «УЗ»? Невже, аби зайнятись справді ефективною, дієвою модернізацією галузі і підтримати українського товаровиробника, потрібне втручання міністерства інфраструктури? За що ж тоді отримують захмарні зарплати чиновники на «УЗ»? І з якою корупцією вони боряться? А можливо саме вони її породжують і підтримують?

Адже майже аналогічна ситуація наразі триває із закупівлею комплектуючих для колійного господарства. Мова йде про тендер на майданчику ЕСЕРР на придбання матеріалів верхньої будови колії за кредитні гроші, надані Європейським банком реконструкції та розвитку.

Прийом документів від потенційних учасників нещодавно завершився і стає все більш очевидним упереджене ставлення «УЗ» саме до українських виробників.

Загалом на 5 лотів, які планують закуповувати на цьому тендері, свої пропозиції надали 8 компаній – "voestalpine Schienen GmbH (Австрія)", """METINVEST-SMC"" LLC (Україна)", "ДнСЗ (Україна)", "Vossloh Fastening Systems GmbH (Німеччина)", "Romny Traktor SPARE PARTS (Україна)", "PLASTWIL Sp. z o.o. (Польща)", "RPE Corporation KRT, Ltd. (Україна)", "SCHWIHAG AG (Швейцарія)".

Два саме іноземних виробника скріплення пружного ("Vossloh Fastening Systems GmbH (Німеччина)" та рейок "voestalpine Schienen GmbH (Австрія)") не вважають за потрібне в пропозиції вказувати ціну на свою продукцію. Маніпуляції з цінами бувають і в тендерах «УЗ» на платформі Prozorro, але там беруть участь лише українські компанії і сама процедура закупівель передбачає можливість подання скарг в Антимонопольний комітет Україні. У ситуації з тендером ЄБРР скаржитись просто нікуди.

Не менш важливим є і той факт, що рейкові скріплення компаній "Vossloh Fastening Systems GmbH (Німеччина)","Romny Traktor SPARE PARTS (Україна)", "PLASTWIL Sp. z o.o. (Польща)" та "SCHWIHAG AG (Швейцарія)" не проходили експлуатаційних випробувань на українських залізницях в умовах, де вантажонапруженість становить більше 80 млн тонн брутто пропущеного вантажу за рік (що є важливою технічною вимогою тендерної документації).

Тобто, надаючи перевагу іноземній продукції, чиновники АТ «Укрзалізниця» готові провести такі випробування ціною життя та здоров’я працівників залізниці та пасажирів? Це вже не лише марнування коштів, а питання найголовнішого - безпеки на залізничних шляхах.

А можливо така «процедура» створена за вже напрацьованою схемою - для знищення вітчизняних виробників, як це відбувалось з ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод"?!

Чи відбудеться черговий експеримент над українцями, який ще більше розколе вітчизняну економіку або ж реальні перетворення, які покладуть край корупції на «Укрзалізниці» і зміцнять вітчизняного виробника – тепер залежить від виконуючого обов’язки голови правління, членів правління АТ «Укрзалізниця» та членів її наглядової ради.

Будемо спостерігати за діями АТ «Укрзалізниця» і надалі. Побачимо, чи буде виконана обіцянка міністра Криклія, щодо підтримки вітчизняного виробника.