Тендерні кошти, вкрадені чиновниками «Укрзалізниці» та власниками кишенькових фірм, можуть стати кривавими
29.05.2020 09:00

Для підтримки колійного господарства «Укрзалізниці» в належному стані потрібно проводити різноманітні ремонтні роботи, оскільки кожен сегмент має свій термін придатності. Згідно із вимогами, ці ремонти завжди виконували спеціалізовані профільні підприємства, які мають відповідний досвід, обладнання і належні дозвільні документи. Адже мова йде не лише про безперебійність руху, а що найголовніше - безпеку пасажирських і транспортних перевезень.

Одним з таких видів робіт є відновлення елементів стрілочних переводів та алюмінотермітне зварювання рейок.

До певного часу все відбувалось на законному рівні, згідно із визначеними тендерними процедурами. Хто подавав найпривабливішу пропозицію, яка відповідала усім вимогам, - той і ставав підрядником.

Та на початку 2016 року на цьому ринку з’являться два нових «гравці»: ТОВ «Грінекс-Еко» та ТОВ «Підйомсервіс». Здавалось би все закономірно, збільшення учасників має лише посилити здорову конкуренцію, сприяти здешевленню робіт та поліпшенню якості проведення ремонтів. Та весь подальший перебіг подій свідчить, що новоспечені партнери «Укрзалізниці» були заведені на ринок, аби стати монополістами у цій сфері.

Адже як пояснити той факт, що з 2016 року в усіх тендерних закупівлях із відновлення елементів стрілочних переводів та алюмінотермітного зварювання рейок, які проводили регіональні філії АТ «Укрзалізниця», брали участь лише ці дві компанії - ТОВ «Грінекс-Еко» та ТОВ «Підйомсервіс». Всіх інших потенційних учасників під різними приводами «відсівали». Більш того, в процесі торгів не відбувалося жодного зниження ціни.

Замовниками (а це Регіональні філії АТ «Українські залізниці») створювались всі передумови для того, аби лише ці дві компанії отримували державні замовлення. Тобто спрощувались умови тендерних вимог для одних і вводились додаткові надумані вимоги для інших учасників торгів. «Теплою ванною» для цих двох підприємств стали і неправомірні продовження термінів виконання робіт (послуг). Цікаво, що при порушенні ЗУ «Про публічні закупівлі» та Бюджетного Кодексу України штрафні санкції, передбачені у самому договорі, до недобросовісних виконавців робіт не застосовувались (!).

Нижче ми наведемо ще чимало цифр і фактів, які допоможуть компетентним органам, розставити всі крапки над «і» у цій історії, а наразі прослідкуємо, яким чином цим двом компаніям вдалось зайти на ринок ремонтних колійних робіт.

Однією з основних вимог для участі в будь-яких тендерних торгах є досвід роботи компанії чи підприємства у тій чи іншій сфері. Це стосується всіх. Але у 2016 році, оголошуючи черговий тендер, посадові особи «Укрзалізниці» несподівано змінюють правила гри і таку графу, як «Досвід роботи…» взагалі прибрали (!) з тендерної документації. Хоча це пряме порушення власних нормативно-правових актів..

Далі більше. Після того, як «Грінекс-Еко» безапеляційно виграло тендер, ті ж самі посадові особи «Укрзалізниці», допустили до виконання робіт підприємство, яке на час проведення тендерів не мало відповідних Дозволів та не пройшло кваліфікаційних випробувань, а саме вимог ГСТУ 32.0.08.001-97 «Порядок розроблення та поставлення продукції на виробництво для потреб залізничного транспорту в системі Міністерства транспорту України». Зазначимо, що дані вимоги є обов’язковими для будь-яких підприємств, які надають послуги та виконують роботи на залізницях України, оскільки є основною запорукою забезпечення безпеки руху.

ДОВІДКОВО: за результатами таких «спрощених» вимог відбулися наступні тендерні процедури:

  • UA-2016-09-21-001238-c укладено договір № ПЗ/П-161196/НЮ від 31.10.2016 року між регіональною філією «Південно-Західна залізниці» ПАТ «Українська залізниця» та ТОВ «Грінекс-Еко», про надання послуги з наплавлення хрестовин стрілочних переводів. Сума договору складала 3 896 350,00 грн.

  • UA-2016-09-20-001692-c укладено договір № ПЗ/П-161156/НЮ від 24.10.2016 року між регіональною філією «Південно-Західна залізниці» ПАТ «Українська залізниця» та ТОВ «Грінекс-Еко» на роботи з алюмінотермітного зварювання рейок. Сума договору складала 989 941,00 грн.

  • UA-2016-07-18-000193-а укладено договір № П/П-161129/НЮ від 23.09.2016 року між регіональною філією «Львівська залізниці» ПАТ «Українська залізниця» та ТОВ «Грінекс-Еко» на послуги із зварювання стиків рейок типу Р-65 алюмінотермітним способом. Сума договору складала 846 817,00 грн.

Та незабаром посадовці «Укрзалізниці» знову різко повертаються до усталених вимог і в усіх інших закупівлях даних робіт (послуг) «Досвід роботи» знову стає обов’язковою умовою для учасників тендерів. Більш того, вони роблять їх дуже жорсткими, а самі стають прискіпливішими, доводячи ситуацію до абсурду. Тим самим позбавляючи можливості участі в тендерах інших претендентів. Таким чином і спрацювала схема монополізації державних закупівель.

Прикладом є тендерна закупівля UA-2019-10-25-002162-b, яку проводила Регіональна філія «Донецька залізниця» - «Послуги з ремонту, технічного обслуговування залізничного транспорту і пов’язаного обладнання та супутні послуги (Послуги з алюмінотермітного зварювання стиків рейкової колій» на суму 1 329 019,33 грн. Замовник вимагав аналогічний договір на коліях при швидкості 141-160 км/год, знаючи, що може мати такий досвід компанія тільки після проходження кваліфікаційних випробувань та лише на головних коліях залізниць України. Такі документи наразі можуть представити лише ТОВ «Грінекс-Еко» та ТОВ «Підйомсервіс». Бо саме вони з свавільної руки чиновників «Укрзалізниці» з 2016 року, з явними порушеннями, господарюють у даній сфері. Дивно, але ніхто чомусь не звернув увагу на той факт, що АМК України своїм рішенням від 28 жовтня скасував (!) дану вимогу. Та на думку посадовців, це не вартує уваги.

Як не варті уваги і внутрішні документи «Укрзалізниці», які чітко регламентують порядок оголошення та проведення тендерних процедур, встановлення вимог. Бо як пояснити той факт, що замовники, а це Регіональні філії АТ «Українські залізниці», щоразу, мов під копірку, до вимог тендерної документації вносять нові та нові вимоги, невідомі для інших потенційних учасників, а наявні тільки у «своїх»? Причому їхній перелік лише збільшується. Віднедавна необхідні: наявність сертифікату відповідності на роботи з алюмінотермітного зварювання; наявність Дозволу на газополум’яні роботи, наявність декларацій на зварювальні роботи; на зберігання балонів із стисненим, зрідженим газом; наявність у зварників 3 групи електробезпеки; аналогічний договір на коліях при швидкості 141-160 км/год.

Наприклад, безпідставно додали так звану вимогу «сертифікації відповідності» на роботи з алюмінотермітного зварювання. Її повинен видавати нібито орган сертифікації, який чітко підпорядкований Мінінфраструктури. Ця вимога нібито не обов’язкова, але прописана теж під «свої компанії», бо в нормативній документації АТ «УЗ» - відсутня.

На чергові торги, де Замовником виступає Регіональна філія «Південно-Західна залізниця», ТОВ «Грінекс-Еко» в своїй пропозиції надає такий сертифікат відповідності, але… річ у тому, що цей сертифікат виданий органом сертифікації, який жодним чином не відноситься до Мініфраструктури, що суперечить вимогам тендерної документації. Та Замовник чомусь приймає такий «сертифікат». Не стає на перешкоді і рішення АМК України, яке приймається після розгляду оскарження вимог тендерної документації іншими учасниками. Але найцікавіше, що, як виявилось, органи сертифікації Мінінфраструктури взагалі не проводять (!) сертифікацію відповідності на зазначений вид послуг (див. документи).

Такі дії свідчать про змову Замовника та ТОВ «Грінекс-Еко» з метою недопущення інших учасників до виконання робіт з алюмінотермітного зварювання рейок та не мають нічого спільного з роз’ясненнями наданими в рішеннями АМКУ щодо безпеки руху поїздів та вимог ТУ У 21.4-40075815-004:2016.

Серед нагальних змін до вимог тендерних умов є і пункт, який стосується кваліфікації зварювальників. Звичайно, нові кваліфікаційні вимоги до виконавців робіт лише сприятимуть якості проведення робіт. Але чому ці зміни з‘являються в тендерній документації лише за два тижні до торгів і не надаються усім учасникам торгів.

Як відомо, неспроможність виконання учасником хоча б однієї з вимог автоматично позбавляє його можливості перемоги у тендерах. Тож таким чином у кількох тендерних перегонах були відсіяні усі, окрім ТОВ «Грінекс-Еко» та ТОВ «Підйомсервіс». Вони дивним чином передбачили в поданих документах усі зміни. І заробили кругленьку суму, яка вимірюється у мільйонах гривень. Екстрасенси напевно там працюють.

До слова, чимало з неправомірних вимог у тендерних документах після їхнього оскарження були задоволені рішеннями АМК України. Та спритні посадовці «Укрзалізниці» вдаються до нових маневрів. Порушуючи усі процедури, їм ніщо і ніхто не завадить не вносити зміни до діючого тендеру, а відмінити його. Наступного ж дня оголосити інший. Тобто тендер по суті той самий, але вже під іншим номером. Звичайно, заявки для участі у ньому встигають подати лише обрані. Або ж надають перевагу лише «перевіреній» фірмі з відомою назвою «Грінекс-Еко», хоча цінові пропозиції інших менші.

Так сталось у двох випадках коли Замовниками виступали Регіональні філії «Південна залізниця» та «Донецька залізниця».

Те, що в чиновників від залізниці особливими є ТОВ «Гріненкс-Еко» свідчить і той факт, що за несвоєчасне виконання ремонтних робіт ця фірма жодного разу не була оштрафована. Хоч це передбачено чинним законодавством України і самими угодами.

Всупереч ст. 4 та ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі» та ст. 3 та ст. 48 Бюджетного Кодексу України було необґрунтовано та незаконно продовжено строк дії договорів. Тобто, замість того, щоб заробляти на боржниках, «Укрзалізниця» дозволяє виконавцям на свій розсуд розтрачати державні кошти, підписуючи додаткові угоди.

ДОВІДКОВО: подовжено договори:

  • №П/П-161129/НЮ від 23.09.2016 укладеного Львівською залізницею, процедура закупівлі UA-2016-08-10-000204-a;

  • №ПЗ/П-161197/НЮ від 31.10.2016 р. укладеного Південно-Західною залізницею, процедура закупівлі UA-2016-09-21-001238-c;

  • № П/П-172426/НЮ від 04.12.2017р укладеного Південно-Західною залізницею, процедура закупівлі UA-2017-10-10-001306-b;

  • №П/П-181630/НЮ від 19.09.2018р укладеного Південно-Західною залізницею, процедура закупівлі UA-2018-07-06-000589-c;

  • №ПЗ/П-191470/НЮ від 18.12.2019 укладеного Південно-Західною залізницею, процедура закупівлі UA-2019-09-25-000251-b.

Та найбільше вражає те, що «Укрзалізниця» платить чималі кошти ТОВ «Грінекс-Еко» прикриваючись фіктивними документами. Із оприлюднених документів (акти за формою ПУ-93), які були оформлені під час виконання договору №ПЗ/П-161197/НЮ від 31.10.2016 р., фахівцями встановлено, що ТОВ «Грінекс-Еко»» виконало наплавлення 298 хрестовин стрілочних переводів. При цьому, з погодження Замовника - регіональної філії «Південно-Західна залізниця», наплавлені хрестовини згідно діючих технічних ТУ 24.1.30268559-304:2015, затверджених АТ «Укрзалізниця», не підлягають наплавленню (згідно ТУ наплавлення хрестовин допускається при умові, що їх знос складає не менше 5 мм для головних колій та для приймально-відправних – 8 мм) і практично не мають зносу. Це конкретно ставить під сумнів виконання даних робіт і вказує на фіктивне оформлення фіктивних актів виконаних робіт, а також незаконну оплату.

У викладених актах, загалом виявлено порушення вимог ТУ 24.1.30268559-304:2015 :

- 27 од. хрестовин наплавлені на головних коліях, їх знос не досяг 5мм;

- 5 од. хрестовин наплавлені з порушеннями на приймально-відправних коліях зі зносом менше 8 мм;

- в акті № 33 від 03.02.2017г. взагалі не вказано номер стрілочного переводу, знос сердечника 3 мм вусовиків 0 мм, що дає підставу вважати що таке наплавлення взагалі не відбулося (див. документи).

Наведені факти не можна назвати випадковістю чи незнанням справи. Швидше за все - це чергова схема відмивання коштів на «Укрзалізниці» за допомогою кишенькових фірм. Так, внаслідок спланованих дій між Регіональними філіями АТ «Українські залізниці» та ТОВ «Грінекс-ЕКО» і ТОВ «Підйомсервіс» з 2016 по 2019 роки зазначені компанії отримали контрактів більше 20 000 000,00 грн бюджетних коштів.

Та найстрашніше, що в даній ситуації під загрозою опинилось життя тисяч пасажирів, перевезення яких має незабаром відновитись, та й загалом про безпеку на залізниці можна невдовзі забути.