Земельні війни на Чернігівщині
05.10.2020 07:01

Місцеві правоохоронці бояться силового протистояння на землях Новгород-Сіверського району. Під питанням 82 гектари сільськогосподарської землі. Два підприємства уже більше ніж півроку не можуть вирішити хто повинен обробляти ці землі. І якщо одна сторона має всю необхідну документацію, то для інших, гарантом їхньої правоти став аграрний куркуль з Полтавщини, син люстрованого у 2015 році заступника Полтавської ОДА.

Це наша земля і ми її доїли, і будемо доїти.

Аграрна сага в невеликому селі Троїцьке Чернігівської області розпочалася навесні цього року. Керівники підприємства «Мена-Авангард», що розташоване у сусідньому Менському районі почали шукати вільні землі, аби розширити свої потужності. Підприємство чимале, у сучасному вигляді на ринку уже більше 7 років. Займаються рослинництвом та тваринництвом. У їхньому земельному банку близько 7 тисяч гектарів землі та майже 2500 поголів’я великої рогатої худоби. При таких потужностях статутний капітал компанії майже 26 мільйони гривень. А це в наш час не може не вражати. Адже багато сучасних підприємців воліють знецінювати свої капітали, аби при чималих прибутках сплачувати мізерні податки. З такими фінансовими махінаторами і довелось зіткнутись підприємству «Мена-Авангард», але про все по порядку.

У районі, де розташоване підприємство вільних для оренди сільгосп земель не знайшлося – всі обробляються. Тож довелося розшити географію, та пошукати в сусідніх районах. І такі землі знайшлися. Нічим не примітна Троїцька сільська рада якраз володіла такими активами, отже керівники підприємства звернулися до сільського голови.

Земельний банк Троїцької сільради – це не витребувані паї, які можуть бути передані в оренду у разі їх невикористання. І якщо раніше цими землями розпоряджалася місцева РДА, то після передачі їх у відомство сільрад і проведення необхідної інвентаризації сільські депутати можуть передавати землі в користування та отримувати щомісячний прибуток до місцевого бюджету. Після проведення відповідної інвентаризації, сільський голова Троїцького Василь Прачик з'ясував, що у відомстві сільради ще залишились вільні землі, які можна здавати в оренду. Тож провівши сесію було прийнято рішення дозволити підприємству «Мена-Авангард» зайнятися виготовленням технічної документації, що є обов’язковою умовою для передачі землі в оренду. Підприємці звернулися у Держгеокадастр, підготували всі необхідні документи, ділянки були визначені та отримали свої кадастрові номери. А це свідчить про те, що до цього часу ніхто не виготовляв на них жодних документів і тому даних у кадастрі про них не було. Після проведення всіх визначених законом операцій, у лютому 2020 року сільрада заключила з підприємцями договори оренди на 145 гектарів на 10 років під 10 відсотків від грошової оцінки. Усі необхідні дані занесені в кадастр і реєстр нерухомого майна. Аграрії отримали землю, а сільська рада постійний прибуток, який може використовувати на розвиток громади. Але тоді ще ніхто не знав, що ці землі уже успішно використовуються протягом 4 років підприємством, яке «кришує» сім’я куркулів із Полтавщини, і вони не готові поступатися, тому що на їх стороні сила та десяток молодиків кавказької зовнішності у балаклавах.

Польові війни, або хто перший встиг, того і тапки.

У березні, закінчивши посівні роботи у Менському районі, де знаходяться основні потужності підприємства «Мена-Авангард», нові орендарі приїхали засівати свої землі, що знаходяться у Троїцькому. І яке ж було їх здивування, коли приїхавши на поле, вони зрозуміли, що їх землі уже оброблені та засіяні. Із 145 гектарів, які «Мена-Авангард» у лютому взяла в оренду, 82 гектари були засіяні іншим приватним підприємством. Часу аби з’ясувати, хто всупереч закону, на правах господаря обробляє їх землю, витратили небагато. Підприємці, які обробляють суміжні ділянки радісно повідомили – ці землі уже декілька років обробляє одна фірма «Світанок-2016». Вийти на зв'язок із представниками фірми було складнішою задачкою. Але після десятків спроб все ж вдалося, і там заявили, що їх абсолютно не турбує, хто взяв на законних підставах в оренду ці землі. Вони вважають цю землю своєю і поступатися не збираються. Як розповідає директор підприємства «Мена-Авангард» Олександр Биков, вони дали чітко зрозуміти, що готові навіть до війни. «Були прямі погрози, що тут залишитесь і ви, і ваша техніка. Ми зможемо дістати і ваші родини».

«Світанок-2016» - підставна фірма синочка люстрованого заступника Полтавської ОДА

Сім’я Замикулів відома на Полтавщині не просто так. Замикулу старшого люстрували у 2015 році. Покинувши чиновницький пост він та його сім’я почали активно наступати на аграрний бізнес. Згідно скромним підрахункам з відкритих джерел сім’я володіє більше 3000 гектарів лише у Полтавській області. На членах сім’ї Замикулів числиться до десятка підприємств аграрного сектору, при тому статутний капітал цих фірм не перевищує 2000 гривень.

Але якщо переглядати офіційні документи, які можна знайти у відкритих реєстрах, жоден з членів сім’ї Замикулів не має жодного юридичного відношення до фірми «Світанок-2016». Керівником фірми значиться певний Анатолій Луцюк. То в який же момент родина люстрованого чиновника впряглася у аграрний скандал на Чернігівщині? Ігор Замикула, син Замикули старшого, «всплив» тоді, коли підприємство «Мена-Авангард» намагалося з’ясувати, хто працює на їх землях. Він представляється власником і керівником «Світанку-2016», а названого бенефіціара Луцюка називає не більше ніж «чемоданом без ручки». Фірма з підставним бенефеціаром, статутний капітал якої 1000 грн. – це лише початок мутної історії. Далі цікавіше.

Як Новгород-Сіверська РДА, порушуючи усі чинні норми закону, надала в оренду сумнівній фірмі 400 гектарів ріллі.

У 2016 році до виконуючого обов’язки Новгород-Сіверської РДА звертається фірма «Світанок-2016» з проханням надати їй в оренду майже 450 гектарів не витребуваних паїв під обробіток. Голова місцевої РДА видає відповідне розпорядження, згідно якого надає право «Світанку-2016» виготовити технічну документацію на 449 гектарів та з наступним правом їх оренди. Контроль за цим покладають на заступника РДА Веремієнека. Уже у березні 2017 за підписом цього заступника буде два розпорядження про затвердження технічної документації, яку начебто виготовив «Світанок-2016» , та передачу їм в оренду 387 гектарів землі на території Троїцької сільради. Між РДА та «Світанком-2016» підписуються договори і земля начебто переходить в оренду. Саме на підставі цих договорів керівництво та «криша» «Світанку-2016» вважають своє право користування землею законним. Але чи так все насправді?

Розбір польотів: як місцева влада поклала болт на закони України – коротко і по факту.

  • У розпорядженні від 11 листопада 2016 чітко вказано, що «Світанку-2016» потрібно виготовити технічну документацію для подальшого оформлення договорів оренди.
  • 31 березня 2017 Новгород-Сіверська РДА начебто затверджує технічну документацію на землю та передає її в оренду «Світанку-2016»
  • Договір про оренду, який підписали між собою Новгород-Сіверська РДА та «Світанок-2016» , передбачає, що він набуває чинності після затвердження кадастрових номерів земельної ділянки та визначення меж ділянок в натурі.

А тепер сюрприз – «Світанок -2016» ніколи не виготовляв технічної документації на земельні ділянки, які їм надали в оренду. Після того, як землі перейшли у відомство Троїцької сільської ради ці землі числились вільними, такими, на які не виготовлено технічної документації, та що не мають кадастрових номерів. Саме тому сільський голова і передав їх в оренду «Мена-Авангард» і саме це підприємство виготовило на них технічну документацію та згідно закону взяло в оренду.

Тобто Новгород-Сіверська РДА своїм рішенням від 31 березня начебто затвердила технічну документацію, якої «Світанок-2016» ніколи не виготовляв. Договори про оренду заключні між РДА та «Світанком-2016» не могли вступити в силу тому що не були затвердженні кадастрові номери. А без визначення кадастрових номерів та визначення земельних ділянок в натурі не можливо сформувати їх оціночну вартість, а відповідно і прорахувати плату за оренду. Тож очевидно, що вартість оренди, яку мало б сплачувати підприємство, не встановлена в законному порядку. Ну, і вишенька на торті – на договорах оренди навіть не проставлені дати, що дозволяє вважати їх нікчемними та такими, що не мають юридичної сили.

Хоча теплі стосунки між місцевою владою та керівництвом «Світанку-2016» на цьому не закінчуються. За два місяця до видання розпорядження про затвердження технічної документації фірма «Світанок-2016» стає справжнім помічником для місцевої влади. Фірма займається і вивозом сміття, і прибиранням тротуару від льоду, і навіть допомагає очищати дороги та тротуари від снігу. Все це звичайно не безкоштовно, за свої роботи «Світанок-2016» сумарно взяв плату у розмірі 112 784 гривень. Останні роботи були виконані 20 березня 2019, менше ніж за два тижні до передачі земель в оренду.

Чим обернулось свавілля місцевої РДА

Сільський голова Троїцького каже, що передав землі «Мена-Авангард» на законних підставах, адже вони рахувались вільними і жодних інших даних, про те, що вони орендуються іншим підприємством у нього не було. ТОВ «Мена-Авангард» виготовивши всю необхідну документацію та заключивши офіційні договори, внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, не можуть користуватися своєю землею, за яку вони вже більше півроку сплачують ренту. Керівники підприємства лише на виготовлення технічної документації та сплати за оренду витратили майже півмільйона гривень. А землею користується фірма, яка прикривається синочком люстрованого чиновника і навіть немає законних підстав на обробіток цієї землі. Крім того сільський голова каже, що вони не сплачують ніяких коштів у сільську раду за землі, які начебто орендують.

А що на це кажуть правоохоронні органи? Поліція каже: НЕ СЬОГОДНІ.

Кримінальне провадження по факту незаконного заволодіння землею відкрите ще у травні. За більше ніж 4 місяці постійних звернень, заяв і до поліції, і прокуратури, і ДБР не дали жодних результатів. Пояснення було одне: «Не можемо розшукати керівника «Світанку-2016» Луцюка». 30 вересня фірма «Світанок-2016» розпочала збір врожаю, хоча згідно закону саме той, хто володіє землею має виключне право збирати на ній врожай. Представники «Мена-Авангард», які прибули на поле, спробували чинити опір та не дозволити збирати врожай на їхній землі, адже мають на це законне право. За викликом «Мена-Аванагард» приїхали представники поліції, які відмовились прийняли заяву про крадіжку, і навіть не намагалися заблокувати роботу комбайнів «Світанку-2016». Більше того, з Луцюком, якого розшукували чотири місяці у справі за захоплення чужої земельної ділянки вели дружні розмови і сприяли пожинати плоди злочину. По суті правоохоронці стали співучасниками. Реакції не було ні від чергової частини МВС України, ні від СБУ, ні від Генпрокуратури, не відреагувала і комісія з питань рейдерства Чернігівської ОДА, яка хизується протистоянням незаконному захопленню сільськогосподарських земель. У кого шукати захист, питання відкрите.

А самі представники «Світанку-2016», а саме Ігор Замикула, який називає себе керівником і власником фірми сказав, що і надалі поступатися землею вони не збираються. На зустріч із представниками «Мена-Авангард» він прибув із охоронцями кавказької зовнішності та компаньйоном, який представився «Хассаном» . Схоже агромафія готова до будь-якого силового протистояння, тому що це їхня корова і вони її доять.