Як у Мін`юсті допомагають рейдерам незаконно збільшувати свої земельні банки
06.11.2020 07:57

Земельні рейдери сьогодні вже не опускаються до вирішення питань силовими методами. Буремні часи, коли спірні питання вирішувались фізичною силою, відходять на задній план. Тепер, аби узаконити самовільне захоплення славнозвісного українського чорнозему достатньо мати «своїх» людей у вищих чиновницьких кабінетах. І чим амбітніші твої плани по захопленню землі, тим сильніших покровителів потрібно шукати. Сьогодні ми розкажемо вам, як можна «порішати» земельне питання через Міністерство юстиції. І чому земельні рейдери сплять спокійно, поки їхні земляки у Мін`юсті покривають їх темні справи.

Ми вже писали про земельні війни на Чернігівщині. Де син люстрованого чиновника з Полтавщини, Ігор Замикула, прикриваючись липовими договорами оренди, самовільно захопив більше 80 гектарів землі. І ось нам вдалося з’ясувати, чому синок екс-заступника голови Полтавської ОДА так нахабно впевнений, що йому вдасться уникнути покарання за свої рейдерські дії. Виявляється Ігор Замикула має теплі, перевірені часом стосунки з чиновниками із Мін`юсту, які всупереч закону взялися покривати рейдерські дії свого давнього знайомого.

Пригадаємо історію земельного протистояння

У лютому 2020 представники фірми «Мена-Авангард», попередньо виготовивши всю необхідну технічну документацію, взяли в оренду на 10 років 145 гектарів землі у місцевій сільській раді. Землі, які підприємство взяло в оренду, значились у голови Троїцької сільської ради як вільні. Це колишні паї, які залишилися не витребуваними. Відповідно жодних даних у Держгеокадастрі про них не було. Лише коли представники «Мена-Аванград» виготовили технічну документацію на земельні ділянки, колишні паї отримали свої кадастрові номери і дані про них внесли до реєстру. І все було б добре, якби на весні, коли прийшов час сіяти врожай, не здійснився страшний сон будь-якого аграрія. Виявляється, що більша половина землі, а саме 82 гектари, яку «Мена-Авангард» законно взяла в оренду, уже давно і на постійній основі обробляються іншою фірмою «Світанок-2016», за якою стоїть синок екс-чиновника з Полтавщини, Ігор Замикула.

Представники «Світанку-2016» заявили, що це їх земля і нікуди вони звідси йти не збираються, навіть якщо справа дійде до силового протистояння. Як розповідає директор підприємства «Мена-Авангард» Олександр Биков, вони дали чітко зрозуміти, що готові навіть до війни. «Були прямі погрози, що тут залишитесь і ви, і ваша техніка. Ми зможемо дістати і ваші родини».

Про те, що Ігор Замикула має пряме відношення до фірми «Світанок-2016» вдалося з’ясувати з часом. Адже в офіційних документах він не значиться ані як керівник, ані як власник. Роль номінального директора виконує такий собі пенсіонер Анатолій Луцюк, а Ігор Володимирович проживає в столиці, де очевидно налагоджує контакти з чиновниками, які потім покривають його рейдерські схеми. Коли представники «Мена-Авангард» спробували поспілкуватися з керівниками «Світанку-2016», на зустріч прийшов саме Ігор Замикула у супроводі осіб кавказької зовнішності. Тоді він представився як власник фірми і завірив, що їм не страшні жодні суди і що земля все рівно залишиться за ними.

Своє право на користування землею Замикула підтвердив начебто договорами оренди, які «Світанок-2016» заключив із Новгород-Сіверською РДА у 2017 році. Проте ми уже писали, що ці договори абсолютно нікчемні та не мають жодної законної сили. І якби передача земель в оренду відбувалася законним чином, то представники фірми «Мена-Авангард» не змогли б ані виготовити технічної документації, ані внести дані в реєстр нерухомого майна. А так, прикриваючись липовими договорами оренди, «Світанок-2016» три роки самовільно та безкоштовно користувався 387 гектарами землі. І сьогодні головною проблемою може стати те, що Мін`юст може узаконити цю рейдерську схему, а все тому, що Ігор Володимирович Замикула не остання людина в столиці. Адже у 2013 він був великим цабе, яке керувало найжирнішим відділком Міністрества юстиції. Замикула був начальником відділу державної реєстрації нерухомого майна у місті Києві. З того часу його особистий столичний банк нерухомості тільки росте, а земляки у Міністерстві юстиції готові покривати його чорні справи з чернігівським чорноземом.

Кар’єрний зліт Замикули. Столична нерухомість та зв’язки в Мін`юсті

Син полтавського куркуля Ігор Замикула ввірвався в столичну політику у 26 років. У 2013, поки його батько обіймав посаду заступника голови Полтавської ОДА, нащадок уже буквально підім`яв під себе всю столичну нерухомість. На його молоді плечі поклали відповідальність за роботу одного з найтоповіших столичних відомств – відділок державної реєстрації нерухомого майна. Без відповідної освіти, без необхідного 2-х річного стажу роботи в галузі права, всупереч Закону України Ігор Володимирович став заступником начальника Реєстраційної служби Києва і очолив відділок столичної реєстрації майна. Після призначення всі члени сім`ї Замикули отримали чудову можливість стати володарями столичних апартаментів.

Буквально через 2 місяці після призначення на посаду першу квартиру на Печерську придбала мама Ігоря Володимировича, Неля Замикула. А зареєстрував її не хто не будь, а державний реєстратор відомства Замикули, а чому ж підлеглим без роботи сидіти. Ще одну квартиру він оформив на себе, а будинок на дружину. Доплюсуємо ще 4 нежитлових приміщення, які оформлені на подружжя Замикул в дорогому ЖК в Шевченківському районі. Що цікаво, саме за цією адресою і прописаний Ігор Замикула, проте квартира, де він начебто проживає оформлена на сторонню особу. А ось гаражі і нежитлові приміщення у власності Замикули. Придбав квартиру у Києві і брат Ігоря Володимировича. Але найбільше дісталося тестю – батьку дружини. На нього оформлені і нежитлові приміщення і будинок. І на все це вдалося заробити чесною працею всього за 5 років.

Після держслужби Замикула подався у родинний бізнес. Після люстрації його батько з матірю та братом організували чимало аграрних підприємств із багатотисячним земельним банком. І схоже, коли землі на Полтавщині почали закінчуватись, сім`я Замикул вподобала чернігівський чорнозем. Створила фірму з фіктивним власником і обійшовши закон відірвала собі ласий шматок у розмірі майже 400 гектарів. Але нажиті чесною працею товариські стосунки з Мін`юстом Замикула, схоже, не обривав. Адже як пояснити, що поки підприємство «Мена-Авангар» намагається у законний спосіб через суди відстояти своє право на оренду, яке Замикула нахабно у них вкрав. Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін`юсті за позовом фірми Замикули, начхавши на закон, розпочала розгляд скарги проти законних орендарів «Мена-Авангард». А безпосередній виконавець цього замовлення, за чиїм підписом приходять запити з Міністерства юстиції земляк Замикули, полтавчанин Олександр Колотілов. Його мати Тетяна Колотілова 7 років (2007-2014рр.) була головою Головного територіального управління юстиції у Полтавській області і разом із батьком Замикули 4 роки працювала в обласному комітеті з економічних реформ.

Як Мін`юст взявся узаконювати рейдерство.

У травні представники компанії «Мена-Авангард» подають до суду щодо самовільного захоплення та використання фірмою «Світанок-2016» земельних ділянок. Справа розслідується і досі, а поряд з тим фірма Замикули продовжує обробляти землі та збирати врожай на захоплених землях. Цьому також сприяють місцеві правоохоронці. Ще при зустрічі з представниками «Мена-Авангард» так званий «колега» Замикули кавказької зовнішності Хассан запевнив, що їх «бригада» контролює місцеві правоохоронні органи та прокуратуру. Тому надіятись на розслідування справ і справедливий вирок не варто. Такі самовпевнені заяви ще раз підтверджують, чому за 5 місяців не має жодного зрушення у здавалось би очевидній справі. Проти місцевих правоохоронців та їх потурань рейдерам уже розпочали досудове розслідування, але за місяць справа не зрушилась.

І поки законні орендарі намагаються відстояти свої права у судах, Замикула вирішив піти обхідною доріжкою і затвердити своє право користування землею на вищому рівні, у Мін`юсті.

Нам стало відомо, що у липні справою чернігівських рейдерів з полтавським корінням зайнялася Колегія з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції.

Цікаво, що ідея звернутися до Колегії Мін`юсту виникла у Замикули відразу після здійснення перевірки земель чернігівським Держгеокадастром. В результаті перевірки було встановлено, що так звані договори оренди між «Світанком-2016» і Новгород-Сіверською РДА укладені всупереч законодавству і відповідно не могли вступити в силу. Адже на цих договорах немає ані дати, ані визначених згідно законодавства меж земельних ділянок з присвоєнням їм кадастрових номерів. А тому фірма Замикули використовує їх незаконно. Після такого однозначного вердикту Ігор Замикула звертається до Колегії Мін`юсту, де працює його земляк Олександр Колотілов.

Варто знати, що собою представляє одіозна Колегія. Це орган, який може вирішити будь які питання з реєстрацією нерухомого майна, при чому навіть не поставивши до відома сторону, якої власне стосуються прийняті рішення. Тобто будь-яка фізична чи юридична особа може звернутися до Колегії і оскаржити будь-яке рішення щодо реєстрації нерухомого майна. Колегія розгляне скаргу і прийме рішення, яким може відібрати у одних право користуватися чи володіти майном і передати іншому. При чому особа, якої безпосередньо стосується прийняте рішення, може навіть не здогадуватись, що воно розглядалось, якщо звичайно 24/7 не моніторити сайт Міністерства юстиції. Тому що порядок повідомлення про засідання повністю унеможливлює участь у ньому. Вам повинні зателефонувати не пізніше ніж за два дні до розгляду скарги, але це лише у випадку якщо Колегії надали ваш контактний номер телефону. Така ж ситуація з електронною поштою – якщо вона зазначена у скарзі. Але давайте поглянемо тверезо на ситуацію: невже людина, яка подає скаргу, додасть контакти особи проти якої власне затіяла все дійство – це абсурдно. Саме тому, є велика вірогідність, що вас навіть не поставлять до відома про засідання, а його рішення ви прочитаєте, коли вам постукають у двері і запропонують зібрати речі. Але навіть, припустимо, що вас повідомили про засідання. То будьте готові, що у вас буде не більше години аби ознайомитися з матеріалами та підготувати відповідь. Ось так працює найгуманніша Колегія в Україні, чиї рішення можуть позбавити вас майна, якщо у синочків люстрованих чиновників є «свої» люди у Мін`юсті.

Ось такий шлях вибрав Ігор Замикула. А інформацію для розгляду збирає земляк Замикули Олександр Колотілов, чия матір пліч-о-пліч працювала з батьком Ігоря Володимирович протягом 4 років. Перші засідання Колегії по цій справі відбулися ще у липні. І звичайно ніхто не повідомив представників «Мена-Авангард» про слухання, яке має безпосереднє відношення до них та їх орендованих земель. Про те, що відбувалось на засідання, яке рішення прийняте і чи прийняте взагалі доводиться лише здогадуватись. Ось так працює система для обраних.

А щоб ви ще більше переконались у тому, що Колегія Мін`юсту діє всупереч закону та потурає рейдерському зазіханню Замикули, відкриємо вам одну таємницю. Згідно закону Колегія не має права розглядати скарги щодо майна по якому йде судовий спір. А справа щодо незаконного користування «Світанком-2016» землями досі в суді, і відповідно Колегія не може займатися розглядом скарги щодо цього питання. Але ж займається, тому що Ігорю Замикулі потрібна допомога аби відвоювати вкрадені землі. Опускайте завісу.