Поліція викрила зухвалу схему підкупу виборців на виборах Бориспільського міського голови
15.01.2021 07:59

На жаль в Україні рідко коли проходять вибори тих чи інших рівнів без скандалів. Але ступінь резонансу та відповідного обґрунтування обвинувачень чи підозр різна. Цього разу мова йдеться не про викид «компромату» чи створення зайвого інформаційного підбурення людей для того, щоб очорнити людину. Йдеться про результат роботи правоохоронних органів, розслідування, доказову базу та ще один аспект – моральний.

До виборів Бориспільського міського голови зараз прикута найбільша увага, оскільки це перша значна подія після новорічних свят, де обирають (підкреслимо) тільки (!) міського голову. Це означає, що у членів виборчих комісій, правоохоронців та журналістів достатньо часу для того, щоб забезпечити максимальну законність під час цих виборів. Не повинно бути зайвих клопотів в режимі цейтноту, не має бути шаленої спішки з формуванням команди представників. Здавалось би, що за таких умов ніхто не наважиться займатись фальсифікаціями, адже все під прискіпливою увагою і спостерігачів, і компетентних органів.

Однак, на практиці все виявилось не так.

Механізми підкупу, маніпуляцій та фальсифікації виборів відомі давно і доведені, навіть, до певної філігранності. В демократичних, правових країнах їхнє використання майже унеможливлене, адже будь-який хибний крок в цьому питанні для того, хто вважає свій народ за «дурнів», а державу за засіб власного збагачення, може призвести не лише до поразки чи дискваліфікації, але й до лави підсудних.

В нашій країні, на жаль, досі дехто вважає, що зубожіння народу та корумпованість владної системи є надійним тлом для порушення закону. А значить, можна дурити громадян як заманеться, починаючи з виборів. Саме так, починаючи з виборів. Адже той, хто рветься до влади через обман та злочин, з самого початку використовує відповідні методи для відповідних злочинних намірів. Що ж… тоді не будемо дивуватись всім тим проблемам, які переслідують українців, бо ті, хто плює на нас, наші інтереси і наш вибір, апріорі не може бути державником, захисником українців.

Тепер до справи.

Співробітники Національної поліції України викрили схему підкупу виборців на користь кандидата на посаду міського голови Борисполя Володимира Кондратенко. Вона полягала в тому, що мешканцям міста від імені Кондратенко видавались грошові кошти у сумі 500 гривень, а ще 1000 гривень – обіцяли заплатити після голосування. Алгоритм простий і давній, відпрацьований навіть не роками, а десятиліттями. Завжди знайдуться ті, кому і кілька сотень гривень будуть не зайвими при тому, що зневіра до виборчого процесу наче сама наштовхує на подібний крок – продати свій голос, який все одно начебто «нічого не вартий». Що ж, для такого «виборця» його голос, можливо дійсно, не вартий і паперу бюлетеню, на якому буде стояти «галочка». Але для того, хто намагається системно використовувати подібні прийоми підкупу голосів, існують відповідні правові заходи.

Злочинці в цій історії дуже поспішали роздати кошти виборцям, тому не встигли сховати докази своєї «діяльності», тому внаслідок проведених слідчих дій у кримінальному провадженні № 12020110100001895 в розпорядженні правоохоронців опинились списки організаторів «виборчої сітки Кондратенко» та списки осіб, що отримали кошти. Так, останні таким чином стали ще й співучасниками злочину, який, на перший погляд, міг для них здаватись банальною «халявою».

Надати більш детальну інформацію в поліції поки що відмовились, посилаючись на таємницю слідства. Однак в неформальній бесіді вдалось дізнатись, що правоохоронці дуже здивовані тим, що люди повірили, що у Кондратенко все «гаразд», і йому дозволено «скуповувати» голоси, а насправді за 1500 грн. (з яких насправді платять лише 500) людей штовхають на злочин, який уже розкрито. Зловмисники платили гроші за голосування будь-кому, оскільки завдання полягало в тому, щоб перемогти будь-якою ціною.

Знову ж таки – дивний форсаж в ситуації, коли все можна було б зробити не поспішаючи, прорахувавши максимальний спектр загроз для викриття злочину та ефективності згаданої маніпуляції.

Поспішність, із якою створювалась виборча сітка для скупки голосів на користь Володимира Кондратенка, дуже дивує, як і його раптова участь у виборах міського голови. Адже раніше громадсько-політичною діяльністю Кондратенко займався лише формально, не переймаючись проблемами міста та його мешканців. Всю свою увагу він приділяв будівельному бізнесу.

Шукаючи відповідь на питання чому так раптово змінились пріоритети Кондратенко, ми з’ясували, що останньому терміново (!) потрібна виборна посада керівника. При чому не так важливо, де саме. Серед виборів, які були призначені, підходили тільки вибори в Борисполі.

І, як стверджують експерти, Кондратенко не просто зацікавлений в керівній посаді. Для нього це – чи не єдина можливість «сторгуватись із владою» та залишитись на свободі, адже протягом минулого року кільце кримінальних справ навколо нього ставало все щільнішим, і тільки реєстрація кандидатом на посаду Бориспільського міського голови завадила його арешту. Адже при розслідуванні гучної справи Максима Микитася щодо махінацій з квартирами Міноборони, правоохоронці отримали жорстку вказівку від керівництва держави довести всі аналогічні справи до кінця. Для багатьох аферистів така активність правоохоронців є вироком. Фігурантом однієї з таких справ був саме Володимир Кондратенко, чия фірма «УМК», за аналогічною з Микитасем схемою, вкрала у військових більше десяти тисяч квадратних метрів житла в житловому комплексі «4 сезону» в Києві по вул. Трутенко 3, «владнати» цю ситуацію Кондратенко не вдалося. А тут ще виявилось, що не тільки Національна поліція, а ще й Служба Безпеки України, перевіряє його діяльність, надавши йому оперативний псевдонім «УМКА», що обумовлено тим, що «…Кондратенко В.В. через підконтрольний йому благодійний фонд «Борисове поле», використовуючи т.зв. «схеми обготівкування» («обнал») грошових коштів, отримує готівку, частину з яких залишає собі, а решту направляє у вигляді членських внесків на рахунки опозиційних політичних партій». При чому зауважимо, що мова йдеться не просто про партії, які мають опозиційне політичне спрямування, а саме антидержавну позицію. Враховуючи контакти Медведчука В.В. (кум Путіна В.В.) особисто та членів його фракції з високопосадовцями РФ (у тому числі з середовища спеціальних розвідувальних служб Російської Федерації) вищевказані грошові кошти, які Кондратенко В.В. переказує, можуть використовуватись для акцій дестабілізації та створення штучного напруження у суспільстві на тлі коронавірусної пандемії представниками спецслужб РФ на шкоду державній безпеці України. Тобто – антидержавна діяльність.

Отакий от кандидат в мери патріотичного міста Бориспіль!

Всі згадані «неприємності» із правоохоронцями відбулись у Кондратенко саме протягом 2020 року. Слідчі дії за згаданими фактами добігали кінця, тому Кондратенко був готовий ризикнути, порушивши закон під час виборів, аби мати шанс не сісти за грати. Цим і пояснюється поспіх у використанні злочинних підходів на виборах. Тобто в цілісну картину злочину поєднуються і психологічні фактори, і об’єктивний та доказовий фактаж.

Але який висновок повинні зробити ми – звичайні громадяни?

Вважаємо, що кожен для себе їх зробить сам. А від правоохоронців чекаємо на успішне завершення справи та інформування громадськості про перебіг резонансних і показових справ.