Кушнірук: «Зростання економіки з цього року прискориться»
11.01.2017 12:59

Про те, що у новому році буде з гривнею, якими будуть ціни та що чекає ринок праці, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Новини України – From-UA: - Борисе, добрий день! Що буде з гривнею у новому році? Який ваш прогноз? Що буде сприяти її зміцненню, а що буде впливати на падіння?

Борис Кушнірук: - Якщо брати внутрішньоекономічну ситуацію, то в принципі гривні нічого не загрожує, до того ж, у нас є підстави для покращення всіх аспектів ситуації, тому що весь 2016-й рік економіка росла, і більше того, є всі підстави вважати, що зростання економіки з цього року прискориться. Причому це стосується всіх, без виключення, секторів (аграрний сектор, промисловість, будівництво, транспорт, торгівля тощо), тобто всі сфери діяльності будуть зростати, причому доволі суттєво. Таким чином з цієї точки зору, ситуація для стабілізації гривні достатня.

Які можуть бути ризики в наступному році? В першу чергу, це зовнішні ризики, які пов’язані з тим, що, на жаль, ми не можемо зовсім виключати посилення агресії з боку Росії. Хоча я, чесно кажучи, думаю, що до президентських виборів 2018-го року ніякого загострення не буде, але ж хто це може точно гарантувати? Це перший фактор.

Другий фактор – це обвал європейський і світовий, з точки зору того, що, наприклад, якщо вибори виграє Марін Ле Пен у Франції, то це, скоріше за все, буде означати фактично ліквідацію Євросоюзу, як такого. І це може обвалити всі ринки. Крім того, є ризики, що Трамп розв’яже торгівельну війну із Китаєм, що теж доволі суттєво спровокує дестабілізацію всіх ринків, що спричинить їх обвал. Відповідно, буде скорочуватися торгівля, і тоді ціни на аграрну і металургійну продукцію будуть падати.

Крім того, буде падати наш попит і загальний, і таким чином наші можливості для експорту інших видів продукції будуть теж скорочуватися. Є ризики, що зовнішньоекономічна ситуація буде погіршуватися, тобто цей сегмент буде доволі суттєвий для України.

Крім того, я не виключаю того, що Трамп спробує домовитися щодо їх зовнішньоторгівельної можливості із Росією. І для того, щоб домовитися із Росією, буде спроба натиснути на Україну, щоб вона пішла на певні поступки по відношенню до Криму та Донбасу. Щоб ми погодилися на вирішення питання Криму та на варіант підштовхування нинішніх окупованих територій до складу України на умовах Росії. А для того, щоб досягти цієї мети, Трамп може почати тиснути на України, в тому числі і з фінансової точки зору. А це не виключено. І я виходжу з того, що, можливо, в цьому році нам доведеться розраховувати переважно на власні сили, а зовсім не на участь Сполучених Штатів.

Це ті виклики, які існують у нас по відношенню до зовнішнього світу, які можуть тиснути на курс гривні. А в якому розмірі, тут передбачити важко, тому що у нас буде багато дочасних факторів, які будуть грати, як за Україну, так і проти неї. Тому на сьогоднішній момент, я думаю, що ніхто в світі не дасть категоричний прогноз. Так, якийсь прогноз може збутися, але це не тому що вони розумніші за інших, а тому що в силу тих чи інших причин, події можуть розгортатися в одному чи іншому напрямку. Причому деякі події можуть виникнути випадково, і як наслідок, доволі суттєво може мінятися загальна картина. Ми не зовсім уявляємо, наскільки Трамп буде передбачуваний, які речі він буде робити, і які наслідки це матиме не тільки для України, але і для всього світу. Оце ті фактори, які будуть визначати ситуацію із курсом гривні.

Новини України – From-UA: - Який ваш прогноз щодо цін в новому році? Чи будуть вони підвищуватися, чи навпаки, знизяться? І що на це впливатиме?

Борис Кушнірук: - Я не бачу підстав для того, щоб ми вийшли із коридору 8% інфляції в новому році. Більше того, я навіть схильний вважати, що нинішні показники, які даються Держкомстатом, вони завищені. Це питання до методології розрахунку, яка в даному випадку не зовсім коректна. Поясню чому.

В розрахунку індексу споживчих цін враховується, що 50% - це продукти харчування, а 50% - це все інше. Але в той же час соціологічне дослідження показує, що у переважної частини родин на продукти харчування йде 68-70%, і таким чином по великому рахунку нам потрібно було би брати не 50% продуктів харчування, а більше. А якщо б ми брали більше, то ми би побачили, що наприклад, в цьому році зростання цін на продукти харчування становило лише 2%. Таким чином в реальності показники менші, ніж декларує Держкомстат.

До того ж ці показники більше пов’язані із зростанням цін, які регулюються державою (наприклад, ціни на житлово-комунальні послуги тощо). В наступному році цього зростання не буде, і таким чином не буде підстав для суттєвого зростання цін. І той показник інфляції у 8% - це достатньо реальний показник, я не виключаю того, що він буде навіть меншим. Це буде залежати в тому числі від політики Центрального банку і зовнішнього фактору, якщо ризики будуть більш суттєвими.

Новини України – From-UA: - Ви сказали, що підвищення цін на житлово-комунальні послуги в цьому році не буде? Наскільки це реальний прогноз?

Борис Кушнірук: - Якщо ми говоримо по газу, то на сьогоднішній момент я не бачу підстав, щоб після завершення опалювального сезону (а до його кінця ціна буде незмінна), ціни на газ підвищилися. А це значить, що підвищення цін не буде.

Новини України – From-UA: - Як буде розвиватися ринок праці? Що ми матимемо із зарплатами?

Борис Кушнірук: - Зарплати зростуть унаслідок тих рішень, які вже ухвалені – підняття мінімальної зарплати. Щодо робочих місць – враховуючи, що економіка пожвавлюється, то в цьому випадку є підстави для зростання і зарплат, і зайнятості. Буде зростати попит на робочу силу.

Новини України – From-UA: - Що чекатиме підприємництво в новому році? Чи будуть якісь зміни у ведені бізнесу у кращу сторону?

Борис Кушнірук: - Головний фактор, який впливає на малий бізнес – це попит населення. Чим більше він зростає, тим більше є можливостей для розвитку бізнесу. На малий на середній бізнес не так можуть вплинути податки, як попит населення. Тому попит є визначальним: як тільки він скорочується, падають можливості для бізнесу. Я вважаю, що немає підстав для посилення адміністративного тиску, разом з тим я бачу підставу для зростання доходів населення, а значить і попиту. А якщо буде він зростати, то відповідно, будуть зростати і можливості для розвитку бізнесу.

Новини України – From-UA: - Борисе, чи будуть надходити іноземні інвестиції в нашу країну з нового року? І в які сектори? І чи невирішене питання Донбасу не буде відштовхувальним фактором для іноземних бізнесменів?

Борис Кушнірук: - Потрібно ділити інвестиційну привабливість України на зовнішню і внутрішню. Внаслідок подій на Донбасі і зовнішньої дестабілізації, яку ми бачимо, я не бачу підстав сподіватися на суттєве зростання зовнішньої інвестиційної привабливості, в силу того, що багатьом компаніям буде не до того.

Що стосується внутрішніх інвестицій, то вони зростатимуть. І внутрішні інвестори будуть вкладати кошти в свою країну. Сам факт того, що у нас в цьому році майже на 20% виросло будівництво, говорить про те, що якщо це будується, то значить, хтось це буде купувати.

Тут хотів би згадати слова із пісні радянського фільму «Москва слезам не верит»: «Вы полагаете, все это будет носится? - Я полагаю, что все это следует шить».

І тому я переконаний, що якщо зараз суттєво збільшують будівництво, то це вказує на зростання внутрішнього попиту на об’єкти житлового будівництва. І підстави для цього є, я принаймні, їх бачу.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA