Магда: «Умов для повернення Криму за президентства Путіна немає»
22.03.2018 11:05

Все про вибори в Росії, точніше, про вибори «Путіна Росії», як здебільшого ці вибори і сприймаються світовою спільнотою, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів виконавчий директор Інституту світової політики, політолог, засновник Бюро протидії гібридній війні Євген Магда.

Новини України – From-UA: - Євгене, добрий день! 18 березня у Росії відбулися вибори президента. Які цього разу були особливості цих виборів? Що б відзначили незвичного?

Євген Магда: - Юліє, вітаю! По-перше, дуже показовий факт, що майже на 150-мільйонну країну знайшлось менше 10 кандидатів. На мою думку, це свідчить про те, що самі росіяни і представники, насамперед, політичної еліти Росії не вірять у реалістичність цих виборів. Друге, і це очевидно, що переможець цих виборів завчасно визначений — це Володимир Путін, і виграє він в одному турі.

Тобто інтрига цих виборів полягала хіба що в обсягах явки, і в тому, скільки людей за нього проголосують за шкалою більше 50%. Тут теж все зрозуміло.

Третя особливість, це те, що, у всякому разі, головний опозиціонер Росії Олексій Навальний на ці вибори не був допущений. Наскільки був ефективний його заклик бойкотувати ці вибори, ми побачимо трошки пізніше, після підрахунку голосів, що в Росії роблять достатньо швидко.

Четверте — в принципі, не приховане застосування різних адміністративних методів — від продажу тушонки та інших консервів за демпінговими цінами до примусу державних службовців до голосування.

Те, що стосується безпосередньо нас — це президентські вибори, які пройшли на території окупованого Криму. Україна і світова спільнота, на жаль, не мають чіткого механізму для того, щоб зрозуміти, який там був масштаб фальсифікацій. Але те, що кримські татари активно там не голосували, я в цьому переконаний, хоча Путін в своїх передвиборчих фільмах говорив, що будуть і що вони підтримали приєднання до Росії. Я думаю, що це не так. Але Крим в цілому голосував за Путіна. Значна частина кримчан, попри розчарування, його підтримують.

Але теж показовий факт: Кримський міст до президентських виборів так і не встигли запустити. Путін тільки засвітився на його будівництві і, до речі, не ризикнув голосувати в Криму, усвідомлюючи, що тональність заяв західних лідерів для Путіна і без того не надто приємна, я би сказав, навіть тривожна. Світова спільнота не визнає вибори в окупованому Криму, це зрозуміло, але навряд чи вона поставить під сумнів той факт, що Путіна знову переобрано президентом. Втім йому, як на мене, це достатньо байдуже, бо він не збирається вести якісь ефективні переговори з західним світом. Тут у мене є розуміння, що такої потреби у Путіна немає.

Новини України – From-UA: - Хто виграв на цих виборах і чому? Мається на увазі не формальний переможець, який всім відомий. Які сили виграли?

Євген Магда: - Переможець сьогодні Павло Грудінін, представник комуністів, позапартійний, який, посів друге місце. Я думаю, що в тому і влада зацікавлена для того, щоб спровокувати між ним і лідером КПРФ Зюгановим конфлікт. І взагалі певний протестний електорат в Росії, звичайно, є, і він якраз в даному випадку проголосував за Грудініна. Той, хто подолає 3%-й бар'єр на виборах, а це і Грудінін, і Жириновський, можуть претендувати до проведення власної партії, власної політичної сили на наступне скликання Державної думи. Тому ціна президентських виборів в даному випадку для російських політиків є достатньо зрозумілою. Та сама Ксенія Собчак, взагалі не зрозуміло, навіщо вона брала участь в цих виборах, бо результати дуже слабенькі як для людини з загально національною свідомістю. Хіба що для своєї легалізації.

Новини України – From-UA: - До речі, на дебатах пані Собчак говорила про те, що росіяни є європейцями, незалежно від того, яка влада в країні. Як ви думаєте, чи насправді в них є дух європейства?

Євген Магда: - Ні, немає, у більшості немає. Євразійці вони, і це 18 березня стало очевидним.

Новини України – From-UA: - Якою буде політика Заходу відносно Росії після цих виборів?

Євген Магда: - З огляду на ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля, я не бачу перспектив для порозуміння між Заходом і Росією. Насправді я не бачу варіантів, що Британія, в тій ситуації, в якій вона зараз перебуває, говорить «ми стаємо хорошими і починаємо домовлятися з Путіним, який мало того, що отруїв двох людей на нашій території, а й ще поставив під загрозу життя і здоров'я п'яти сотень людей».

Я маю на увазі не тільки світових лідерів, але це не подобається лідерам, які залежать від результатів виборів. Тобто Тереза Мей, Дональд Трамп, Емануель Макрон і Ангела Меркель — всі вони залежать від результатів виборів. А Путін якраз від результатів виборів не залежить, він може робити що завгодно. І це достатньо промовистий цікавий факт, на який теж треба звертати увагу.

Новини України – From-UA: - Що зміниться у сусіда після виборів Путіна відносно нашої країни?

Євген Магда: - Я не бачу перспектив для змін на краще. Зазвичай деякі західні аналітики вважають, що будуть якісь позитивні зміни. Я потенціалу для таких змін не бачу. Я не бачу, з яких радощів Путін почне змінювати свою політику стосовно України, коли він і так повторює, що «мы один народ». Тому змін нема. Нам треба готуватися до того, що наша боротьба за відновлення територіальної цілісності і суверенітет України буде тривати і вона буде достатньо тривалою. Тобто швидкої перемоги над Путіним не буде, попри те, що він не молодшає, але все одно хороших новин, на жаль, у мене нема.

Новини України – From-UA: - Ваша думка: яка насправді підтримка Путіна у Росії і за рахунок чого?

Євген Магда: - Він кожний раз виграє вибори по-різному: то завдяки вибухам і роздмуханій терористичній загрозі, то завдяки перемозі в умовах війни в Чечні. Він має механізми одноосібного управління країною, він не має потужних конкурентів, тобто політичне поле достатньо сильно зачищене під нього. Контекст його успіху стосовно відносин з Україною — те, що він зробив ставку на велику переможну анексію, наслідки якої, я думаю, він сам не до кінця прораховував. Але те, що Путін свою ностальгію за СРСР каналізує у незаконні дії, і вони стають все більш і більш нахабними, це теж, на жаль, очевидний факт.

Новини України – From-UA: - Євгене, в Німеччині вже четвертий раз поспіль вибирають пані Меркель і це вважається взірцем демократії. Натомість у Росії який раз поспіль перемога Путіна сприймається, як узурпація влади. В чому різниця між цими виборами?

Євген Магда: - Насамперед різниця у тому, що Меркель не чотири рази поспіль напряму вибрана канцлером. Сама процедура дещо інша. Власне, різними є і повноваження прем’єра та президента. Якщо говорити про подібні порівняння, то тоді можна порівнювати з лідером Чорногорії, який ще більш тривалий час перебуває при владі, або з Назарбаєвим в Казахстані, або з Лукашенком в Білорусі, який зараз 24-й рік при владі.

Але насправді Путін, відбувши два президентські терміни, все одно повернувся до президентських повноважень, а перебування Дмитра Медведєва на президентській посаді було достатньо кумедним. Здається, що Медведєв й не був проти, щоб бути дублером Путіна. Це така суверенна демократія в російському вигляді. Повторюсь, що в Росії демократичні механізми нівельовані, можна навіть сказати вихолощені, і Путін добре це знає. Особливість Путіна у тому, що він використовує демократичні механізми для посилення режиму своєї особистої влади, і це йому достатньо успішно вдається. Це означає, що російське суспільство проти цього не сильно заперечує в цілому. Є певні опозиціонери і в Росії, звичайно, але їхня активність не надто висока.

Новини України – From-UA: - За яких умов в Росії може розвинутися дійсно справжня опозиція, і коли ми це зможемо побачити?

Євген Магда: - Для цього немає великих підстав, тому що Путін добре грає на імперських настроях російського суспільства. Анексію Криму, який був в інформаційному порядку денному Росії, який Росія сприймала як своє, він зіграв на ностальгійних настроях за СРСР. Є старші люди, які згадують про свою молодість, і він, так би мовити, нагадав росіянам їхню геополітичну молодість, коли вони могли пишатися країною.

Але пишатися можна багато чим. Складно пишатися чергами за ковбасою або т.з. «ковбасними» електричками чи дефіцитом туалетного паперу, але коли монополізована інформаційна система країни, коли умовні ліберальні медіа нагадують в Росії кмин в дрогобицькій ковбасі, який майже не відчутно, то залишатися президентом можна до того часу, поки життєвий ресурс не буде вичерпано, хоча Путін стверджує, що він не буде порушувати Конституцію і думає про свого наступника.

Новини України – From-UA: - В такому разі Павло Грудінін може претендувати на роль наступника?

Євген Магда: - Ні, Грудінін навряд чи буде наступником. Він все ж таки опозиціонер. Багато буде залежати від розвитку ситуації навколо майбутніх санкцій. Я думаю, що санкції будуть за вибори в Криму і за ситуацію навколо отруєння Скрипаля. Можливо, не так швидко, як ми цього очікуємо. Тобто є суспільні настрої, що якщо Росія порушує норми адекватної міжнародної поведінки, то її зразу покарають. Насправді ці механізми працюють дещо інакше. Але вони працюють, і я впевнений, що ми дочекаємось посилення санкцій. Там вже будемо дивитися, по кому будуть бити США і ЄС, і з цього ми побачимо, у кого будуть більші шанси стати наступником.

Новини України – From-UA: - За наступні шість років президентства Путіна Росія може змінитися і у чому?

Євген Магда: - Не думаю. У них достатньо великі золотовалютні резерви, а пропагандистська машина відлагоджена і працює і підтриманні віри в «велич» Росії. І ці пропагандистські механізми будуть фінансуватися, навіть якщо доведеться урізати соціалку і зарплати бюджетників. Очікувати, що Захід зацікавлений в розпаді Росії, я думаю, не варто, бо і ядерний потенціал, і велика кількість потенційних об'єктів техногенних катастроф на російській території, вони всі не сприяють тому, щоб Захід хотів розпаду Росії. Але Росія все більше і більше буде нагадувати фортецю в облозі, правда, нагадувати буде тим, що це фортеця, навколо якої вирує життя, але люди, які живуть всередині неї, вони не хочуть за стіни і навіть на стіни підійматися не хочуть, щоб подивитися, що відбувається навколо.

Новини України – From-UA: - Як Ви думаєте, питання анексії Криму зіграло на руку Путіну на виборах?

Євген Магда: - Звичайно, тому що вибори пройшли в річницю анексії Криму, його юридичного оформлення. І Путін навіть планував голосувати у Севастополі, але, очевидно, все ж таки змінив свої плани. Я думаю, що, безумовно, зігралоце на невербальному рівні консолідації суспільства навколо цього «моменту слави», який важливий, виходить, не лише для Путіна, але й для мільйонів росіян. Тобто він створює асоціативний ряд, що ця подія важлива для всіх громадян Росії.

Новини України – From-UA: - За яких умов Крим може повернутися до України?

Євген Магда: - Таких умов немає за президентства Путіна. Тут треба бути свідомим і мислити раціонально.

Новини України – From-UA: - Євгене, як думаєте, це останній термін Путіна?

Євген Магда: - Незалежно від того, останній чи ні, він не піде від влади, поки він живий. Він сприймає Росію не як демократію, а як монархію, тобто фактично ми отримали монархію у країні з якою у нас 2000 кілометрів спільного кордону, а військові якої перебувають у Криму та на Донбасі.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA