Павловський: «В Києві найбільше людей з вищою освітою, але щоразу кияни обирають мера, що з нас сміється вся Україна»
06.09.2018 10:07

Про кричущі, відверті та оголені проблеми Києва – європейської столиці, з якими віч-на-віч зустрілися містяни столиці, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів народний депутат ВО «Батьківщина», експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

Новини України – From-UA: - Андрію Михайловичу, вітаю! Чи задоволені ви, як киянин, роботою команди Кличко? Що він робить правильного і необхідного, а що взагалі нині зайве для міста в його роботі?

Андрій Павловський: - Чесно кажучи, я зовсім незадоволений роботою міської адміністрації. В свій час кілька років, з 2006 року, був депутатом міської Ради і бачив зсередини, як працює ця кухня, тому маю право сказати, що в цілому робота міської адміністрації – незадовільна.

З того, що робить правильного нинішній мер — це намагання відремонтувати наші застарілі транспортні шляхи. Ми бачимо, що по деяким вулицям і шляхам кладеться новий асфальт. Але, на жаль, здебільшого лише в центральній частині міста, а по окраїнам, особливо в маленьких вузьких вуличках міжбудинкової території стан жахливий: там ями, які роками не ремонтувались, і незрозуміло, коли це взагалі все буде зроблено. Звісно, мер якось намагається якось прикрасити центр міста, там, де влада, де бувають іноземці, однак зовсім не звертає уваги на так звані спальні райони, де живуть звичайні люди.

Інше, що об'єктивно робиться правильно. Нарешті на кінець своєї каденції нинішня київська влада звернула увагу на те, що теплові, електричні мережі і інше енергетичне господарство, яке належить громаді міста (а воно незаконно було в утриманні і ним користувалась приватна компанія пана Ахметова “Київенерго”) – ось це комунальне майне через юридичні кроки зараз почало повертатися у власність міста.

Зайвим вважаю, що влада займається показухою, пусканням пилу в очі. Ставить якісь незрозумілим пам'ятники якимось казковим билинним героям, які невідомо, чи вони взагалі існували. Я маю на увазі останній пам'ятник Іллі Муромцю — чи він є якоюсь історичною і мистецькою цінністю? На в'їзді в Київ по основним трасам стоять якісь незрозумілі конструкції. Причому на “витвори мистецтва” Кличка з міського бюджету витрачаються десятки мільйонів гривень, і киян ніхто не питав, потрібно нам це “мистецтво” чи ні, і взагалі для чого воно робиться. Це зайве витрачання наших з вами грошей, які з нас, киян, збирають, щоб вони витрачались на такі забаганки київської влади, на їхні сумнівні мистецькі смаки. Ну і зайвим взагалі для міста є нинішня некомпетентність і корупція київської міської влади. Тим більше, що Київ — це столиця, і на неї орієнтуються всі інші міста.

Новини України – From-UA: - Чи вважаєте ви сьогодні Київ європейською столицею та чому?

Андрій Павловський: - Я вважаю, що зовсім не можна. Тому що багато чого у нас робиться всупереч європейським традиціям і тенденціям. І відношення до киян і до людей, які мають не такі можливості, як інші, з боку влади – хамське. Я маю на увазі, що нема пандусів для інвалідів. Наприклад, в Європі в транспорті є спеціальний пандус, який опускається автоматично, і інвалід може заїхати до автобуса, тролейбуса, трамваю. У нас тільки йдуть розмови про це. І купляють нові тролейбуси, автобуси, але вимогою для тих, хто поставляють продукцію, такого немає. Це зайвий раз підкреслює відношення влади до киян.

Ну і зовсім не в рамках європейського тренду те, що Кличко підвищив вдвічі ціну проїзду на всі види комунального транспорту. А в Європі зовсім інша тенденція: в тому ж Таллінні вже два роки весь комунальний транспорт безкоштовний для громадян Таллінна. Так сам я знаю, що вже підготували відповідний документи в магістраті Берліну, до того робив заяву і мер Парижу –всі провідні європейські столиці сказали, що вони найближчим часом перейдуть на безкоштовний комунальний транспорт. А у нас зворотні тенденції: деруть три шкури, що скоро вже інвалідам, пенсіонерам, соціально незахищеним взагалі стане неможливим пересуватись транспортом.

Я дивуюсь, чому “просунуті” радники Кличка досі йому не розповіли, що в європейських столицях зовсім зворотня тенденція — йти на зменшення цін комунальних послуг, або взагалі, як в Таллінні, в Берліні зробили його безкоштовним. Там кожний мер старається послабити ціновий тиск для громадян, для міста. А у нас, навпаки, міська влада шукає, як би здерти останню шкуру з киян.

І ми бачимо по тенденції, що крім того, що центральна влада весь час збільшує тарифи на газ, на опалення, так ще й Кличко. Я пам'ятаю один з його основних гасел, коли він йшов на вибори, що “коли я прийду до влади, я не буду збільшувати квартплату і плату за благоустрій”. І що? Не пройшло і півроку, як він обрався мером, як почали щороку підвищувати ціну і за квартплату, і за благоустрій. І зараз знову зробили новий платіж — відокремили вивіз сміття від квартплати. І всі нові платежі, всі ці так звані реформи приводять тільки до збільшення фінансового тягаря на добробут київської громади. От це не по-європейськи.

Тобто кияни не бачать захисту від київської влади від цінового безладу і тарифного хаосу, адже вона не встає на бік пересічного киянина. Наша київська влада займається більше власними комерційними проектами і бізнесами. Мабуть, не випадково, що в оточенні Кличка і його фракції здебільшого “молода команда” Льоні-Космосу — Черновецького. Якщо ви подивитесь, то вони майже в повному складі залізли до команди Кличка. Також там сидять і колишні регіонали, які дерибанили за Черновецького землю і майно. І зараз те ж саме продовжується, тільки, може, в більш прихованому вигляді, не так нахабно, як це робилося за Черновецького. Це теж не по-європейськи.

І зверніть увагу, що Кличко бореться з малим і дрібним бізнесом. Яким чином? Дійсно вони під приводом благоустрою зносять МАФи. З одного боку — так, нібито благоустрій. Але треба ж згадати, який зараз важкий час підприємства в Києві — майже всі зупинились. На місці промислових підприємств, які були гордістю міста, зараз будуються розважальні, офісні, торгові центри. А де містянам брати роботу і на що жити — про це голова у Кличка не болить. Тим більше, що розбудовується інфраструктура. Ми бачимо, що забудовники будують де завгодно, як хочуть, з порушенням всіх норм, а міська влада на це не звертає увагу. А багато тих, хто вселяється в ті квартири, от багато з Донецька люди приїхали, з інших областей, зрозуміло, що люди тягнуться в столицю, бо все-таки тут крутяться до 90% фінансів всієї держави, і люди хочуть бути по ближче до цього, але як їм знайти роботу, якщо підприємства не працюють? От про це голова не болить у Кличка і міської влади, щоб створити нові робочі місця.

В Європі місцеві муніципалітеті більше дбають про створення робочих місць, економічної інфраструктури в своєму місці, залучення туризму тощо, а ми тільки можемо ставити негативні оцінки по всім напрямкам. Досить багато киян вважають, що у нас основна енергетична компанія “Київенерго” належить місту. Вона і належала місту. А потім якимось сумнівними оборудками вона виявилась власністю донецького олігарха Ахметова. І ось тільки зараз Кличко почав те, що належало місту, забирати назад.

А взагалі треба було б боротися не з МАФами, не з дрібним бізнесом, а з Ахметовим. Але з ним бодатися страшно, а викинути якогось дрібного підприємця з ларька — то ні. І мер не думає, що якщо він когось викидає, він забирає роботу у цього мілкого підприємця, який у свою чергу теж забезпечує роботою підлеглих йому людей. Це Кличка не турбує. Він викинув людей на вулицю, але ніякого іншого варіанту не запропонував і нових робочих місць не створив. Ось таке хамське відношення до киян. Влада на чолі з Кличком – є фактично продовженням команди Черновецького. Вона просто дивиться на Київ як на споживчий ресурс, за рахунок якого можна збагатитися. І ось все це не по-європейськи, це по-жлобськи, по-азійськи. Все це у мене викликає виключно негатив.

Новини України – From-UA: - За вашими спостереженнями, за якого мера Київ процвітав і містяни були задоволені?

Андрій Павловський: - Якщо казати по компетентності, щоб людина хоча б розуміла, як працює міське господарство. Якщо брати за часів незалежності, то більш-менш нормальними мерами були Косаківський, потім Омельченко. Ось Омельченко до того хоча б керував реальним будівельним господарством, він розумів, як ця структура працює взагалі. А останні мери — я кожного разу був у шоці від вибору киян. Здавалось би, парадокс: в Києві найбільший відсоток людей по Україні з вищою освітою, заможних людей, але щоразу кияни обирають собі такого міського голову, що з нас сміється вся Україна. Але якщо б сміялись, то це півбіди, але вони приносять ж стільки горя і біди місту, як той же відвертий злодій, хапуга Льоня-Космос, а зараз – зовсім некомпетентний, з корумпованим оточенням, колишній спортсмен Кличко.

Невже киянам не доходить, що, по-перше, посада міського голови — це господарча посада? Міський голова — це розпорядник і керівник міського господарства. Це повинна бути людина, яка керувала або великим промисловим підприємством, або має успіх в якомусь реальному бізнесі, розуміється, як працює міське господарство, знає, як працює каналізація, як впоратися з ЖКГ тощо. Треба шукати таку людину, яка б була ось в цих питаннях компетентна і знала, як забезпечити хоча б елементарний благоустрій і спокій киянам. Як можна обирати людей, які взагалі нічого не розуміються на тому?

Я думаю, що це пов'язане з тим, що просто кияни виявились легко зомбованими ЗМІ і не могли логічно аналізувати певні речі. Кличко переміг, відверто кажучи, завдяки телеканалу “Інтер”. Ми знаємо, що він не є самостійною політичною фігурою, він є політичним проектом, маріонеткою Фірташа, Льовочкіна. Ну, що ви хочете від маріонетки, щоб які наслідки?

Новини України – From-UA: - Серед нинішніх муніципальних політиків ви когось бачите майбутнім мером?

Андрій Павловський: - Серед нинішніх практично таких немає. Є люди компетентні, які розуміються в міському господарстві, наприклад, той же Володимир Дмитрович Бондаренко, який все життя працював в міському господарстві, починаючи з голови Святошинського райвиконкому, а потім був виконуючим обов’язками голови міста. Ця людина хоча б розуміється в тому, як функціонує міське господарство. Той же Омельченко, але він, правда, вже пенсійного віку, хоча міг би щось порадити новому меру.

Першого, кого бачу, наприклад, Олексія Кучеренка — дуже компетентна людина, він був в свій час міністром ЖКГ, зараз очолює спілку власників житла. Він дуже добре розуміється в міському господарстві, в тому, як функціонує система, які там треба робити реформи. От побільше б нам таких людей, як Кучеренко, і ми би з того місця, де зупинились, потроху зрушили б вперед. Але для того треба, щоб у нас були свідомі громадяни, які б розуміли, що для Києва пріоритетно, що для них є користю, і відповідним би чином обирали професійних людей, господарників на муніципальні посади, а не артистів, співаків, клоунів. Клоунів можна обирати до Верховної Ради, а на посаду мера потрібен сильний господарник.

Новини України – From-UA: - Чого сьогодні бракує Києву найбільше – назвіть три речі.

Андрій Павловський: - Бракує, перш за все, якоїсь хоча б невеликої свідомості громадян, киян. Щоб вони могли робити вибір, перш за все, на користь собі і місту, а не піддаватись якимись емоціональним посилам чи купуватись на гречку.

Друге — не вистачає компетентного керівництва міста, яке могло б дати раду міському господарству.

Третє — щоб міське керівництво хоч якось би дивилось вперед, щоб бачило якусь перспективу.

Ви зверніть увагу, що всі роки незалежності Київ живе фактично без затвердженого генерального плану — як таке може бути? Європейська столиця! А всі європейські столиці мають затверджені документи щодо генерального плану, де вже прописаний розвиток на 20-30 років вперед, і вони поступово крок за кроком реалізують цей план. А у нас навмисно не затверджують цього генерального плану, щоб можна було займатися хаотичною забудовою історичної частини міста, або на окраїнах тулити на дитячих майданчиках будівлі, ні з ким не погоджені.

Новини України – From-UA: - Яка найкричуща проблема столиці, на вашу думку?

Андрій Павловський: - В першу чергу, застаріла інфраструктура міста — теплові, електричні мережі, колектори. Ми бачили останні зливи і до чого це привело — що в багатьох районах утворювались просто моря, заливались шляхи, обвалювались мости і т.д. От вся ця інфраструктура столиці вже технологічно і фізично зношена. Треба, щоб новий міський голова, який буде після Кличка, в першу чергу, зайнявся цим. От це зараз головне.

Не так, як Кличко, який будує якісь незрозумілі пам'ятники чи фонтани. От після Вінниці пішла нова мода у мерів – відкривати фонтани там, де вони не потрібні, чи прокладати нові доріжки в парку. От такого місту точно не потрібно. Потрібно дати раду застарілій ливневій каналізації, бо скоро у нас цей непотріб буде вилазити наверх, щоб нас не заливало, оновити шляхопроводи, щоб мости не падали і не “уставали”, як каже Кличко. Ось цим треба займатися міській владі.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA