Новак: «Якщо президент не має більшості в парламенті, він не може здійснити жодну свою ініціативу»
18.04.2019 15:49

Про те, яких змін в економіці чекати від новообраного президента, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Новини України – From-UA розповів економіст, кандидат економічних наук Андрій Новак.

Новини України – From-UA: - Андрію Яремовичу, добрий день! Очевидно, що на посаду президента прийде нова людина. Як ви думаєте, що зміниться у зв'язку з цим в економіці України?

Андрій Новак: - На сьогодні дуже важко робити прогноз і політичний, і економічний по ситуації в країні після обрання нового президента. При діючому президентові ми можемо прогнозувати розвиток ситуації, тому що ми опиралися б на п’ять років його президентства, при новому президентові – прогнозувати нічого не можливо. Відштовхуватися від програми кандидатів у президенти також не можна, бо ми розуміємо, що вони пишуться лише для того, щоб сподобатися людям. Гарні слова, гарні речення, гарні обіцянки і не більше. Що реально буде робити людина на посаді глави держави, передбачити дуже важко. Це по-перше.

По-друге, згідно з чинними повноваженнями президента, у нього є досить не багато важелів впливу на економічну політику, адже її ведуть Уряд і Національний банк України. Уряд — податково-бюджетну і адміністративно-господарську, а Нацбанк — грошову і банківську. Президент напряму, якщо базуватися суто на повноваженнях впливу, тим більше керівництвом Уряду і Нацбанком не має відповідних можливостей.

Третій фактор — новообраний президент, як мінімум, півроку не буде мати своєї політичної сили у парламенті, який буде працювати ще до осені цього року, тому він не зможе реалізовувати навіть свої законодавчі ініціативи, не маючи парламентської більшості у парламенті.

Четвертий фактор — не виключено, що в разі обрання нового президента старий президент, маючи фракцію у парламенті і маючи можливість здійснити голосування більшістю в парламенті, ці півроку використає для того, щоб максимально урізати повноваження нового президента і звести їх лише до церемоніальних функцій — вручення вірчих грамот послам. Враховуючи всі ці фактори, спрогнозувати розвиток як політичної, а особливо економічної ситуації в країні, з обранням нового президента просто неможливо.

Новини України – From-UA: - Ходять чутки, що якщо виграє не Порошенко, то Україну чекає розруха та розірвання усіх домовленостей між ЕС та США. Чи це так?

Андрій Новак: - Я думаю, що це, скоріше, нагнітання, тому що будь-який президент, який би не був обраний, я практично впевнений, що він не зможе розвернути, у всякому разі, зовнішню політику України в якийсь іншій бік, бо йому просто не дозволять це зробити ні українські політики, ні український народ.

Тому я думаю, що загальний зовнішній курс все одно збережеться, будуть працювати далі діючі угоди з ЄС, з МВФ, тому що зокрема без грошей МВФ Україна на сьогоднішній день обійтися не може. Тому що співпраця з МВФ — це не лише гроші самого МВФ, це ще й співпраця зі Світовим банком, з Європейським банком і з іншими нашими партнерами, які всі орієнтуються на МВФ. В сьогоднішніх умовах, якщо Україна з якихось причин призупиняє співпрацю з МВФ, то з нами так само призупиняють співпрацю інші наші західні партнери — і організації, і країни.

Новини України – From-UA: - Після виборів – як себе буде почувати національна валюта? Чи буде розвиватися промисловість? Чи буде покращуватися інвестиційний клімат? Чи вибори в цих питаннях – ні до чого і не залежать від персоналій?

Андрій Новак: - У нас зараз немає ніяких підстав для того, щоб очікувати якийсь зрив курсу валюти. Золотовалютних резервів зараз у Національного банку більш ніж достатньо — біля 20 мільярдів доларів. Єдина тривожна небезпека — це негативне сальдо зовнішньої торгівлі, яке у нас зараз є, і воно, на жаль, зростає, але його перекривають гроші наших заробітчан. Той величезний валютний приток, який у нас йде від заробітчан, зокрема за минулий рік це 14 млрд доларів, він перекриває негативне торговельне сальдо. Тому особливих економічних причин, суто фінансових, для зриву курсу гривні у нас зараз немає.

По промисловості — знов-таки, враховуючи, що за повноваженнями президент не має прямого впливу, не має можливості напряму впливати на роботу Уряду і Нацбанку, то від нього робота промисловості на сьогоднішній день мало в чому залежить.

І по інвестиційному клімату. Інвестиційний клімат — це дуже широке і комплексне питання, і одним законом чи постановою сформувати інвестиційний клімат неможливо. Тут треба обіймати цілий ряд заходів, і економічних, і політичних, для того, щоб поняття інвестиційний клімат у нас покращувалось і щоб інвестори почали бачити Україну як більш інвестиційно привабливу, ніж зараз. Але одноосібно президент, навіть новообраний, згідно зі своїми повноваженнями, щось кардинально змінити не може, особливо не маючи своєї більшості у парламенті, тому що, що б не було, так чи інакше, але законодавче поле країни формує виключно парламент України. Якщо президент не має своєї більшості в парламенті, він не може здійснити жодну свою ініціативу, навіть найкращу.

Новини України – From-UA: - Тобто новообраний президент – це посада номінальна, і поки що він нічого не зможе змінити у країні?

Андрій Новак: - Звичайно не зможе, тим більше, що курс на євроінтеграцію і НАТО вже закріплений у Конституції, а для змін у Конституцію потрібна навіть не просто більшість у 226 голосів, а 300 голосів. На сьогодні я не уявляю ситуацію, коли діючий парламент і навіть новий парламент, який ми оберемо восени, буде мати 300 голосів антиукраїнських депутатів, які розвернуть цей курс, який вже зазначений у Конституції, і поведуть Україну якимось іншим шляхом.

Новини України – From-UA: - Андрію Яремовичу, що може змінитися для громадян у кращу сторону, а у що у гіршу з новим президентом?

Андрій Новак: - Гіршою стороною обрання нового президента може бути лише те, що ми можемо розчаруватися в його діях, і нас накриє чергова хвиля розчарувань. Але ми, з іншого боку, можемо цю хвилю зняти вже на парламентських виборах, якщо побачимо, що новообраний президент діє зовсім не так, як він обіцяв і як він показував у своєму відомому фільмі. Це найгірше, що нас може чекати.

А краща сторона — це сам фактор зміни президента. Це фактор оцінки українським суспільством того, що відбувалось останні п’ять років. І те, що відбудуться зміни, це дуже позитивно з точки зору розвитку громадянського суспільства, що це всім наступним і президентам, і політичним лідерам чіткий сигнал, що якщо вони не працюють на благо людей, то вони на наступних виборах людьми не будуть обрані.

Новини України – From-UA: - Які реформи нам потрібно впроваджувати для того, щоб люди жили краще, та чи буде це залежати від того, хто при владі?

Андрій Новак: - Від того, як будуть чи не будуть проводитися економічні реформи, тобто зміни, від цього напряму залежить і те, як ми будемо жити. А які потрібні реформи — вони вже всі на слуху, і пенсійна, і медична, і адміністративна, але питання у тому, що вони-то на слуху, але вони на сьогодні більш віртуальні і неповноцінні. Ці реформи просто треба дійсно здійснити, і причому швидко, тому що реформи, якщо вони робляться, то вони робляться тут і зараз. Якщо вони розтягуються на роки, то, як правило, просто з часом нівелюються, і чиновницький апарат просто їх забуває. Тому цікаво побачити, як новообраний президент буде себе вести у перші місяці, і чи будуть у нього спроби, ініціативи до здійснення справжніх і швидких реформ. Інша справа, чи зможе він їх імплементувати у законодавство, не маючи на сьогоднішній день, як мінімум, на півроку своєї більшості у парламенті.

Новини України – From-UA: - Нас лякають тим, що якщо прийде Зеленський, то він відновить зв'язки із Росією. Як ви думаєте, чи потрібно нам налагодити бізнес-зв'язки із Росією?

Андрій Новак: - Без зміни влади в Кремлі, звичайно, що про відновлення і політичних, і економічних зв'язків з Росією, говорити не можна. Навіть не можна піднімати це питання, тому що воно надзвичайно чутливе для сьогоднішнього українського суспільства, враховуючи, скільки прямих втрат Україна і українці понесли від російської агресії. Тому новий президент не зможе розвернути зовнішній політичний і економічний курс України сьогодні в іншу сторону. Питання бізнесу — я вважаю, що на рівні стосунків державних підприємств з Росією, тут має бути пряма заборона будь-чого, крім критичного імпорту з Росії, без якого ми по факту не можемо обійтись, або швидко не можемо замінити.

Мова йде зараз про ядерне пальне для наших АЕС. Ми поступово переводимо окремі блоки наших АЕС вже на американське пальне, але ще повністю відмовитися від російського атомного пального ми на сьогодні не можемо. Все інше повинне бути під прямою забороною, що стосується державного сектору. Ну а приватний сектор — це вже питання моралі самих бізнесменів, чи вони торгують з Росією, чи ні. Тут, в принципі, держава напряму нібито не може вплинути на ситуацію, але насправді може, заборонивши будь-які торгові стосунки будь-яких українських підприємств з країною-агресором.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA