Юсов: «Прохідний бар'єр 3% може бути ковтком свіжого повітря і можливостями для нових проектів»
22.05.2019 09:00

Про дострокові вибори у парламент, зміни до виборчого законодавства, про виборчу кампанію та методи її ведення, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політичний експерт, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

Новини України – From-UA: - Андрію, добрий день! Відбулася інаугурація новообраного президента України Володимира Зеленського. У своїй промові він заявив, що розпускає Верховну Раду восьмого скликання і призначає дострокові вибори у парламент. Потім президент зустрівся з лідерами фракцій і нібито домовився про компроміс – Рада йде на дострокові вибори, але приймає дві поправки до виборчого закону – скасовує мажоритарку та понижує прохідний бар’єр. Від вимоги відкритих списків він на разі відмовився. Чому так сталося?

Андрій Юсов: - Якщо все-таки вибори дострокові, то дуже невелика можливість змінити закон, швидше за все вони відбудуться за діючою і дуже недосконалою системою. Шансів на ухвалення в другому читанні вже проголосованого виборчого кодексу дуже мало, їх фактично немає. Ті тисячі правок, які внесені, вони внесені власне з метою заблокувати прийняття виборчого кодексу. Існуюча більшість у парламенті не зацікавлена у його ухваленні, тобто у відкритих списках, і швидше за все він залишиться такою сторінкою в історії.

Дійсно сьогодні є ймовірність сформувати консенсус навколо формування мажоритарної складової і повернення закритих списків, тобто закритої пропорційної системи з можливим пониженням бар'єру. Можливо, навколо цього дійсно вдасться сформувати більшість голосів у парламенті.

Новини України – From-UA: - Яким повинен, на вашу думку, бути прохідний бар'єр?

Андрій Юсов: - Враховуючи українські реалії, мажоритарну складову справді варто скасовувати, хоча б тому, що через окупацію у нас є недокомплект в парламенті саме з-за відсутніх мажоритарників з окупованого Криму і частини Донбасу. І саме запровадження партійної пропорційної системи зняло б це питання і дозволило б сформувати повний конституційний склад — 450 депутатів.

Що стосується бар'єру, то в разі, якщо скасовується мажоритарна складова, то абсолютно припустимим є пониження бар'єру до 3%, оскільки це б компенсувало власне відсутність мажоритарників, тому що коли ми говоримо про бар'єр сьогодні, давайте не забувати, що у нас є ще й депутати-мажоритарники, які можуть не приєднуватися до якихось фракцій, які можуть не підтримувати існуючу коаліцію, а насправді це половина парламенту. І пропорційна складова у парламенті, коли 50% – це таке мажоритарне гуляй-поле, взагалі особливого сенсу немає.

Якщо ми запроваджуємо повністю партійну систему, звичайно, бажано з відкритими списками, тоді на цьому перехідному етапі доведеться перетерпіти деякий час. От власне зниження прохідного бар’єру до 3% – може бути виправданим. В українській історії, вже новітній, був певний період, коли прохідний бар'єр був 3% – ніякого хаосу і нічого страшного не відбулося. Навпаки, це може бути певним ковтком свіжого повітря, можливості для нових проектів.

Тому що 5% – це сьогодні максимально високий і припустимий для української політики і представницької демократії бар'єр. 10% – це вже буде викривлення ідеї представницької демократії і власне партійної політики в країні, тому що 10% – це високий бар'єр, на який можуть розраховувати або старі політики або крупні олігархи, які користуються необмеженим фінансовим і медійним ресурсом. Натомість абсолютно нормальною європейською практикою є існування невеликих нішових політичних сил, які можуть мати протягом всього свого існування стабільну підтримку 3-5%, і власне за межі цієї підтримки не виходити, але вони є в суспільстві і представляють відсоток виборців, мова йде про сотні тисяч і мільйони голосів.

Новини України – From-UA: - Очевидно, що вже розпочалася передвиборча кампанія до парламенту. Наразі які топові політичні сили ви могли б виділити? Яка у них перспектива на цих виборах?

Андрій Юсов: - Якщо це вибори дострокові, то це гарантовано партія “Слуга народу”, БПП, Блок Юлії Тимошенко, “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка, це Смешко, Медведчук і опозиційна платформа “За життя”. Якщо вибори за якихось причин все ж таки будуть планові, то може відбутися зміна конфігурації. У нас партія Гройсмана, партія Кличка і партія Вакарчука включаються у ці змагання і можуть змінювати електоральний ландшафт в демократичному проєвропейському полі, і тоді показники БПП будуть нижчими, тому що в основному це його колишні прихильники і виборці. Але не тільки, Вакарчук у Зеленського так само на заході і в центрі може істотно відібрати голоси.

Що стосується біло-блакитного табору, то там нових гравців, швидше за все, не з'явиться. Зараз є тільки інтрига, чи відбудуться великі об'єднання опозиційній платформи “За життя” з Опозиційним блоком, чи вдасться їхнім спонсорам і політикам між собою домовитися, чи вони все ж підуть кількома колонами, як це сьогодні відбувається. Якщо дострокові вибори, то об'єднання не відбудеться — замало часу, якщо планові, то така вірогідність існує.

Новини України – From-UA: - Які політичні сили поки що не популярні, скажімо так, але можуть стати для всіх сюрпризом?

Андрій Юсов: - Із сюрпризів і найбільшої інтриги — запізнілий політичний старт дав Вакарчук. Ще рік тому, безумовно, він мав зовсім інші електоральні позиції, то сьогодні соціологи дають йому 1% на парламентських виборах, тобто це фактично у межах похибки. І чи подолає він бар'єр до дострокових виборів, якщо такі відбудуться, — це насправді велике питання.

Є в українській політиці цікаві перспективні проекти, на якусь дуже довгу перспективу. Зараз є партії, які демонструють справжню внутрішню партійну демократію, але вони знаходяться поза електоральними трендами: і партія “Сила людей”, і Українська галицька партія, вони між собою в альянсі, але це розмова не про ці парламентські вибори.

А є старожили, як приміром, “Свобода”. Якщо знижують прохідний бар'єр, то об'єднані сили правих націоналістів можуть боротися за проходження 3%-ої планки, особливо якщо відновиться якимось чином альянс “Свободи” і Національного корпусу. Якщо цього не відбудеться, то швидше за все вони можуть знов розраховувати на перемогу в кількох мажоритарних округах. Власне проблема у “Свободи” полягає, зокрема, у тому, що Петро Порошенко, по суті, узурпував патріотичну риторику, і їм тепер буде дуже важко перебивати патріотичні гасла Порошенка, тобто що ще, крім армії, мови і віри, українські націоналісти ще зможуть запропонувати? Тут питання залишається відкритим, для них ці вибори будуть дуже не прості.

Новини України – From-UA: - Якою у перспективі ви бачите коаліцію, відштовхуючись від результатів виборів?

Андрій Юсов: - У нас вже є політичні заяви з приводу майбутньої коаліції. Формально партія “Слуга народу” і Зеленський підтримують євроатлантичний курс України і засуджують російську агресію. Це означає, що коаліція на основі цієї політичної сили буде представлена достатньо потужно. Це, можливо, і Тимошенко, і Гриценко, і Смешко. Всі ці політики вже публічно говорили, що не виключають подібних сценаріїв за умови, якщо в коаліційній угоді будуть чітко прописані прихильність до ЄС і НАТО української парламентської більшості і засудження російської агресії. Безумовно, і Вакарчук так само.

Питання в БПП: насправді там ідеологічних розбіжностей немає, питання може стосуватися тільки особистісних стосунків і елементу боротьби з корупцією, тому що якщо яскраво і активно почнеться з нею боротьба, то вона буде торкатися і представників вже колишньої команди президента. І тут у БПП серйозні питання, що робити і як поводити себе у парламенті. Біло-блакитні також залишаються токсичні. Я думаю, що ні Порошенко, ні Зеленський, ніхто інший не захоче пов'язувати свою політичну діяльність публічно з цими людьми і з цими політичними силами, тому навряд чи ми побачимо у парламенті так звану широку коаліцію.

Новини України – From-UA: - Чи нині під загрозою рейтинг партії Зеленського? Чи може змінитися політичний розклад до кінця липня?

Андрій Юсов: - Певна загроза, безумовно, існує. Електоральне ядро Зеленського не таке велике, як сьогоднішній поточний рейтинг, і його ідеологічне функціонування достатньо розмите, тому це дозволило йому претендувати на велику підтримку і на сході, і в центрі, на заході і півдні. І до кінця липня, безумовно, поява таких альтернативних нових проектів і Вакарчука, і Кличка – буде загрозою і для рейтингу Зеленського також. З іншого боку, так само біло-блакитні не будуть сидіти склавши руки і будуть пробувати відвоювати втрачений електорат на Донбасі, в Одесі, в Харкові. І з цього боку теж буде загроза для виборця Зеленського. Саме тому Зеленському так вигідно провести дострокові вибори. Якщо йому це не вдасться, то до жовтня справді ризики для партії “Слуга народу”, партії, на сьогодні ще структурно не оформленої, існують.

Новини України – From-UA: - Парламентські вибори будуть повторювати настрій електорату, який був на президентських?

Андрій Юсов: - Зміни цілком можливі, оскільки голосування не президентських виборах, особливо якщо ми говоримо про другий тур, це голосування не тільки за”, а й великою мірою проти”. І результат Зеленського — це результат також того, що в другому турі з ним опинився Порошенко на хвилі найвищого в Україні антирейтингу і недовіри. Безумовно, тут є показовим перший тур, але не всі учасники парламентської кампанії навіть висували своїх кандидатів на президентських виборах. Той же самий Вакарчук усунувся, фактично допомігши цим Порошенку потрапити до другого туру. Тому ми побачимо зміни і коливання. Українська електоральна карта значно більш пластична, ніж у наших сусідів у ЄС. Тому так, зміни можливі, і за цей час, до виборів, справді може бути багато нового.

Новини України – From-UA: - Як буде проходити виборча кампанія до парламенту?

Андрій Юсов: - “Чорний“ піар буде залишатися. Я думаю, що всі свої можливості Порошенко буде і далі використовувати, як він це робив на попередніх виборах. Те ж саме стосується і партнерів пана Зеленського: якщо з Коломойським залишиться співпраця, то він так само буде використовувати всі можливі інструменти для того, щоб допомагати своїм партнерам і відповідно “мінусувати” конкурентів. На жаль, виборча культура українського політичного класу залишає бажати кращого. Ми бачили кампанії деяких політиків і партій, які уникали “чорного” піару, принаймні не витрачали на це гроші. Але в більшості випадків, на жаль, бачимо зворотній процес, тому українцям не доведеться відвикати від цього на парламентських виборах.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA