Мосійчук: «Коли починаються провали в економіці, у нас витягують мовне питання»
19.06.2020 09:30

Незважаючи на те, що на дворі літо і мав би початися сезон відпусток, в Україні розпалі політичний сезон.

Економічна криза, яка посилилися через пандемію коронавірусу та підсумувала суперечливий рік президентства Володимира Зеленського.Скандал довкола чергового кредиту МВФ, гучні кримінальні справи проти політиків та активістів.

І на фоні цього підготовка до місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні цього року.

Чи стануть ці вибори фатальними для нинішньої партії, яких помилок припустився за рік правління чинний президент, які питання роз’єднують країну, і чому деяким українським можновладцям треба повчитися у генерала Франко – про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів відомий український політик, колишній народний депутат Ігор Мосійчук.

Правління Зеленського несе загрозу для України

Новини України – From-UA: - Пане Ігорю, добрий день! Рік Зеленського. Наскільки ефективний був цей рік? Які позитивні і негативні моменти ви б могли відзначити?

Ігор Мосійчук: - Я вважаю рік роботи Володимира Зеленського абсолютно неефективним з точки зору державного управління. Ніколи за 30 років незалежності ми не мали такої розбалансованої системи управління країною, яку маємо зараз. Це є величезною проблемою, яка несе величезні виклики і загрози для України. Чому я так вважаю? Давайте поглянемо. У нас другий Кабмін, який сформований не повністю, до того ж він зібраний з випадкових людей. Попри те, що є багато питань до персонального складу нинішнього парламенту,навіть ці депутати не хочуть затверджувати програму уряду, яка є набором слайдів.

Що таке програма уряду? Це план дій, за яким буде жити економіка держави. Цього немає. Вже другий уряд при нинішньому президентові, а ми чуємо загальні фрази і не бачимо нічого, що можна було б розцінювати як поступ в розвитку економіки.

Я вважаю абсолютно провальними дії президента в перемовинах з МВФ. Президент є стороною цих перемовин.Якби комусь не хотілося, він ставить підпис під меморандумом. Ми, до речі, отримали звістку про отримання траншу в 5 млрд, але при цьому влада не оприлюднила сам меморандум і умови, за якими ці кошти надані. В обмін на ці 5 млрд, які країна досить швидко проїсть, ми віддали ринок землі. Зробили це в дуже несприятливих умовах, за дуже неправильними правилами, і в результаті ми можемо отримати те, що українці, доведені до відчаю відсутністю коштів, відсутністю можливості прогодувати свої родини, будуть масово продавати землю.

Також я вважаю, що немає чіткої позиції по перемовинам по зупиненню збройної агресії РФ на Сході. Те, що ми спостерігаємо, це не позиція, це танці на місці, при тому вони не мають якогось конкретного вектору, вони так само хаотичні, як і державне управління в країні. З одного боку, владавизнає, що ми маємо виконувати Мінські угоди, з іншого боку, розуміє, що виконати ми їх не можемо, і йде проти них.

То, можливо, краще вийти і сказати як міжнародним партнерам, так і власному народу, що ось ті і ці речі ми не виконаємо ні за яких обставин, вони є неприйнятими для нашої держави. До речі, коли мова йде про переслідування Порошенка за 17 карними справами, то я вважаю, що має бути справа за укладання цих абсолютно програшних і невигідних для України Мінських угод, а наразі Україна рухається саме в цьому векторі.

Що віднести до позитиву року Зеленського? Я вважаю позитивом те, що відходить епоха людей, які все своє життя, перебуваючи на владних посадах, це такі, як Порошенкоі багато-багато інших, наживали величезні статки, працювали над тим, щоб збагатити себе, свою родину, своїх друзів. На моє переконання, президентство Зеленського – це така мить між минулимі майбутнім.Вже ніколи не буде так, як було раніше, і в цьому є величезний позитив. А як буде далі – це вже залежить багато у чому від кожного з нас. Я вважаю, що українці мають примушувати в конституційний спосіб владу займати позицію, яка буде сприяти розвитку, перш за все, економіки держави. Більше того, я вважаю, що до влади має прийти консервативна сила, як, наприклад, в Іспанії генерал Франко, та введе мораторій на обговорення ідеологічних питань. Питання мови – немає про що говорити, воно і так всім зрозуміло, воно тільки розділяє і веде до ненависті. Питання історії.... Досить ділити українців, потрібно, навпаки, консолідувати націю і показати шлях до майбутнього.

Новини України – From-UA: - Чи відбудуться місцеві вибори під час карантину? Якщо відбудуться, то бренд «Слуги народу» ще буде популярний?

Ігор Мосійчук: - Відзначу дві речі. Перша хвиля коронавірусу вдарила дуже сильно не тільки по бренду Зе-команди, вона вдарила по українській економіці, по українцях. І звичайно, все це відіб'ється на результатах виборів, якщо вони відбудуться. Вони можуть не відбутися з двох причин. По-перше, ЦВК вимагає 1 млрд 200 млн на проведення виборів.Цих коштів поки що немає. По-друге, я думаю, що ці вибори стануть льодяним душем для партії влади, для «слуг народу». Я спілкуюсь з багатьма людьми з регіонів, і попри те, що багато політиків бігають і шукають собі місце в партії «Слуга народу» на місцеві вибори, люди розчаровані і не збираються віддавати свої голоси команді Зеленського. А крім цього, є величезна проблемау тому, що президент і його команда здійснюють методичну атаку на місцеве самоврядування, по суті, звужуючи права і свободи українців в частині самоврядування.

Мабуть, президент погано знає українську історію. Він нещодавно одному з виданьсказав, щоперший президент України Кравчук подарував Україні незалежність. Незалежність Україні ніхто не дарував. Україна виборола незалежність ціною життя мільйонів своїх кращих синів і доньок. І говорити, що будь-хто, без прив'язки до прізвищ, подарував нам незалежність, це цинізм і повне незнання історії. Так само з місцевим самоврядуванням. Коли президент говорить, що мери, які критикують президента, вони ледь не сепаратисти, я вважаю, що це повна ахінея. Президент має вибачитися перед місцевим самоврядуванням. І я вважаю, що президенту варто нагадати, скільки міст в Україні мають це середньовічне магдебурзьке право – право на самоврядування.

Новини України – From-UA: - Ми бачимо, що всередині «Слуги народу» є сили, які поділили депутатів. Яке майбутнє цієї фракції? Чи побачимо ми на місцевих виборах розкол явний?

Ігор Мосійчук: - За моєю інформацією, деякі кандидати, які зараз претендують на участь в праймеріз київських виборів, вони вже говорять серед свого оточення, що незалежно від їх результатів, вони підуть на вибори. Тому я прогнозую, що ми на київських виборах можемо отримати декілька кандидатів від Зе-команди.

Чи буде розкол? Я думаю, що буде. Коли? Важко сказати. Вони перебувають у режимі турбозашквару, який може трапитись в будь-яку мить, тому що це випадково підібрані люди.

Я оприлюднив документи по ґвалтівнику Іванісову. За моєю інформацією, крім нього ще 26 депутатів їхніх депутатів були чи є фігурантами кримінальних проваджень, що було приховано під час виборчої кампанії. Наприклад, є депутат з Луганщині від «СН», у нього є провадження, яке стосується державної зради. Поки що їх стримує рейтинг, який їм домальовують, і їх стримує президент. Після льодяного душу на місцевих виборах, я думаю, процес пришвидшиться, і я не виключаю, що на весну наступного року ми можемо отримати нові парламентські дострокові вибори, особливо якщо третій уряд, який вони призначать восени, буде так само складатися з випадкових людей, які замість реальної роботи будуть показувати слайди.

Треба скористатися досвідом генерала Франко

Новини України – From-UA: - Ви збираєтесь йти на місцеві вибори? Якщо так, то з якою політсилою?

Ігор Мосійчук: - Я маю декілька пропозицій від різних політичних сил. Я не ухвалив ще рішення. Якщо я його і ухвалю, це буде стосуватися моєї рідної Полтавської області.

Новини України – From-UA: - Ігорю, ви з патріотичного рух. Чи підтримуєте нинішніх радикалів? Які у нас є дійсно патріотичні сили, а які для галочки?

Ігор Мосійчук: - Я переконаний, що у найближчі роки має з'явитися потужна патріотична сила на зразок польської ПіС, угорської ФІДЕС – правоцентристська серйозна консервативна сила, яка об'єднає українців.

Ще раз наголошу: коли ми хочемо розвитку країни, ми маємо поставити крапки в питаннях, які нас розділяють, ввести мораторій на їхнє обговорення. Наприклад, ми розуміємо, що у нас не громадянська війна, хоча ми розуміємо, що нам її хочуть нав'язати. Я пропоную скористатися тим, що зробив генерал Франко в Іспанії після того, як переміг у громадянській війні.

На 25 років було введено мораторій на обговорення всіх таких ідеологічних питань, і неважливо було, за комуністів воювала людина під час громадянської війни, чи за франківців. У нас, слава богу, громадянської війни немає, але я дуже хочу, щоб ми її не допустили.

Коли починаються провали в економіці, у нас витягують мовне питання. Скільки його ще можна обговорювати? Зрозуміло, що розвиток української мови має бути пріоритетним, і перш за все для школярів, для наших діток. В той же час ми палкою не примусимо дідуся чи бабусю, яким 60-70 років, розмовляти українською.

Новини України – From-UA: - На релігійне питання також треба водити мораторій?

Ігор Мосійчук: - Також, тому що те, що почалося при Порошенкові і продовжується зараз, є неприпустимим. Я не хочу давати оцінку церквам, тому що я насправді віруючий і православний, але Порошенко, по суті, створив митрополію, яка є у підпорядкуванні Вселенського патріархату. Про український патріархат мова не йде. В той же час є люди, які залишилися з патріархом Філаретом і які вважають, що треба і далі рухатися за шляхом отримання Київського патріархату. Навіщо їх зараз переслідувати? Чому на догоду церкві ПЦУ починають закривати храми? Там велика кількість людей. В опитуваннях, які були проведені, називають першою церкву УПЦ МП по кількості прихожан, другою – ПЦУ, а третю називають навіть не греко-католиків, а УПЦ КП, то навіщо її знищувати? Країна в цьому питанні рухається парадигмою, яка була задана Петром Порошенком, і я вважаю, що це неправильно, бо це знов призводить до протистоянь, до сутичок на релігійному ґрунті. Я вважаю, що на релігійні питання дискусії мають проводити виключно самі священики, а в суспільстві має бути мораторій. Коли я дивлюся дискусію, наприклад, між Іриною Фаріон і якимось адептом «руського миру», - вони просто роздирають країну, вони сіють ненависть між українцями.

Чому не вдалося відправити у відставку Авакова і за що має сидіти Супрун

Новини України – From-UA: - Силовий блок, Аваков. Всі ці події – наскільки вони вплинули на його рейтинг і чому не вдалося «піти» Авакова у відставку?

Ігор Мосійчук: - Авакова не вдалося «піти» у відставку, тому що на фоні хаосу, анархії, турбулентності, розбалансованості державного управління, він при всіх його мінусах остається острівком стабільності. Особливо для президента і тих «слуг», які розуміють, що, коли вони втратять острівок стабільності, то все інше попливе під ногами дуже швидко.

Коли мені задають питання про відставку Авакова, я кажу: чого ви мене питаєте? Йдіть до Володимира Олександровича Зеленського і питайте його, бо саме він контролює парламентську більшість.

Але треба чесно сказати, що при масі негараздів, масі резонансних випадків поліція все-такі змінюється.

Чому свого часу виникла Врадіївка? Тому що керівництво міліції почало покривати злочинців зі своїх лав. У Кагарлику протилежна ситуація. Поліція затримала ґвалтівників-поліцейських, викликала ДБР, розформувала відділок і почала реагувати. Коли туди приїхав керівник обласної київської поліції, вже по дорозі ним були ухвалені всі ці рішення. Такої реакції до цього не було, хоча є інші зашквари.

У мене викликають більшу стурбованість інші правоохоронні органи, зокрема СБУ, головне управління розвідки. Там працюють кадри, які були про Порошенкові, які були причетні до резонансних справ, і їх ніхто не чіпає. Коли президент каже, що «я Авакова тримаю, бо він має розкрити справу Шеремета», то він кривить душею. Я йому можу сказати, що треба зробити. Треба взяти телефон, набрати свого друга Івана Баканова і сказати, щоб він тих чортів, які є організаторами і замовниками, передав слідчим Нацполіції, і все. Тому тут дуже багато питань. І найголовніше. Зараз ми чуємо все частіше про реформу СБУ. Вона, звичайно, потребує змін, але я боюся, щоб у нас не відбулося приблизно того, що відбулося з реформою Нацполіції.Оперативники, професіонали, які знаходились на нижчій ланці, контролювали «землю», вони не пройшли переатестацію, а, наприклад, вбивця студента Індила в Шевченківському райвідділі пройшов переатестацію – як це пояснити? В результаті у нас був такий стрімкий зріст злочинності у деяких регіонах.

Новини України – From-UA: - Чи втримається Венедиктова на своїй посаді? Складається враження, що вона тільки приймає участь у якихось скандалах.

Ігор Мосійчук: - Зараз Офіс генпрокурора перебуває у стані клінічної смерті. Довів до цього Рябошапка і його команда. Ще він би трохи там покерував і взагалі б все померло. Для більшості українців не прізвище генпрокурора важливо, а важливо, наскільки ефективно ця структура захищає державні інтереси і права і свободи українців, а все інше — це третьорядні речі для більшості українців.

Новини України – From-UA: - Чим, на вашу думку, закінчиться справа Стерненка?

Ігор Мосійчук: - Справа Стерненка має закінчиться в суді, який має або виправдати Сергія за самозахист, або ув'язнити за навмисне вбивство. Ця ситуація, яку ми спостерігаємо зараз, вона знов-таки розділяє суспільство. Втрата правосуддя, а ми, по суті, його втратили як явище ще за часів Януковича, і приводить до протистоянь.Тому що, насправді, суд є останньою інстанцією, який мав би поставити крапку в цій справі. Що стосується інших справ, я знаю, що є ряд кримінальних проваджень, які стосуються співучасті в них працівників правоохоронних органів. Це дуже резонансні справи: вбивства, теракти.

Новини України – From-UA: - Чи воюєте ви з Супрун і чи опиниться вона на лаві підсудних?

Ігор Мосійчук: - Я зараз стверджую, що пані Супрун, її помічники, зокрема чотири рази судимий Шерембей мають пряме відношення до того, що Україна втратила і втрачає мільярди, а замість цього отримує прострочені ліки.

Пані Супрун дійсно поборола вітчизняну фармакологічну мафію. Поборола і передала закупівлю ліків міжнародній фармакологічній мафії. Згідно з висновками Рахункової палати, в період 2016-2019 років були заплачені мільярди коштів за поставку ліків. По більшості позицій ліки поставлені виключно за 2016 рік, тобто ви уявляєте, що за 2017-2019 роки мільярди гривень знаходяться просто в обігу. А ліки, які поставлені за 2016 рік, вони поставлені тільки в кінці минулого року-на початку цього, і термін їх придатності закінчується буквально до осені. Це тільки один епізод злочину Супрун і її команда – проти України і проти окремо взятого кожного українця. А ще є багато інших. Наприклад, є епізод, як реалізовувалися кошти ЄБРР, які йшли на «швидкі допомоги». Наприклад, в Полтавській області і на Одещині «швидкі допомоги» були вироблені постачальником на території України зі звичайних вантажнихбусів, які були завезені сюди з Європи. Переробили під «швидкі», поставили якесь обладнання і впхнули обласним державним адміністраціям, на чому знов вкрали мільярди. Тому є що розслідувати, було б кому.