Чемерис: «Зеленський вже собі наговорив на цілу низку статей Кримінального кодексу»
01.04.2021 15:12

В Україні, здається, запрацював маховик цензури та санкцій. Дуже гучно проходять останній місяць-два засідання Ради національної безпеки і оборони. До цього майже нікому не знайома особистість, Олексій Данилов, який є секретарем РНБО, став чи не другою персоною у державі. Закриття телеканалів, накладення персональних санкцій на українських високопосадовців, примусова приватизація підприємств, гонитва за «відьмами» — це тільки початковий список гучних рішень президента Володимира Зеленського за допомогою РНБО.

Що ж це за структура та чи має вона повноваження виносити подібні рішення, розбирав кореспондент інтернет-видання Новини України – From-UA разом з правозахисником, громадським діячем Володимиром Чемерисом.

Новини України – From-UA: - Володимире, раді вітати вас! Почнемо з наболілого: що робить РНБО? Які функції Рада нацбезпеки має виконувати і що виходить в реальності?

Володимир Чемерис: - Насправді Рада нацбезпеки записана в Конституції України, як координаційний орган. В принципі, створення такого орану — це калька з Конституції президентських республік. Тобто насправді те, що називається рішенням РНБО, воно не має юридичної сили до тих пір, поки президент не введе їх в дію своїм указом. В іншому випадку, ці рішення залишаться словами. З іншого боку, якими б не були рішення РНБО, але президент не може видавати укази не в межах своїх повноважень. А вони виписані в Конституції України, і серед них немає такого, як, наприклад, скасування ліцензій будь-яким телеканалам, тому що все це вирішується лише в судовому порядку. Очевидно, , тому що йому треба було якимось чином прикритися певним колективним органом.

На Верховну Раду, я так розумію, він не може покладатися в повній мірі, тому вирішили використати РНБО, але, вочевидь, в неконституційний спосіб. Можна сказати, що таким же чином президент міг і без засідання РНБО видати такий указ, але тоді йому потрібно чисто формально взяти на себе відповідальність. І от таким неконституційним несудовим способом у нас запроваджується диктатура, коли одна особа може робити все що завгодно, і ніхто їй нічого не може зробити у відповідь.

Новини України – From-UA: - Як формується порядок денний засідань РНБО?

Володимир Чемерис: - Я думаю, що вона формується якимось кулуарним чином. Тобто, очевидно, президент зі своїми наближеними якимось чином думав, які рішення приймати, консультувався з суб'єктами зовнішнього управління, тому що інакше б він не наважився йти на такі кроки, як закриття телеканалів і отримати в кінці-кінців засудження з боку міжнародних федерацій журналістів і Верховного комісара ООН з прав людини, але підтримку з боку посольств США і Великобританії. Зовнішнє управління вирішальним чином впливає, зокрема, і на порядок денний РНБО.

Новини України – From-UA: - Президент в цьому процесі приймає активну участь? Чи всі рішення відомі заздалегідь?

Володимир Чемерис: - Звичайно! У тому числі приймає активну участь у формуванні складу РНБО. Тобто там є особи, які входять за посадою до РНБО, маються на увазі керівники силових структур, прем'єр-міністр, спікер ВР, міністр фінансів. До того ж президент може долучали до РНБО кого захоче. Він є головою РНБО, а секретар РНБО — це людина на посаді, яка мусить сидіти і записувати ідеї керівника. Зеленський вирішальним чином впливає на порядок денний, на те, що буде включено і які рішення будуть прийматися, тому що я не знаю поки жодного випадку, коли б РНБО ухвалило якесь інше рішення, ніж те, що пропонував президент.

Новини України – From-UA: - Чи може президент посадити собі там якогось умовного лобіста і використовувати його як «говорящую голову» проти конкурентів?

Володимир Чемерис: - РНБО — це ж консультативний орган, його можуть проводити в закритому, можуть в відкритому режимі. Лобісти якихось рішень можуть поза засіданнями напряму звернутися до президента, запропонувати видати йому указ, або самі в межах своїх повноважень, якщо вони міністри, замміністри, внести ту чи іншу пропозицію.

Я дуже мало знаю Зеленського. Без сумніву, він дуже амбіційний, як і будь-який актор. Я думаю, що всі розуміють, що він дуже вразливий і дуже гостро реагує на критику – це повністю було продемонстровано на посаді президента. Тим паче, він свого часу зіграв роль Наполеона. І тепер він вирішив повторити це у реальному житті.

Новини України – From-UA: - Чи реально оскаржити всі рішення?

Володимир Чемерис: - Звичайно, реально. Я думаю, ці рішення будуть оскаржені після того, як пан Зеленський перестане бути президентом. Вірніше, більшість рішень вже оскаржені, але я дуже сумніваюсь, що Верховний суд зараз прийме те рішення, яке має прийняти, а іншого він просто не може прийняти, тому що очевидно, що воно неконституційне. Але суд у нас, на жаль, не є незалежним. І те, як вчинили з головою Конституційного суду, це знак суддям, що ви повинні приймати правильне рішення. Пан Зеленський вже собі наговорив і наробив на цілу низку статей Кримінального кодексу, як перевищення влади, узурпація влади, незаконне перешкоджання діяльності журналістів, може дійти і до державної зради. Думаю, що це рано чи пізно відбудеться.

Новини України – From-UA: - Чи можливо притягнути до відповідальності самого Данилова за ці рішення?

Володимир Чемерис: - Я думаю, що пан Данилов піде по тим же статтям, що й президент Зеленський, без сумніву. Зараз дуже важко судити про його статус, тому що він безпосередньо є просто секретарем, але так чи інакше він посадова особа. І я думаю, що ті ж самі статті, які стосуються президента Зеленського, будуть інкриміновані і пану Данилову. Хоча зараз він може піти на підвищення, стати головою Офісу президента, оскільки крісло під Єрмаком хитається. Побачимо.

Новини України – From-UA: - Через що? Через злив «вагнергейту»?

Володимир Чемерис: - Питання треба ставити набагато глибше і ширше. Тут потрібно говорити про законність операцій наших таємних служб, СБУ чи Служби зовнішньої розвідки, тому що таких питань є дуже багато. Наприклад, відносно того, що СБУ у нас є політичною охороною, яка переслідує інакодумаючих, організовує якісь спецоперації на підконтрольній і на непідконтрольній територіях. Треба ставити питання про законність взагалі такої діяльності наших спецслужб. Відносно цього питання, то без сумніву, зараз воно вибрано опозицією для того, щоб усунути Єрмака як людини, яка є зараз хоч якоюсь опорою Зеленського. Але не тільки. Не безпідставно ж говорять, що Bellingcat — це, по суті, структура, підпорядкована британській розвідці, яка дуже активно зараз працює на українському напрямку. Тут ще й бажання суб'єктів зовнішнього управління теж вплинути таким способом на політичну ситуацію в Україні.

Новини України – From-UA: - Чим закінчиться історія з Харківськими угодами? Для чого відкрили цю «скриньку Пандори»?

Володимир Чемерис: - Що стосується Харківських угод, то є ст. 80 Конституції України, яка пише, що народний депутат не може нести відповідальність за своє голосування. Це так прийнято у всьому світі, тому що депутат, хороший він чи поганий, є представником виборців, представником народу, і він не може голосувати у ВР без огляду на те, що якщо він не так проголосує, то на нього відкриють кримінальну справу. Такого не може бути. Тобто Конституція прямо забороняє притягнення до відповідальності депутатів за їхнє голосування. Але вже відкрили кримінальну справу. Я думаю, що тут вони всі розуміють, що ніякого притягнення до кримінальної відповідальності не буде, але там дуже багато фігурантів, які були тоді депутатами і голосували. Зокрема це й найбагатша людина України — Рінат Ахметов. Тут так само може вдарити по Тимошенко, бо саме Харківські угоди стали наслідком кабального для України підписання угод про ціну на газ.

Це так званий гачок, на який, в принципі, підвішені багато українських, нині діючих політиків. Але загалом таке враження, або Зеленський сам себе загнав в кут, або його хтось заганяє, тому що зараз у нього цугцванг: будь-який подальший крок — це собі на мінус. Тобто якщо він зараз здасть назад, то він втратить реноме. Якщо він далі продовжуватиме цей маховик репресій, то це по ньому вдарить в майбутньому, коли він сидітиме на лаві підсудних, але й зараз, тому що якщо його хтось переконав, що зараз закриємо канали, введемо санкцій — і ваш рейтинг підніметься, то це не так. Навпаки.

Новини України – From-UA: - 16 травня роботу розпочав новостворений при РНБО Центр протидії дезінформації. Там, за словами Зеленського і Данилова, будуть боротися з фейками.

Володимир Чемерис: - Це черговий орган цензури. Це на додачу до вже діючої Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Тут йдеться, очевидно, просто про контроль і потім відповідні репресії щодо тих, які говорять не те що треба, тому що Нацрада все-таки працює в законодавчому полі, хоча теж закриває телеканали, проводить постійні перевірки, накладає штрафи. Але Центр протидії дезінформації не буде пов'язаний з законом. Вірніше, за допомогою цього Центру збираються прийняти «закон про медіа», який гостро розкритикували як українські журналісти, так і міжнародні правозахисні організації. Нова влада закладає фундамент цензури.