Жадібність «Київводоканалу» до суду доведе
27.01.2016 17:04

Жадібність «Київводоканалу» до суду доведе

«Київводоканал» повідомив, що заборгованість споживачів за холодну воду та водовідведення станом на 1 січня сягнула 968 мільйонів гривень. За даними компанії, найбільшими боржниками залишаються житлові організації і населення – рівень їх заборгованості у 2015 році зріс на 30 мільйонів гривень до 848,9 мільйона.

Слід розуміти, що «Київводоканал» - це одна з монопольних структур, яка, по-перше, дуже несправедливо формує тарифи на холодну воду і, по-друге, автоматично формує завищену ціну і на гарячу воду.

Далі, організаційна схема. «Київводоканал» працює в місті Києві, і вони добре знають, що їм належить лише 34 % власності, - тобто приватним структурам, які туди ввійшли в різні часи, в основному при Януковичі. А 66 % всього майна «Київводоканала» належить місту. Я вже звертав увагу пана Віталія Кличка, що з ними треба зовсім інакше себе поводити, але досі поведінка мерії не змінилася.

Зараз я очолюю комісію Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу. Одне з питань, яке ми піднімаємо – це розібратися, чому тривалий період до Наглядової ради входять і очолюють її люди, які, як мінімум, не представляють інтереси громади. Це перше. Далі – чому взяті такі хибні вихідні дані при оцінці води? Зокрема, для визначення ціни на холодну воду береться такий компонент, як кількість людей, які працюють у водоканалі. Так от, вони завищені на 2,5 тисячі осіб. Я вже сьогодні збираю експертів для того, щоб уточнити цифри, тому що на мої запити надходять розпливчасті та неконкретні відповіді. Ми фіксуємо завищену чисельність трудового колективу, завищену розрахункову зарплату проти реально існуючої. Є питання до водоканалу, пов’язані з амортизацією обладнання. Далі, ми точно знаємо, що споживання холодної води громадянами вкладається в середньому у 3 кубічних метри, це ми приладами досліджували. А вони списують з людей значно більші суми, - до деяких десятків кубічних метрів. Таку кількість води взагалі не можна прогнати через один кран на місяць. Тому «Київводоканал» - це організація, котра звикла в умовах безконтрольності з боку виконавчої влади творити усе, що хоче.

У нас багато й інших питань до них. Зокрема, як підключатися до київських водорозподільних мереж в деяких селах і містечках-супутниках, які будуються високими темпами навколо столиці. Нас цікавить, чому компонент вартості електроенергії в ціні на воду складає біля 53 %, якщо у Європі це лише 4-6 %. Якщо так, то існують непродуктивні затрати електроенергії. Є багато інших питань. Наприклад, незрозуміло, яку воду ми п’ємо, – дніпровську, деснянську чи артезіанську? Її вартість різна. Яку ми п’ємо, в якому співвідношенні вона знаходиться, які коагулянти?

Отже, інформація «Київводоканалу» про таку високу заборгованість населення свідчить про абсолютно нахабну, хижацьку політику монополіста по відношенню до київської громади. І треба в цьому відношенні діяти, в тому числі і виконавчій владі. Ще один монополіст - «Київенерго» оголосив про намір підняти вартість опалення на 8,5%. Чому слід піднімати? Газ став дорожче? Ні, він став дешевше. То чому зростає вартість цієї послуги? Збільшилася кількість людей, які працюють? Ні. Якість води зросла чи зросла якість послуги? Ні. І таких «ні» сотні. Тому що монопольні структури в місті Києві були сформовані в той період, коли в країні була однопартійна система – Партія регіонів, і коли усіма підприємствами заволоділи «регіонали». Та сьогодні практично так само діє нинішня владна партія, - керівниками цих підприємств стали люди з такими ж амбіціями і намірами, тільки називаються іншою партією.

Водночас, до відключення киян від постачання холодної води справа навряд чи дійде. Більш того, я думаю, що наша комісія через суд доведе їх здирницьку політику і змусить їх повертати кошти. Ми вже розпочали таку роботу, уже повернули 10,3 млн гривень через «Київенерго». Зараз виставляємо і повернемо 30 мільйонів. Згідно з експертними висновками, в будинках, де є облік – будинковий лічильник, сумарна сплата по будинку на третину менше, ніж на будинку без лічильника. А по місту Києву така різниця з лічильником та без лічильника на рік складає біля мільярда гривень.