Київська влада-забудовник готує нові афери
21.04.2016 17:43

Київська влада-забудовник готує нові афери

Зіткнення активістів із забудовниками й «тітушками» на Позняках за пасивної підтримки останніх поліцейськими відбувається тому, що влада Києва – це влада-забудовник. Вона сьогодні має лобі в КМДА в особі мера, в особі будівельних підрозділів, які нібито дають їм право робити все, що їм заманеться.

Та почнемо з такого головного питання, як Генеральний план міста Києва. Свого часу Леонід Черновецький порушив його понад 3000 разів, Віталій Кличко разом з командою в якийсь момент також почав цим займатися. Наша фракція «Батьківщина» у Київраді делегувала свого колегу до комісії, яка повернула понад 60 га незаконно відібраних у киян земель. Однак тоді в Київраді нас було дуже мало, а переважна більшість депутатів відстоювала інтереси забудовників, і тому вони почали відкочувати назад питання незаконних забудов.

Якщо говорити про конфлікт на Здолбунівській, то за Генеральним планом Києва там взагалі нічого не повинно бути. Однак столична влада чхати на це хотіла і сьогодні починає знову переглядати ці речі. Колись я порушив питання, що водні об’єкти Києва не мають статусу натуральної водойми – ставок, озеро, річка, притока, струмок і т.д. Усі, без виключення, об’єкти в столиці називаються «пожежні водоймища» і тому не передбачають взагалі будь-яких охоронних систем. Такий статус був наданий їм ще за Черновецького і сьогодні забудовники й чиновники активно використовують його для виправдання забудови. Вони кажуть: «А там немає озера». Ідіоти! Ти йди подивися – там 2 гектари води, на яких відпочивають люди, плавають птахи, в яких є риба. А на карті Генплану Києва його немає, бо це пожежне водоймище, яке можна засипати й ліквідувати. І весь цей процес підтасовок заради забудови починався набагато раніше – там, де розташована Оболонська райадміністрація, колись було озеро, в якому я особисто виловлював щук у 70-х роках.

Конфлікт на Здолбунівській не єдиний приклад, - схожих ситуацій по місту десятки. Ви знаєте, що на Південній Борщагівці намагалися засипати цілі озера, ледве вдалося зберегти лише частину? Більшість річок по Києва сьогодні «закатані» в бетон. Європа сьогодні відтворює старі річки, яки були закриті, а у нас навпаки – намагаються забудувати кожен метр. Це політика забудовників, які бачать тільки гроші, а київська влада, починаючи з мера та його заступників, активно цьому сприяє.

Колишній заступник міського голови Ігор Ніконов – хижий забудовник. Це людина, яка знищила Печерські схили подивіться з Лівого берега на ці його «фалоси», це він усі їх побудував. Доки Ніконов сидів при влади у Києві, він готував для себе майбутні будівельні майданчики у Біличанському лісі. Десятки об'єктів зводяться й Анатолієм Войцеховським. Його як «кришувала» прокуратура, так і далі «кришує» – була така група прокурорів, які займалися виключно забудовою Києва. Тож ця влада націлена лише на те, аби відірвати від Києва якомога більше грошей, наживатися на ресурсах столиці. Віталій Володимирович Кличко просто представляє цю владу, як перша особа. Іноді його водять «круг пальця», а він навіть на усвідомлює цього, іноді робить гучні заяви, але вони безрезультатні. Тому конфлікт на Здолбунівській свідчить про те, що сьогодні у Києві немає ані Генерального плану, ані плану забудови.

Ще одна афера нинішньої столичної влади – проект автомобільного паркінгу під Михайлівською площею. Цей проект абсолютно злодійським методом втиснули в план соціально-економічного розвитку Києва і хотіли, аби Київрада тихенько його проголосувала. Сам проект поки що не затверджений – відбувається лише вивчення громадської думки з цього питання. Наша фракція блокувала трибуну Київради, аби скасувати це рішення і його треба скасувати негайно.

Сьогодні на засіданні фракції я говорив, що в Ізраїлі заборонено здійснювати розкопки в Єрусалимі, бо це історичні пласти, які не можна чіпати, доки світ не усвідомить усієї їх важливості. В нас же колишньому керівнику Оболонської районної адміністрації свого часу дозволили будувати розв’язку на Поштовій площі. Потім там знайшли цілу вулицю ІХ століття. Сьогодні її заривають під землю, аби тільки зберегти як історичну пам’ятку. Попередня влада робила все, що хотіла, а сьогоднішня продовжує. Паркінг на Михайлівській площі, - спроба заново влізти на історичну територію.

Свого часу Олександр Омельченко знищив цілі історичні культурні шари на Майдані Незалежності. Він зробив це, перенісши музей «Древній Київ» на гору, організувавши іншій гідрорежим у сусідніх будинках. Таке не кожен здатен придумати. Тож перш ніж копати на Михайлівській площі, слід серйозно розібратися з археологічними та будівельними аспектами, бо це зона, яку слід берегти. Берегти так само, як і сквер «Небесної сотні». А тут депутатам Київради підсовують в документі цей паркінг. Люди спочатку не усвідомили до кінця, що це, а коли розібралися, то піднялася серйозна буча, і фракція «Батьківщина» одностайно проголосувала за те, аби скасувати це відверто ідіотське рішення.