Держспецзв'язок убиває кримінальну відповідальність за брехню в е-декларації
02.08.2016 10:47

Держспецзв'язок убиває кримінальну відповідальність за брехню в е-декларації

На цей раз – від контрольованої СБУшниками та РНБОшниками контори – Державної служби спеціального зв'язку.

Ця служба до 15 серпня має видати НАЗК атестат про побудову комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) для Реєстру чиновницьких декларацій.

Без такого атестату Реєстр працюватиме у режимі так званої "дослідної експлуатації" – декларації у системі з'являтимуться і, суто формально, систему можна запустити у роботу в анонсований Прем'єр-міністром час.

Увеличить

Терміни настільки стислі, що будь-яка затримка може призвести до зриву. Утім, сьогодні – 3 серпня, а рішення і досі не прийнято.

Друге. Держспецзв'язок, схоже, робить все можливе, аби "протягти" на проведення державної експертизи системи своїх підшефних – Державний центр кіберзахисту та протидії кіберзагрозам, створений при Службі всього рік тому. Контору, де отримувати атестат можна вічно, адже вплинути на неї може тільки... Держспецзв'язок!

Підлість в тому, що штучне затягування експертизи загрожує запуском роботи системи он-лайн декларування у режимі дослідної експлуатації, тобто, формально – запуск відбудеться. Просто Реєстр буде нелегітимний.

І 15 серпня Гройсман з Порошенко попіаряться на імітації запуску системи, нардепи та міністри наввипередки будуть постити свої е-декларації, але ця показова віртуальна прозорість не матиме нічого спільно з реальним правовим полем, де українському чиновнику-корупціонеру, окрім репутаційних втрат, як і раніше, за брехню в декларації нічого не загрожуватиме.

Однак, така система декларування буде нелегітимною, бо дослідний режим експлуатації системи, фактично, забороняє внесення до Реєстру будь-яких персональних даних.

Усі декларації, подані в таку, неатестовану Держспецзв'язком, систему, не будуть визнаватися судом як належний доказ. І притягти політиків до кримінальної відповідальності за брехню у них буде неможливо.

Без атестату КСЗІ е-декларація – не документ, а звичайний папірець, заповнення якого не несе жодних правових наслідків для чиновника.

Папірець, що не має юридичної сили для суду і за брехню в якому замість двох років тюрми чиновнику нічого не загрожує.

Папірець, який не буде визнаний судом у якості доказу незаконного збагачення прокурора, судді та всіх, хто особливо полюбляє пожити на широку ногу із зарплатою в декілька тисяч гривень.

Якщо реєстр декларацій працюватиме в режимі "дослідної експлуатації", "слугі народу" можуть не вказати у декларації свої маєтки зі статусом "незавершеного будівництва", кеш, елітні тачки, "подарунки друзів" та весь джентльменський набір українського клептократа, і їм за це нічого не буде.

Свідома брехня у декларації чи її неподання не будуть каратися, бо самі декларації неможливо буде використати як документ, як доказ в суді. Ніякої загрози, окрім активістсько-журналістського обурення.

Чиновники можуть взагалі відмовитися подавати інформацію про себе в незахищений Реєстр, можуть оскаржити в суді результати майнової перевірки, яку робить НАЗК, можуть оскаржити саме рішення НАЗК про запуск системи і так далі – правових наслідків від роботи системи он-лайн декларування у режимі "дослідної експлуатації" – безліч.

Схоже, саме цей сценарій наразі реалізовує Держспецзв'язок, аби остаточно позбавити чиновників ризику кримінальної відповідальності, а разом із цим, і всю реформу системи декларування статків чиновників – її первинної мети.

Перше. Зривається узгоджений НАЗК з Держспецзв'язком графік виконання робіт для отримання атестату КСЗІ.

Згідно цього графіку, 29 липня було останнім терміном, в який Держспецзв'язок мав погодити великий пакет документів для побудови КСЗІ та визначити компанію, яка б провела державну експертизу системи. До 12 серпня експертиза мала б бути проведена, і в цей день планувалося отримання такого атестату вже від Держспецзв'язку.

Віталій Шабунін
Голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ