Звернення президента до депутатів ВР: більше змісту, менше емоцій
08.09.2017 13:05

Звернення президента до депутатів ВР: більше змісту, менше емоцій

Звернення Петра Порошенка до депутатів Верховної Ради окреслило стратегічні напрямки України, насамперед в тих сферах, за які відповідає президент — це безпека і зовнішня політика. А також актуальні питання для життя України: зняття депутатської недоторканності, реформи — тобто гострі законопроекти. Власно кажучи, це звернення дуже на часі саме тоді, коли очікується, що і парламент, і президент можуть працювати разом над реалізацією реформ, які надзвичайно актуальні в суспільстві.

Депутати на це відреагували дуже по-різному. Ті депутати, які входять в більшість, відповідно підтримували те, що говорить президент, а опозиція вважала, що це казки. Думаю, що зараз дуже важливо, що дискусія щодо тих речей, про які говорив президент, була більш змістовною і мала менше емоцій — нам цього не вистачає. Ми зараз в Україні бачимо, що найбільш цінуються емоційно сказані фрази, звинувачення, але по суті будь-яких пропозицій говориться дуже мало. Зараз дуже важливо дуже гарну якість тих речей, про які говорилось в цьому зверненні.

Насамперед треба розуміти, що питання безпеки — це питання №1 для України. Не соціальні речі і навіть не економіка, хоча вони дуже важливі, а саме питання безпеки, тому що безпека — це гарантія того, що буде розвиватися все інше. Для цього потрібно просто мати консолідовану позицію для депутатського корпусу, щоб вони розуміли, що все, що стосується безпеки, не може бути предметом політичної спекуляції і взагалі політики.

Дуже важливо зараз, що ми говоримо про інтеграцію з НАТО, референдум, після якого, по-перше, на цьому питанні вже не можна буде спекулювати, а по-друге, воно не стане питанням геополітичного торгу, коли Росія намагається витягнути у Заходу обіцянку, що Україна ніколи не буде членом НАТО. Після проведення і схвального рішення референдуму ставити питання про вступ в НАТО питанням геополітичного торгу вже не можна буде, тому що це вже буде воля українського народу.

Сергей Таран
политолог, глава Правления Центра социологических и политологических исследований «Социовымир»