Криптовалюта як загроза українській гривні
12.10.2017 08:00

Криптовалюта як загроза українській гривні

У Верховну Раду подали законопроект про криптовалюти. Для того, щоб розібратися у цій темі, потрібно ділити — технологія блокчейну і валюта, бо валюта як гроші має певні властивості і правила існування, а якщо їх немає, то це не можна вважати грошима. Це може бути лише певним віртуальним активом, а гроші мають відображати певний еквівалент тих чи інших цінностей, при тому має бути впевненість, що цей еквівалент стабільний, тобто не може бути, щоб він сьогодні коштував одну суму, а завтра іншу.

Тобто якщо з цим активом відбувається надзвичайна волатильність, це робить фактично неможливим використання цієї валюти для розрахунків. У грошей ще є функція збереження, а як ти можеш накопичити, якщо це актив, який стрибає щодня в різні боки? Як ти можеш накопичити, якщо ти не знаєш, що з ним буде відбуватися?

Чи можна дозволяти криптовалютою розраховуватись в Україні? Ні. Від чого залежить національна валюта — від того, в якій мірі у вас є обсяг грошей в обігу і скільки у вас є своїх товарів. Пригадайте, у нас була ситуація, що розраховувались за товари в магазинах іноземною валютою. До чого це призвело? Що фактично навпроти нашої національної валюти опинялось менше товарів. А чому долар такий потужний? Тому що ним розраховуються по всьому світу, і це формує міць цієї валюти. І виходить, що якщо ми дозволяємо використовувати криптовалюти у внутрішньому українському обороті, ми фактично зменшуємо кількість товарів, за які будуть розраховуватися в національній валюті. Ми фактично самі будемо ослаблювати власну валюту, тому що її не зможуть використовувати для розрахунків.

Тому це не є добре з точки зору захисту національної валюти, особливо якщо ми вважаємо, що наша валюта досить слабка. Це на Заході можуть собі дозволити гратися, враховуючи те, що по відношенню до загальної економіки і товарного обороту під євро чи в доларах там біткоїни чи будь-яка криптовалюта мізерна. Вона ніяким чином не впливає на ситуації в економіці. А ось якщо ви маєте справу з Україно, де відносно невелика економіка, то додатковий вплив інших валют на наш товарообіг, які фактично відбирають товарообіг у власної валюти, це є очевидним негативом.

А от сама технологія блокчейну вона справді дуже цікава, більш того, у нас її почали вже використовувати — наприклад, ми перевели в технологію блокчейну систему земельного кадастру. Окрім того, агітую, щоб ми перевели на технологію блокчейну адміністрування ПДВ. Це буде величезний прорив, тому що будуть зняті можливості для зловживань, бо система сама буде блокувати це, що може суттєво спростити адміністрування ПДВ. І тоді вже не буде підстав у одних звинувачувати, що ви там махлюєте чи не відшкодовуєте ПДВ.

До речі, нещодавно буда низка заяв про заборону використання криптовалют в деяких країнах, бо є ще одна проблема. Технологія має свої особливості, в тому числі враховуючи її фактично неперсоніфікацію, тобто власником цієї валюти може бути будь-хто. І тут вже проблема в можливості для того, щоб ці кошти використовувались в тому числі для фінансування незаконних операцій, починаючи від хабарів і закінчуючи фінансуванням терористичної діяльності.

І тому в світі почали ставитися доволі обережно, тому що якщо в звичайній системі є жорстка вимога, що банк повинен знати свого клієнта і він не може провести платіж, якщо у нього немає підтвердження щодо того, хто є платником, то якщо ми беремо ситуацію з технологією блокчейну, з криптовалютами, то там така вимога відсутня, фактично немає можливості встановити, хто є реальним власником і хто і за рахунок чого робить платежі.

Думаю, що в світі все ж таки буде йти опір використання криптовалюти. Чи зможуть вони в подальшому знайти механізм, як використовувати криптовалюти з персоніфікацією? Цілком можливо. Але до того часу, поки цього не буде зроблено, використання технології криптовалют для масових розрахунків, для появи їх в обороті, може викликати суттєве зауваження з боку міжнародних організацій, тому це тоді дуже зручний механізм відмивання коштів.