Угорська істерія, або Відстоювання національних інтересів України
18.10.2017 13:52

Угорська істерія, або Відстоювання національних інтересів України

Колишній шведський дипломат Брук нещодавно сказав, що Угорщина веде брудну гру навколо українського закону про освіту. Тобто на Заході вже розуміють, чому Угорщина так поводиться. У неї є маса проблем в діалозі з Євросоюзом, адже ЄС вважає угорський режим авторитарним.

Але головне те, що нещодавно, в серпні цього року, в Угорщину відбувся візит Путіна, який там говорив про будівництво АЕС і суму інвестицій в розмірі 10 млрд євро. Крім того, він говорив про продовження так званого «Турецького потоку» по території кількох країн, і Угорщини в тому числі. Очевидно, таким чином Путіну вдалося купити угорське керівництво, або його частину.

І угорському керівництву, в свою чергу, соромно сказати, що їх купують росіяни, тому що у них є історія дуже специфічних конфліктних відносин з Росією: це й 1848 рік, і 1956 рік — весь цей комуністичний режим. Швидше за все, просто угорський політичний клас відробляє свою роль у цьому, блокуючи євроінтеграційні рухи України і ситуацію з можливим наданням великої фінансової допомоги України з боку Європейського Союзу. Тобто це така російська інтрига, і це саме так потрібно сприймати.

А наш закон про освіту — це просто привід. Він надзвичайно ліберальний, він фактично дає можливість зберігати мову національних меншин в освіті в старших класах, але в той же час впроваджуючи й українську, тобто йдеться про паралельне вивчення кількох предметів українською і кількох предметів мовою національних меншин. Угорці зробили цю істерику абсолютно безпідставно. Ми вже чуємо це в тому числі і від представників інших національних меншин, зокрема болгарської, адже керівництво Болгарії цілком задоволено нашим законом про освіту.

А от щодо сприйняття цього закону нашими політиками, то потрібно відзначити, що у нас є дуже багато проросійських політиків чи таємно проросійських, тобто шпигунів, і вони тішаться будь-яким проблемам України. Але основна частина проукраїнського політикуму займає більш-менш консолідовану позицію: чемно, акуратно, але з відстоюванням інтересів України.