Юрій Луканов: МінСтець в дії
08.11.2017 12:07

Юрій Луканов: МінСтець в дії

Днями Міністерство інформаційної політики відзвітувало по свою роботу протягом останніх трьох місяців. Чесно сказати, коли воно створювалось, у мене до цієї ініціативи буду доволі критичне ставлення. І досі у мене є певні застереження, оскільки немає ніяких гарантій, що це міністерство не перетвориться на такий орган, який намагатиметься контролювати інформаційний простір.

З іншого боку, ці побоювання, що воно таким стане, не відбулися на сьогоднішній день, і зважаючи на ті невеликі ресурси, які є у цього міністерства, воно робить корисну роботу. Зокрема з представниками цього міністерства доводилося зустрічатися на міжнародних конференціях, коли вони виступали і відстоювали позиції України.

Те, що на Донбасі наразі потрохи відновлюється українське мовлення — мені складно проаналізувати, наскільки це ефективно, але те, що цей процес відбувається саме за сприянням цього міністерства — це дійсно так. Крім цього, в надрах міністерства, наскільки мені відомо, розробляється концепція роботи з окупованим Кримом, що є теж дуже важливим на сьогодні. Якщо говорити конкретніше, то мав змогу переглянути відповідний законопроект, і хочеться сказати, що це не поганий документ, в якому немає популістських рішень, на кшталт «взяли і повернули Крим, і все». В документі викладено комплексний підхід з багатьма складовими, так що таку роботу можна лише вітати.

Ну і крім того, за моїми спостереженнями, в цьому міністерстві багато діяльних молодих людей, які готові працювати і працюють. Загалом, зважаючи на ті скромні ресурси, можна тільки позитивно оцінити діяльність Міністерства інформаційної політики. Але, знов-таки, ніколи немає гарантій, що такий орган не може перетворитися на інструмент цензури в чиїхось корисливих руках.

Загалом якусь скоординовану інформаційну лінію може проводити лише авторитарна держава. В демократичній державі такого бути не може в принципі. Тому тут дуже складно порівнювати їжака з жирафом. Міністерство інформації може бути пропагандистським органом чи органом, який відповідає на виклики, лише в руках тоталітарної держави. Міністерство інформації в демократичній державі повинно створювати поле для роботи ЗМІ і сприяти в даному випадку тому, щоб український сигнал, українські ЗМІ доходили до окупованих територій — Криму і Донбасу.

Юрій Луканов
журналіст і громадський діяч. Колишній голова Незалежної медіа-профспілки України (2011—2016)