Степан Гавриш. Через корупцію Україна ще не відбулася
12.01.2018 13:50

Степан Гавриш. Через корупцію Україна ще не відбулася

Виходячи з аналізу тексту законопроекту про Антикорупційний суд, який подав президент на вимогу ЄС і США, українська влада не збирається поступатися головним ресурсом перед Заходом — контролем над корупційною системою в Україні, яка фактично стала легальним способом управління державою.

Ясно, що прийняття рішення про створення перш за все Антикорупційного суду, на чому наполягають одночасно Вашингтон, Брюссель, МВФ, ЄБРР, саме по собі серйозно підірве легітимність президентської команди і дій сучасної влади, оскільки система корупції безпосередньо зосереджена на верху політичної влади.

Якщо ще до цього судді будуть призначені міжнародними арбітрами, як цього вимагає Венеціанська комісія, про що було договорене і обіцяно з боку українського президента, то можна сказати, що саме антикорупційні інститути в державі призведуть до внутрішньої цивілізаційної революції, оскільки знищення антикорупційного мейнстріму в Україні, який фактично нарощується після Кучми, Ющенка великими олігархічними кланами, які ділять між собою Україну, владу, які викупили державні інститути, включаючи правоохоронні органи, — це створить всі умови для краху моделі, яка існує сьогодні — клептократичної моделі, яка побудована на управлінні держави з використанням тіньових інструментів та контролю над силовими структурами і маніпуляції свідомістю виборців, управління їх мізками з використанням підконтрольних ЗМІ.

Тому очевидно, що ця боротьба буде досить складною, і українська влада буде намагатися всіляко показати свою потрібність Заходу саме в протидії Росії. Це єдиний розрахунок, що Україна протистоїть Росії і це протистояння коштує цієї корупції. І було дуже дивно, навіть колись досить відомі професійні журналісти раптом вийшли з ідеєю, що тотальна корупція сприяє конкурентності, змагальності в державі. Реально же тотальна корупція є смертельною ін'єкцією в Україну.

Саме через корупцію, а не напад Путіна, Україна опинилася в статусі держави з крихкою державністю, держави, яка не відбулася. І окрики з оточення президента про те, що це не можна говорити, що це не відповідає дійсності, свідчать про кризу стратегії, яка існує. Не подолання корупції, відсутність чітко виконаних зобов'язань і підтримки зараз діяльності антикорупційних органів — Антикорупційного бюро і Антикорупційної прокуратури для того, щоб не притягувати до відповідальності високопосадовців, відносно яких в Україні і на Заході зібрана величезна сума доказів про вчинення оборудок з державним бюджетом, в крадіжці в великих масштабах державних грошей, державних активів, — якщо вона не буде завершена перемогою, це призведе до краху української державності. Саме корупція сьогодні нищить українську державність. Саме корупція сьогодні є тією отрутою, тією страшною радіацією, яка вбиває слабкі паростки української демократії, українського, не народженого ще модерна.