Юрій Луканов. Гужва: бабло переможе зло
02.02.2018 14:13

Юрій Луканов. Гужва: бабло переможе зло

Не треба ставитися до Гужви як до журналіста. Всі його проекти явно фінансовані з Москви. Будучи прихильником необмеженої свободи слова, під час війни з Росією, думаю, всім зрозуміло, що тут у нас діють московські ЗМІ як інструменти впливу. І результат цього впливу ми особисто бачили в Криму під час анексії, на Донбасі, коли божевільні люди з витріщеними очима ходили і верещали “Путин, приди!”. Врешті у нас відімкнули російські телеканали, і зрозуміло, що це була відповідь на те, що росіяни, увірвавшись в Крим, закрили українські телеканали буквально протягом тижня перебування там.

А тепер давайте поміркуємо. З'явився якийсь парубок-журналіст, працював з головним редактором газети “Сьогодні”. Його вигнали з роботи — справедливо, не справедливо — інше питання. Він побув в Москві. Він близький до групи російських шовіністів, таких як Корнілов, нібито громадянина України, і нібито жителя Нідерландів, Чалєнко, — всі тих товаришів, які тут проповідували “руський мир”, Павловського, відомого російського політтехнолого, який працював на Путіна.

І потім Гужва з'являється тут з купою бабла, і у нього стільки бабок, що він може видавати газету, яка безкоштовно роздається в метро, телеканал “Вєсті” і радіо. Цілком очевидно, що у рядового головного редактора, навіть якщо він добре заробляє, не може бути таких грошей. Звідки вони, доказів немає, звичайно, але ми можемо собі уявити.Аналіз газети “Вєсті” показували, що це суцільні маніпуляції і поширення московської пропаганди, те ж саме сьогодні відбувається з газетою “Страна.уа”.

Тож проти Гужви були порушені кримінальні справи і застосовано запобіжний захід. А потім чи через недбальство, а може, були якісь кулуарні домовленості, бо у нас скільки завгодно агентів Москви в різних державних структурах, і незважаючи на те, що там були реальні підстави на те, щоб його засудити, він собі виїхав до Відня. До речі, питання, чому до Відня, а не до Москви, яку він пропагує, і тепер там буде намагатися відмазатись. Наскільки переконливі будуть наші докази для того, щоб його повернути назад, - ну, це залежить вже від професійності наших правоохоронців.

А чи правильно він зробив? Це риторичне питання. Просто чоловік рятується звичайно. На його місці хто завгодно діяв би так само. Це вплив Кремля в Україні, і саме тому він особливо небезпечний, це не боротьба зі свободою слово, боронь Боже.

Хтось тікає, хтось ні. Коцаба не тікає, наприклад. Цього зловили на зловживаннях, бо бізнес в ЗМІ дуже прибутковий, якщо друкуєш “джинсу”. Треба розбиратися і навести достатні докази того, наскільки переконливі докази, чи це було правопорушення і вимагання з його боку. Ми знаємо, що було опубліковано відео, де відбувається вимагання грошей за публікацію чи не публікацію компрометуючих матеріалів. Це вже повинно доводити слідство. Подивіться на Новінського — він абсолютно промосковський діяч, і немає сумнівів, що є якісь кулуарні впливи на слідчі органи, на силовиків, щоб його не посадити або не розслідували цю справу.

Юрій Луканов
журналіст і громадський діяч. Колишній голова Незалежної медіа-профспілки України (2011—2016)