Володимир Бондаренко. Плач киян за гарячою водою
14.05.2018 12:00

Володимир Бондаренко. Плач киян за гарячою водою

В Україні перестануть відключати гарячу воду влітку, коли ми будемо жити вже в Німеччині чи в подібному суспільстві. Відключення гарячої води відбувається з ряду причин. Звичайно, банальна — літній ремонт. Локально, якимось шматками Київ має і буде відключатися, тому що якість мереж, м'яко кажучи, дуже погана. В цій мережі є така особливість, що понад половини житлових будинків має такий дефект, як відсутність циркуляції гарячої води, тобто одна труба входить, проходить будинок і вертається до бойлера, де вода підігрівається. Таким чином, дуже велика кількість будинків позбавлена такої циркуляції, а відсутність циркуляції — це той фактор, який призводить до плачевного стану мереж.

Але є більш серйозніша і глобальніша тема, яка характерна для Києва, вона може бути і цього року, – місто опалюється, і вода гріється на великій кількості різноманітних об'єктах, які називаються котельнями. Є крупні — ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, фірма “Кампауєр”, колишня “Дарниця”. І ще є приблизно 30 так званих районних котелень і до 200 дрібніших. Тобто вся ця історія має таку градацію: є зони великих котелень, районних і дрібніших.

Вся ця система знаходилась в основному під контролем “Київенерго”, ахметовської фірми ДТЕК, яка реально знущалась над киянами, тому що в літній період їм не вигідно було палити в котлах газ, який недешевий, а тим більше останнім часом, для того, щоб отримувати плату від громадян. Коли на котельні палиться газ, в цей час підігрівається теплоносій, тобто вода, яка доходить до бойлера, потім тоненька мідна трубка обкручується в цю велику товсту трубу, знімає тепло і вже несе до житлових будинків, до кранів гарячої води. А от опалення, яке йде в батареї — то інша вода по якості. Якщо взимку йде теплоносій — за нього люди платять, йде підігрів води — за неї люди платять, і йде виробництво електроенергії — за нього люди платять. А от влітку така історія з опаленням відпадає. Газ потрібно палити той самий, а з трьох напрямків оплати платять тільки дві. Це завжди невигідно енергетикам. І тому влітку вони стараються цю історію використати для того, щоб менше спалювати газу, бо вони ці гроші не можуть зібрати.

Тобто є причини ремонтні, технічного стану, і чисто комерційного. Тому такі відключення були і раніше, не так об'ємно, бо були інші підходи до ЖКХ, до рівня оплати і т.д. А вже цього разу ситуація ще складніша через одну обставину. Крупні ТЕЦ мають весь комплект документів, які супроводжують процес опалення і підігріву води. Це ліцензії, тарифи на оплату тощо. Ми, як місто, не можемо у них їх забрати і оформити свої, тому що є такій “вовк”, якого призначає президент. НКРЄКП — воно сьогодні відсутнє, його немає, тому що там немає необхідної кількості людей, яких може призначити тільки президент.

Тобто Київ, який задекларував, що ми всю цю історію перебираємо під контроль київської громади, створили комунальне підприємство, але, не маючи тих документів, ми маємо дуже складну ситуацію. І сьогодні ми в Київраді вимушені були продовжити право діяльності тих енергетичних елементів — ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 приблизно до кінця червня, щоб не стати перед тим, що, не маючи жодної ліцензії, жодного дозволу, ми просто не зможемо там функціонувати. У декого створилося враження, що ми пішли шляхом, який ми не декларували, тобто цією історією продовжить керувати ахметовська ДТЕК. Ну, от така вимушена система, в якій задіяні президент України, Кабінет міністрів і чиновники.