Олеся Яхно. Тягучі кроки мирного врегулювання на Донбасі
19.09.2018 13:43

Олеся Яхно. Тягучі кроки мирного врегулювання на Донбасі

Пані Геращенко зробила заяву відносно того, що з початку року Україна ні на крок не просунулася в процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі. І вона права.

Думаю, що російська влада принципово не хоче робити жодних кроків назустріч напередодні виборчої кампанії, яка у нас уже почалася. Чи це стосується мирного врегулювання, мається на увазі якісь конкретні кроки на шляху до роззброєння тих територій, чи те що стосується гуманітарної складової, звільнення наших в'язнів — тут теж нічого не відбувається. Також маю таку думку, що наших полонених Росія не звільнює для того, щоб це не додало плюсів нинішній владі перед виборами, розраховуючи на те, що, можливо, після виборів зміниться політичний ландшафт і тоді можна буде нав'язувати свої умови. Крім того, ми постійно чуємо заяви від Лаврова, коли придумуються ті чи інші відмовки від зустрічі у Нормандському форматі, як от наприклад, після вбивства Захарченка, коли Лавров сказав, що не бачить сенсу в зустрічі Нормандської четвірці. Щоправда одразу ж МЗС Франції виступило із відповіддю, що це жодним чином ніяк не може призупинити Нормандський формат.

Тому так, Росія не хоче нічого робити напередодні виборів, щоб це позитивно відбилось на іміджі, рейтингу діючої влади. А ми знаємо, що питання миру – сьогодні на першому місці серед громадян. Друге — це вже соціально-економічні питання, а на третьому — це безпекове питання. Тому що позиція, принципова для України, що спочатку безпека, а потім мир, яку підтримує Захід, не сприймається Росією. Вона Росія просто хоче нав'язати нам політичні пункти, реально зберігши контроль, вплив і присутність на цих територіях, а вже потім вирішувати безпекові нюанси.

Щодо змін в Мінських угодах після смерті Захарченка, то нічого такого бути не може. Ми знаємо, що Росією був усунутий Плотницький без усіляких пояснень, до речі, ми так і не знаємо, де він знаходиться зараз. Чи то він перебуває на Рубльовці, чи то в СІЗО від Санкт-Петербургом – невідомо, відомо тільки, що Росія сама усунула його. Думаю, що Росія використовує такий формат саме в пропагандистській площині, коли їй зручно для відмовок, щоб не відбувалися зустрічі у Нормандській четвірці. Тому вона ось просто так на якомусь етапі з тих чи інших причин змінює своїх ставлеників. Але це реально ніяк не може вплинути на Мінські угоди.