Петро Петриченко. Пенсійний передвиборний гачок
25.09.2018 11:08

Петро Петриченко. Пенсійний передвиборний гачок

Як відомо, Уряд планує підвищити пенсії після виборів 2019 року. Та біда у тому, що на сьогодні наш Уряд, Президент і всі провладні структури працюють над тим, щоб наповнення бюджету було за рахунок тіньового сектору. Тільки подумати: наразі приблизно 45% української економіки знаходиться в тіні, і звідти немає конкретного наповнення грошей. І скоріше за все, щоб не виймають ці кошти з тіньового сектору до Пенсійного фонду, вони використаються на передвиборну кампанію президента — на підкуп, на фінансування ЗМІ, щоб вони агітували за підтримку провладних сил і так далі. А вже потім можна буде визначитися, як виймати кошти з тіньового сектору, коли буде відомо, хто прийде до влади.

Моя думка така: сьогодні економіка не здатна забезпечити поповнення Пенсійного фонду, оскільки фактично вже на одного працюючи приходиться два чи три пенсіонери, оскільки більшість молодих людей виїхала за кордон, і тут практично нема кому працювати. Тому підвищення пенсій і заохочення щодо пенсіонерів, особливо військових, яких влада оминула в призначенні завищення і взагалі пенсій, - це все поповнення за рахунок тіньового сектору.

Проблема в тому, як будуть проходити вибори. Адже в плані пенсійного забезпечення наша держава фактично банкрот, оскільки проводиться політика безконтрольного наповнення бюджету і його подальшого ефективного використання.

От якщо порахувати, що кожна людина за свої 30-35 років перераховує суму, еквівалентну мінімальній, то вона повинна жити до 90-95 років, щоб отримувати цю саму мінімальну пенсію кожного року. А оскільки багато людей помирають, не доживаючи до пенсії, то виходить досить ефективна економія коштів в Пенсійному фонді.

Якщо б була прив'язка, що відрахування перераховуються від підприємства на пенсійне забезпечення, то вони повинні бути персоніфіковані. Тоді було б видно, кому і скільки нараховано пенсійних коштів, яких би вистачало для виплати більш-менш достатньої і достойної пенсії. А оскільки ці кошти розкрадаються, не прозоро витрачаються, і звідти така практика посткомуністичного режиму, що казна сьогодні наповнюється, а про те, що буде завтра, ніхто не думає.

Тепер влада перекривається тим, що буцімто працюючий один, а пенсіонерів два, тобто грошей не вистачає, але якщо б був персоніфікований облік надходження коштів від відрахування, то не було б таких проблем на сьогодні. Більше того, якщо б ввели другий і третій рівні пенсійної реформи, які вже давно поирібні, то взагалі б цієї проблеми не було. Мабуть, комусь це вигідно: тримати таку масу людей — 9 мільйонів людей — у підвішеному стані, щоб вони на майбутніх виборах голосували так, як треба.

Петро Петриченко
Голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок