Олександр Мороз. Конкретна функція президента
12.12.2018 13:43

Олександр Мороз. Конкретна функція президента

Якби я став президентом України, то в першу чергу підписав би закони про імпічмент президента і про спеціальні слідчі комісії. До речі, вони і були прийняті парламентом, але щоразу при нових президентах на них накладалися вето. Вважаю, що президент повинен бути поставлений в однакові умови перед законом і Конституцією так, як і всі інші суб'єкти влади. Це перше.

Друге — вже більше 20 років про це заявляю: треба змінити систему влади. Треба, щоб президент займався тим, що передбачено Конституцією. А щоб ні у кого не виникало сумнівів і зазіхань на узурпацію влади, нам треба зобов'язати всіх дотримуватися Основного Закону. Це функція Гаранта — дотримування Конституції, для того у нього є можливості. І перше і головне завдання — допомогти або змусити всіх жити за Конституцією. Тоді буде порядок у державі.

І третє — це досягти зміни системи влади, яку ми пропонували і 20 років тому, і у 2004 році проголосували першу частину політичної реформи — підняти роль місцевого самоврядування до рівня, який характерний для європейських країн. Тоді ми будемо мати європейську модель, і тоді не треба буде утворювати безліч всіляких структур, які гризуться поміж собою, а поставити всю владу під контроль громадян, громади, людини, щоб людина і сама відповідала за те, як вона живе і який стан у державі.

Ось це приблизно основні функції президента, а в решті - він має просто впливати в межах своїх можливостей, допомагати в формуванні Кабінету міністрів і його політики.

Саме тому даю згоду на участь у виборах президента, бо всі ті, хто сьогодні претендує, вони не будуть змінювати нічого, вони дивляться на президента як на царя, котрий живе заради власних найперше інтересів. І всі президенти, які до цього були, вони тим і займалися. Мова йде про узурпацію влади. У президента є конкретна функція — щоб усі жили так, як записано у Конституції і законі. А для цього треба зробити умови. Треба посприяти тому. Треба оголосити референдум про внесення уточнень до Конституції, які йдуть в інтересах суспільства, а не в інтересах окремих структур влади чи окремих посадовців. Це перше, що потрібно для України, і тоді легше буде вирішувати масу інших проблем.