Петро Петриченко. Консолідація громадян проти «чорної п’ятниці» у суспільстві
20.12.2018 11:31

Петро Петриченко. Консолідація громадян проти «чорної п’ятниці» у суспільстві

На сьогодні ситуація в країні розвивається не адекватно того,як люди реагують на ті зміни, що запроваджуються владою в області житлово-комунальної політики, медичної, пенсійної, тощо.... Головним чинником, що суттєво впливає на суспільство,є ситуація на Донбасі – АТО, ООС, а тепер військовий стан,щосуттєво впливає на уми людей.

Чинником суспільства є його громадські організації. Їх наразі нараховується понад сто тисяч.... Саме вони і є складовою частиною формування громадянського суспільства в Україні. На сьогоднішній день в Україні діє понад десяток різного роду громадських Платформ, кожна з яких вважає себе представником громадянського суспільства. Саме розрізненість громад, громадських організацій, громадських активістів і грає на руку владі, яка створила всіумови для роз'єднання зусиль громадян, наплодивши значну кількість громадських організацій, які діють не консолідовано. Саме це і використовує влада в прийнятті своїх непопулярних рішень. Використовуючи ту чи іншу групу громадських організації, вона освящає свої рішення узгодженням з ними. Таких прикладів багато. І це приводить до згортання процесів розвитку. Відомо, що влада вчиняє так, як їй дозволяє суспільство.

Таким чином в країні склалася така ситуація, що життя людей –це суцільна «чорна п'ятниця», тільки не в сенсі того, що все дешево, де все можна купити за низькими цінами, а навпаки, нам нав'язують надання ганебних, неякісних послуг від держави за космічними цінами. Це і тарифи, і медичні послуги, і пенсійна реформа...

В державі відсутня будь-яка справедлива соціальна політика, в широкому розумінні цього слова, яка б працювала на людей, захищала їх інтереси...

З одного боку – це мінімальна зарплата в більшості людей, низька пенсія, відсутність індексації доходів громадян, ганебні мінімальні соціальні стандарти... тощо.З іншого боку – надвисока платня державних посадовців, надвисокі виплати, які доходять більше мільйону гривень. Прикро, коли чиновники, які утримуються за рахунок податків громадян, діють не заради інтересів людей, а використовують казну у власних цілях. Закони, які приймаються владою, здебільшого популістскі, не несуть очікуваного прогресу суспільству, а лише відповідають, здебільшого, запитам та чаянням олігархів. Вони, скоріше за все, носять декларативний характер – таким чином йде збагачення людей при владі. Гідної зарплати немає, більше того, вона виплачується не своєчасно, вже на сьогодні заборгованість по зарплаті сягає понад 3 млрд.грн. Мені за таку затримку влада не нараховує! Це фактично безвідсотковий кредит діяльності посадовців за рахунок праці людей!

Корупція роз’їдає країну!Життя з кожним днем все погіршується!

Чому, скажімо, дівчина з Херсону робила більше в боротьбі з корупцією, за що постраждала, померла, фактично була вбита... а цього не робить Прокуратура чи інші правоохоронні органи?!?

Влада, відчуваючи, відсутність сконсолідованого спротиву з боку громадянського суспільства, діє на власний розсуд, ігноруючи широкий соціальний діалог, використовуючи думку окремихвибіркових громадських формувань, обособлюючиїх як думку всього громадянського суспільства. І прикладів в цьому є немало.

Аби протидіяти такій політиці влади, яка практично ґвалтуєлюдей, вижимаючи з них останні грошові заощадження, аби примусити діяти її в інтересах людей, приймати рішення за участі людей і в інтересах громадян, настав час широкої консолідації громадських організацій. Наша розрізненість грає на руку владі, ми створювалися заради вирішення певних питань, в тому числі відстоювання різного року інтересів людей в різних сферах суспільства. Але ми цього не робимо!

На сьогодні проводиться в різних регіонах різні зібрання громадських організацій, які себе називають Всеукраїнськими Форумами. Такі форуми пройшли в Києві, Львові, нещодавно такий форум відбувся в Дніпрі. Такі дії треба тільки вітати. Але видається, що їх ціль дещо далека від розбудови повноцінного громадянського суспільства, оскільки там проглядається політичний підтекст.Одне зрозуміло – нам треба єднатися!

Це можна зробити тільки якщо буде діяти відповідний закон щодо повноцінної участі громадських організацій як в соціальному діалозі, так і використовуючи інші важелі суспільного впливу на прийняття рішень, що важливо.... бо ми на сьогодні здебільшого боремося з негативними наслідками прийняттярішень владою.

Ми закликаємо громадські організації, існуючі громадські платформи, громадські формування, як то Громадські ради, утворені при органах влади, до формування повноцінного громадянського суспільства, яке дійсно, буде відображати комплексно,системно існуючі проблеми і буде разом шукати шляхи їх вирішення.

Основою комплексної цілеспрямованої діяльності громадських організацій, консолідації їх дій має стати відповідний Закон, проект якого напрацьовано представниками громадських організацій.

Є така пропозиція створити робочу групу в Громадській раді при Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення по його опрацюванню разом з фахівцями, ішляхом широкого його обговорення в регіонах з представниками громадянського суспільства, відпрацювати належним чином його зміст аби ініціювати перед народними депутатами його подання та прийняття в ВРУ.

Політика держави, нам здається, на сьогодні направлена на вимирання.Оскільки і медична реформа, і пенсійна реформа, особливо політика тарифів в житлово-комунальній сфері привела до значного скорочення населення країни. І це беззаперечний факт. Так не може бути!

Наразіми згадуємо жахливі часи голодомору 32-33 років минулогостоліття, коли 5-6 мільйонів українців померло від голоду.... Чи не пройде час і наступне покоління буде називати наше сьогодення другим голодомором, де за останні роки населення країни зменшилося майже на 10 мільйонів чоловік?!?

Зволікати аж ніяк не можна! Настає час широкої консолідації громадян!

Аби завтра мати повноцінне, сконсолідоване громадянське суспільство,ми закликаємо громадські організації України підтримати нашу ініціативупо консолідації суспільства!

Петро Петриченко
Голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок