Олеся Яхно. Показові дії Порошенко
30.01.2019 13:40

Олеся Яхно. Показові дії Порошенко

Для кожного є свої важливі критерії, за якими люди оцінюють політика. Наприклад, для мене є важливий критерій, наскільки дійсно ті обіцянки політика, які він декларує, є реалістичними, і щоб політика його дій підтверджувала те, що він дійсно буде це робити. І можна порадити громадянам порівнювати заяви політиків різних часів — що політики заявляли, коли вони були при владі, або не при владі, і які їх конкретні дії підтверджують чи не підтверджують їхні заяви.

В цьому сенсі, якщо говорити про всіх кандидатів загалом, то вважаю Порошенко в своїх діях дуже послідовним. Його критикують за те, що він використовує у піарі якісь позитивні досягнення, наприклад, створення автокефалії або безвіз. Але насправді хочеться, щоб всі політики піарились, якщо вони реально щось декларують і потім реально цього досягають. Якщо вони про це говорять - в цьому не має нічого поганого.

В цьому сенсі, можливо, для інших громадян є інші важливі критерії, з огляду на які вони будуть обирати, хто кращий, а хто гірший. Але для мене особисто, як для людини, яка давно стежить за політичними процесами, є важливим, наскільки політик послідовний в тому, що він декларує, і в тому, що він реально своїми діями реалізовує. Тому Порошенко, на мій погляд, це реалізовує. Те, що він обіцяв в частині європейської інтеграції, зокрема безвіз, і в що мало хто вірив, те, що він обіцяв стосовно армії - він це все реально зробив. І те, що він говорив про церкву — ніхто ж не буде сумніватися, що і отримання автокефалії є дійсно велика доля участі держави в цілому, але й самого президента.

Тому вважаю, що треба оцінювати і за заявами — наскільки вони не суперечать, коли політик знаходиться в різних ситуаціях. Коли кажуть про Тимошенко, то вона обіцяє одне, коли вона при владі, підписує папери і про МВФ, і про ринок землі, а коли вона переходить в опозицію, вона змінює свою думку кардинально на 180 градусів. Або коли вона розмовляє навіть з різними аудиторіями, наприклад, з західною аудиторією і всередині країни, її позиція теж відрізняється. Для мене це показово — наскільки заяви політика дійсно відображають його погляди і те, що він збирається робити.