Лариса Скорик. Про свято лицарських часів
11.03.2019 13:25

Лариса Скорик. Про свято лицарських часів

Останнім часом чимало розмов з приводу святкування 8 Березня. Тут треба одразу поділити суспільство на дві частини — суспільство традиційних цінностей і нетрадиційної орієнтації. Думаю, для тієї більшості, орієнтованої на “європейські“ цінності, це свято є абсолютно ніяким святом, бо як же так, йдеться мова про якусь одну стать. А вони там загубились, бідолажки, не знають, чи трансгендерів святкувати, чи гомосексуальних діячів.

Особисто відношусь до цього свята як до свята позитивного. Просто є свята, які відзначають якісь агресивні, злі моменти в житті суспільства, і по цей день ми бачимо, як прокидаються ті інстинкти зараз під маркою відходу від того, що було. Думаю, що це неправильно, тому що це позитивне свято. Це свято з тих, які належать ще до лицарських часів — до свята прекрасної дами. Однак нині мало хто про це знає, бо вже не в фаворі ні дама, ні кавалер, а тепер вже в фаворі втрата всіляких гендерних відмінностей.

Тому для мене це свято подвійне, тому що воно йде все-таки в ногу з великими традиціями не чисто відзначання боротьби за права жінки, як це було започатковане, а воно піднімається до вищих категорій. І тому таке свято має право не тільки на існування, а й щоб до нього ставилися і з відповідним пієтетом. Не йдеться про якісь чисто жіночі привілеї, йдеться про привілеї суспільства, яке вміє шанувати слабших, але дуже надійних, маю на увазі жінок, і цим доводить свою приверженість до високих істин.

Тому не треба це свято зуживати. Це взагалі свято жінки, тобто цієї слабшої половини, але яку називають й прекраснішою половиною людства. І тієї частини людства, яка не тільки потребує до себе вдячного ставлення за всі ті зусилля, які доводиться протягом життєвого шляху долати жінкам. Якщо святкують їхнє свято, значить, святкують і їхні помисли, мрії, побажання, тобто ставляться до цього вищою мірою позитивно.

Тому цей дурний нинішній бум відректися від всього, що було, це просто глупо виглядає, тому що це свято міжнародне, не тут воно започатковане. А за останні роки ми бачимо, як Україна йде у фарватері нікчемних цінностей.