Володимир Чемерис. Вбивство дівчинки на Одещині - це вирок тому, що називається «поліцейська реформа»
20.06.2019 13:43

Володимир Чемерис. Вбивство дівчинки на Одещині - це вирок тому, що називається «поліцейська реформа»

У вбивстві Дар’ї Лук’яненко було насправді багато моментів, які вказували на непрофесіоналізм поліції. Але вся країна стала свідками того, що тільки на третій раз знайшли тіло вбитої дівчини. Це однозначно вказує на неефективність принаймні того підрозділу поліції, який займається оперативною діяльністю і слідством. Про що мова: там навіть підключали екстрасенсів, і тут ще треба посперечатися, бо можливо, екстрасенси були більш ефективні в цьому напрямку.

Тому це просто показник того, на що вже неодноразово вказували. Так звана реформа поліції призвела до падіння професіоналізму і ефективності, разом з так званою люстрацією, коли абсолютно неконституційне і неправове положення про колективну відповідальність примушувало професіоналів залишати лави правоохоронних органів. Тому власне ми і бачимо відповідний результат. Можна говорити, що «давайте реформувати, а вони навчаться через деякий час», але кожен такий деякий час — це життя людей, в тому числі дітей. Цей випадок і маса інших, наприклад, вбивство хлопчика в Переяславі і багато інших, - по суті, це вирок тому, що називається поліцейська реформа.

Зараз терміново треба робити дуже багато заходів. У багатьох є сподівання на нового президента, і тому так багато проголосували за нього, але ми поки що бачимо, що, по суті, немає жодних кроків, які б якимось чином змінювали ту позицію, яка була за старої влади. Тим паче, що міністр внутрішніх справ залишається на своєму місці і, очевидно, залишиться до парламентських виборів, до формування нового уряду, а може, й після того. Думаю, що закон про люстрацію, який просто виштовхнув з правоохоронної системи професіоналів, він очевидно неконституційний. Питання про нього знаходиться у Конституційному суді вже приблизно три роки, і суд досі не може і не хоче ухвалити рішення, яке може бути тільки одне — що цей закон не відповідає Основному Закону, тому що на нього чинився тиск. Відміна цього закону і повернення професіоналів для того, щоб люди довго не набували свій досвід, тому що набування цього досвіду означає нові смерті. Це одна з таких речей.

Друге — це заміна керівництва і МВС, і поліції. Можна дуже багато говорити про конкретні кроки, але з цього, без сумніву починається все. Дуже хотілось би, щоб нова влада почала ці кроки, тому що ситуація достатньо серйозна, бо злочинність серйозно збільшилась. Треба робити кроки буквально від сьогодні, але поки що ми таких кроків не бачимо і поки що, на жаль, не можемо сподіватися.