Тарас Чорновіл. Команда Зеленського тримає населення у стані ейфорії
02.08.2019 14:06

Тарас Чорновіл. Команда Зеленського тримає населення у стані ейфорії

Поки що 100%-но говорити, що інформація з відставкою Богдана була фейком, чи це був умисний вкид для перевірки реакції, — ще зарано. Річ у тому, що фейк почав гуляти десь в обідню пору. Як правило, нинішня команда дуже швидко реагує на такі речі, які їм не вигідні, особливо такі юристи, як Богдан і Портнов. А от вийшло ж так, що до сьогоднішнього ранку тримали відверту інтригу — від команди Зеленського не було жодних спростувань. Насправді ж голова Офісу президента має найкращі з усіх в Україні можливості чітко і оперативно донести повідомлення про фейковість чи не фековість повідомлення, які стосуються його особисто. А там протримали паузу впродовж всіх вечірніх випусків новин, коли показували цю відверту знущальну заяву, що “звільнити мене за власним бажанням з моменту настання бажання” - відверта зневага, відверта демонстрація своєї зверхності щодо всіх без офіційних спростувань. Всі піднімали шум, всі обривали телефони, і ні в одній з новинних програм не дали відповіді про те, що це фейк.

Як на мене, то це зовсім не фейкова заява, а це інформаційний вкид. Для чого? Можливо, щоб подивитися як реагують зараз на Богдана. Можливо, в зв'язку з тим, що по Богдану можуть бути якісь кадрові рішення, які можуть піти не вниз, а вгору. Скажімо, Коломойський дуже хоче бачити Богдана на посаді прем'єр-міністра. Для цього треба скасувати в Конституційному суді закон про очищення влади, тому що в Адміністрації президента, який перейменували в Офіс, люстрований Богдан може бути, тому що Офісу немає в списку на люстрацію, а тут вже не пройде, тому що Кабінет міністрів не перейменуєш, він конституційний орган.

І от тому, може, робляться оцінки: а якщо ми зробимо рекогносцировку, забираємо Богдана з Адміністрації і у ВР швидко проводимо його на посаду прем'єр-міністра — яка буде реакція, як на нього реагують? Загальна реакція млява, тобто фактор сенсації був, а політичних оцінок, щось на кшталт «що нарешті гад паршивий, мерзотник покидає цю посаду» та подібного, не було. Поки що тримають стан загального піднесення. Виходить так, що весь час народу підсилюють дозу, як наркомана, якого можна досить довгий час протримати у ситуації високої ейфорії. От населення поки що тримають у стані ейфорії. І перевірили, що зараз в цьому стані ейфорії виглядає, що сприйняття Богдана зберігається нейтральним, тобто негативу ще до нього немає, тоді можна погратися. Заради цього можна в “мертвий сезон”, десь з середини серпня скасувати закон про очищення влади, і в вересні одним з перших рішень новообраної Ради Богдана проводити на прем'єра.

Щоправда є і інша посада, на яку мітить Богдан. Це посада голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів або Вищої ради правосуддя, щоб остаточно повністю взяти під контроль всю судову владу і переломити залишки реформи, які були на рівні Верховного суду України, і остаточно вже приватизувати Конституційний суд. Чи можуть це зробити? Можуть. Для чого теж треба бачити загальну суспільну реакцію — або спротив, або нейтральний погляд. От для цього такі речі іноді робляться.