Олеся Яхно. Ва-банк Кличка і «многоходовки» Офісу президента
20.09.2019 15:28

Олеся Яхно. Ва-банк Кличка і «многоходовки» Офісу президента

На сьогоднішній день Офіс президента фактично намагається блокувати роботу Києва, перебираючи значну частину повноважень від мера. Тому Кличко діє на випередження, щоправда до кінця треба розуміти логіку Офісу президента, адже невідомо, чи там ставлять ставку на вибори – можливо, йдеться про відбирання повноваження в сторону голови КМДА.

Скоріше за все, Офісі президента планують обезсмислити на цьому етапі посаду мера як таку. Тобто адміністративним шляхом віддати більшу частину повноважень голові адміністрації, звівши посаду і можливості впливу до формальності. Можливо саме так, без виборів. Просто змінити закон — і все. Ми знаємо, що така ініціатива законопроекту вже озвучена.

В таких містах, наприклад, як в Дніпрі схоже на те, що Офіс президента робить ставку якраз на дострокові вибори, тому що там робиться акцент на зловживаннях: вся ця історія з мостом і перевірками, щоб змусити погодитися на дострокові вибори. А в Києві — не факт, з огляду на те, який може бути результат. Бо немає впевненості, що переможе кандидат від “Слуги народу”. Тут ще треба поборотися за посаду мера, навіть якщо уявити, що дострокові вибори будуть зараз.

Йде відчайдушна боротьба за Київ. Бюджет Києва великий, 56 млрд грн в цьому році. Політично столиця завжди мала визначальне значення. Але є ще і така логіка — влада заради влади. Якщо є зараз можливість отримати контроль над усіма гілками влади, бо він вже є, а й над місцевою владою, то він і здійснюється. І зараз якщо ми подивимось на проект бюджету на 2020 рік, там вже частина витрат, які ми називали фінансовою децентралізацією, податки, які залишалися на місцях, вже частково будуть відібрані і підуть в Київ. Тобто фінансова децентралізація скорочується.

Сам факт того, що за ініціативою президента були заблоковані на початку вересня кошти, які вже є в бюджеті на 2019 рік, які є розплановані і які є в багатьох регіональних програмах з фонду національного розвитку, вони теж були заблоковані. Це теж один з механізмів контролю і впливу, що ми будемо самі одобрювати, які і на що надавати фінанси.