Галина Третьякова. Що приховують зарплати у конвертах
31.01.2020 08:15

Галина Третьякова. Що приховують зарплати у конвертах

У Верховній Раді знаходяться, крім “закону про працю”, ще сім!!! законопроектів, які стосуються прожиткового мінімуму. Це означає, що прожитковий мінімум буде встановлений реально чесний, він буде не менший за чотири тисячі гривень на місяць для кожної особи, незалежно від того, чи це дитина, чи людина з інвалідністю, чи інша. Крім того, цей прожитковий мінімум буде поступово змінюватися. Є урядовий законопроект щодо прожиткового мінімуму, яким відповідно відв'язується рівень заробітних плат Національної поліції, прокурорів Офісу генерального прокурора і інші показники. В тому числі відв'язується розмір і вартість адміністративних послуг, адміністративних штрафів, натомість вводиться так звана розрахункова величина, і прожитковий мінімум поступово стане носити характер неоподаткованого мінімуму.

Прем'єр-міністр, міністри ще взимку і весною будуть працювати над великою податковою реформою, яка буде стосуватися саме податків на доходи фізичних осіб і Єдиного соціального внеску. Ми очікуємо, що в результаті нарешті отримуємо податкову систему, яка буде задовольняти, в першу чергу, домогосподарства і людей, а потім вже інтереси роботодавців. Таким чином, матимемо Трудовий кодекс, оподаткування домогосподарств, а також пенсійну реформа і запровадження відрахування у власність накопичень громадян. Уряд також працює над тим, щоб створити умови зберігання грошей, які будуть знаходитися у власності людей і де роботодавець буде ще додатково до внесків людей, які вони будуть обирати самостійно, довносити кошти до заробітної плати. Всі ось ці речі запроваджуються для того, щоб збільшувати розмір заробітної плати, яку ми отримуємо у вартості виробленої продукції.

Всі заходи направлені на те, щоб ми зменшили зарплату у конвертах. У нас є більше, ніж мільйон, думаю, що насправді два і більше мільйони людей, які знаходяться в незадекларованій праці, які взагалі не захищені ані КЗоТом, ані законодавством. Що стосується людей, які працюють в неформальній зайнятості, які отримують зарплати у конвертах, це означає лише те, що люди незахищені. Це означає, що людину можна звільнити, просто не сплативши їй чергову заробітну плату в конверті, і за це не буде ані якоїсь матеріальної компенсації, ані якого соціального захисту в частині безробіття, в частині пенсійного забезпечення, яке напряму залежить від того, яку заробітну плату отримують люди.

Галина Третьякова
украинский общественный деятель, политик, народный депутат Украины IX созыва от "Слуги народа"