Сергій Гайдай. Рік потому: Зеленський перестав гратися у шоу
22.05.2020 09:00

Сергій Гайдай. Рік потому: Зеленський перестав гратися у шоу

Українська політична система починає брати верх над Зеленським, починає виховувати традиційного українського політика на президентській посаді.

Що таке традиційний українській політик? По-перше, це коли всі речі, які він вам розповідає про досягнення, ніяким чином не відносяться до реалій. Друге — на будь-яке питання він може відповісти, але чи є так насправді? Завжди українських політиків, які співвідносяться зараз до Зеленського, які відносилися ще більше до Порошенка, а що вже казати про Кучму і Януковича, система виховувала років так тридцять. І Зеленський стає таким самим.

Звичайний український політик завжди, коли у нього є ідеї, йому система каже “не на часі, нема грошей, не все так швидко”. Він хотів переїхати з Банкової — йому система сказала: “неможливо, сиди в тому ж кабінеті, де сиділи всі”. Тому він перестав гратися у шоу. І днями ми нарешті побачили першу традиційну прес-конференцію у форматі “на галявинці та в краватці”. А тепер пригадаймо, що він казав рік тому: “я — звичайна людина, навіть будемо зустрічатися у фуд-корті”.

Словом, такий формат у нас був у Порошенка. Тобто він приймає правила гри, тому що до цього він бунтував проти правил гри. Зараз ми бачимо, Зеленський прийняв ці правила гри. Ну і тепер на поверхню вилізло “багато цікавинок”. Наприклад, його питають: “так ви ж обіцяли нових міністрів, а у вас Аваков вже більше року сидить”. І він дуже дивно відповідає: “Поки він не розкриє вбивство Шеремета” - але ж він може не розкрити ще декілька термінів! Чи “як ви ставитеся до корупційного скандалу з вашим оточенням, з Єрмаком” - “винний не Єрмак”. Тобто він перетворюється в звичайного традиційного українського політика, який освоює словоблудство, приймає їх формати, вчиться відповідати так, як відповідали його попередники.

Якщо критика — то вороги. Своїм все — іншим закон і т.д. Єдине, що було цікавого — це його позиція по Порошенку. Ця прес-конференція затьмарила іншу прес-конференцію з плівками по Байдену. І для Порошенка це дійсно дуже неприємна річ і дуже небезпечна, тому що очевидно, що Порошенко робив ці записи сам. Дуже дивна позиція його адвокатів, які кажуть, що тут є справа про порушення державної таємниці. А хто порушував? Це ж Порошенко записував, бо технічно, крім нього, ніхто це не міг зробити, бо запис вівся з кабінету Петра Олексійовича. Тобто, або це він писав сам, або з його кабінету писали вороги, тоді це питання до охорони Порошенка.

Сергей Гайдай
политтехнолог, директор по стратегическому планированию агентства «Гайдай.Ком»