Михайло Волинець. Шахтарі приїхали в один кінець
01.07.2020 09:46

Михайло Волинець. Шахтарі приїхали в один кінець

Заборгованість по заробітній платі шахтарям на даний момент складає 650 млн грн, а з 1 липня необхідно буде додати ще 530 млн, і таким чином заборгованість буде більше 1,1 млрд (!!!). Влада для того, щоб зупинити приїзд шахтарів до Києва, намагалася в п'ятницю на минулому тижні виділити якусь частину коштів з державного бюджету: з попередніх місяців, з інших статей реструктуризації, і видати на зарплату шахтарям, але вони не змогли цього зробити, тому що в зв'язку з розділенням міністерств неможливо було відкрити рахунки.

Все тягнеться одне за одним, і шахтарі просто вже нікому не вірять. Вони не згодні терпіти таке знущання. На шахті “Красноліманська” 8 місяців заборгованості по заробітній платі. Йдуть розбірки між двома кланами — людьми Коломойського і Кропачевим. Державна шахта, але ніхто не вживає належних заходів, або якщо і приймають якісь рішення, то вони половинчаті. “Центренерго” заборгувало більше 1 млрд коштів, а за деякими підрахунками 1,5 млрд за спожите вугілля шахтарям державних шахт і держпідприємству “Держвугольпостач”, яке реалізовувало вугілля з державних шахт. “Держвугольпостач” заборгували 450 млн і хотіли викинути з приміщення Фонд держмайна, який підпорядкований “Центренерго” – тобто вони там всі пов'язані корупцією на державному рівні. А сам Коломойський взяв під контроль менеджмент, поставив Потапенко і Уварова, які з охотою і великим натхненням і розграбували “Центренерго”, зробивши його банкрутом.

Тому тут в один присід не вирішиш питання, не дивлячись на те, які приймались більш-менш позитивні рішення у антикризовому штабі. Прогнозний баланс приймався про заборону постачання російського вугілля і електроенергії, про заборону включати зараз газо-мазутні блоки, які працюють на імпортному мазуті і газі. Тобто пропонувалось рішення антикризового штабу спалювати для виробництва теплової енергії на ТЕС українське вугілля. Тим не менш, блоки працюють. Калушська ТЕС, яка знаходиться в державній власності – там там Андрій Венгрин, Ігор Насалик сіли на цю тему. Вони не розрахувалися з “Львіввугілля”, а це вже друга корупційна схема. Третя — на шахті “Красноліманська” відбувається нелогічне призначення керівників, як на шахту “Надія” призначили людину Венгрина; те саме відбувається і на “Волиньвугілля”. Люди, які ніколи не були у шахті, не працювали, сідають на схеми, вступають в контакти з органами влади, і ті призначають їхніх людей на керівництво. От вам ситуація в галузі. Люди знають досконально всю цю картинку, тому довіри немає ні до кого.

В п'ятницю президент запросив до себе Геруса — голову енергетичного комітету в ВР. Герус оком не моргнув, коли президент ставив запитання, чому “Центренерго” не розраховується, які необхідно вжити заходи і як розібратися, хто там винен. Герус переключив все це питання на шахтарів і на мене, сказавши, що шахтарі піддалися моєму впливу і їдуть з політичними цілями до Києва.

Але! Вимоги, які шахтарі сформували колективно по скайпу, вони їх висловили відкрито, демократично: створити безпечні умови праці на їхніх робочих місцях, погасити заборгованість по заробітній платі, вжити заходів, щоб не потрапляла на ринок України російська електроенергія, російське вугілля газової групи. Вони вимагають подолати корупційні явища в енергетиці, зокрема у вугільній галузі. Тому шахтарі приїхали в один кінець.