Володимир Чемерис. Славнозвісна формула «армія, мова, віра»
09.10.2020 18:24

Володимир Чемерис. Славнозвісна формула «армія, мова, віра»

У Кабміні створено новий підрозділ з питань релігії. Цей підрозділ буде займатися тими ж питання, що й розформований департамент в минулому – питаннями релігії. Про це повідомив релігіовед Андрій Юраш.

Юраш – представник такої консервативної течії, яка бачить Україну клерикальною країною, де всі будуть релігійними, причому належати до певної конфесії. Насправді уся суть цього підрозділу відповідна до тієї, яка була за правління попереднього президента, за славнозвісною формулою «армія, мова, віра». Тобто, по суті, це встановлення державної релігії, не дивлячись на протиріччя з Конституцією України. Все це не має жодним чином відношення до прав людини.

Навпаки, зараз завдання дати свободу віросповідання людям, або дотримуватися будь-якої конфесії, або не сповідувати жодну релігію. Це в попередній період у нас все робилося для того, щоб знищити таку свободу. І, напевно, створення ще якогось органу так само спрямовано на те, щоб продовжувати цю політику.

«Успіхи» минулого департаменту, про які пише пан Юраш, полягали у тому що й досі тривають захоплення церков і встановлення різноманітних релігійних свят, які не мають відношення до віросповідання більшості українців. Тобто ці «успіхи» — це придушення свободи віросповідання, заборона інших конфесій, наприклад, УПЦ Київського патріархату і т.д. Політика, спрямована на придушення свободи віросповідання.

Доречі, й про Томос ми вже не чуємо, адже це також «успіх» департаменту у справах релігії. Томос був передвиборчим ходом Порошенка, який не увінчався успіхом у тому плані, що не вдалося ні об'єднати православних українців, вони залишились у різних конфесіях, ні допомогло обратися на другий термін. Нинішній президент взагалі належить до іншої релігії. Тому за думками Томос — це просто створення чергової православної конфесії, причому залежної від Константинопольського патріархату, і все.

Ще й досі, вже за Зеленського відбуваються церковні захоплення, особливо в маленьких селищах. Про це є досить багато повідомлень на Фейсбуці. Всі захоплення відбуваються вже не так, як при минулому президенті, але це все йде паралельно з ультраправим нацизмом.

Але якщо ультраправий нацизм впав до нуля в перші дні після обрання Зеленського, так само як і захоплення релігійних споруд інших конфесій впало до нуля, то зараз воно знов збільшується, тому що власне представники ультраправих і складають основні сили нападників. Ми маємо продовження тієї самої політики Порошенка, за яку нацисти просто стали інструментом правлячого класу, і тому такі напади продовжуються. І не варто очікувати на реакцію новоствореного підрозділу з питань релігії при Кабміні в цих питаннях. Не потрібно сподіватися, що цьому буде дана якась правова оцінка і відповідальність за всі антизаконні дії, так само, як і напади ультраправих на інакодумців. Теперішня влада в цьому не виправдає надій.