22.11.2007 11:45
«Гектар в центрі коштує 40 млн доларів!» - пише в своєму блозі про транспортну проблему Києва депутат Київради Олександр Бригинець. За його словами поруч із залізничним мостом треба будувати платний автомобільний міст за рахунок недержавних інвестицій, передає ІА «ЗаКиїв».

«Під міст з платним проїздом гроші знайдуться миттєво. Цим мостом їздили б ті, кому час дорожчий за гроші, а заразом - швидка, пожежна, аварійні, президенти і прим'єри. Уявіть, наскільки це полегшить ситуацію, якщо заради Ющенко і Януковича та їх наступників не перекриватимуть рух на мостах?» - відмітив Бригинець.

Відповідаючи на коментарі блоггерів що до можливості полегшити ситуацію за допомогою підземних паркінгів Олександр Бригинець зауважує що поки це не дуже рентабельно для приватних забудовників, бо вартість землі в центрі така, що жоден паркінг не може принести прибуток, а гектар в центрі може коштувати і 40 млн доларів. Тому майно і землю купують, як засіб накопичення і приросту капіталу, замість того, що класти гроші в банк, який лише покриває інфляцію і не дає прибутку: «Якщо ж чекати бюджетних грошей, то швидше рак на горі свисне... А від платного моста користь буде всім. І тим, хто по ньому їздитиме, і тим, хто швидже стане рухатися звичайними «муніципальними» мостами» - підкреслив він.

Треба також відзначити, що підвищити конкурентноздатність автомобільних шляхів України може відповідна якість надання митних послуг та сприяюча структура митних тарифів. Цей шлях підвищення конкурентноздатності галузі є більш швидким і не потребує значних витрат, тому видається більш доцільним та більш здатним до швидкого реагування. Поганий стан доріг, низька пропускна спроможність та відкритість шляхів - все це понижує конкурентноздатність автошляхів України. Проходження магістралей через населенні пункти та погані транспортні розв'язки на існуючих шляхах роблять побудову нових шляхів більш перспективним та спрямованим на довгострокову перспективу.

Статистика

За статисткою ДАІ за останні декілька років, з кожним роком кількість аварій на дорогах країни неухильно росте на 5-6%. Різниця між першим півріччям 2006 -го і 2007-го суттєва. Цього року в ДТП в Україні загинули 3032 людини, з них 163 в Києві. За той же період 2006 -го - 2307 загиблих. З них - 131 людина загинула в аваріях на дорогах столиці.