Сумщина-2015: стратегія зняття обмежень в дії
21.08.2010 10:21
Вперше в Сумській області влада, бізнес та громадськість зібралися разом для публічного обговорення концепції стратегічного розвитку Сумської області.

Презентація концепції стратегії соціально-економічного розвитку «Нова Сумщина - 2015», яка пройшла у Сумах 20 серпня, привернула до себе значну увагу. У конференц-залі Наукової бібліотеки Української академії банківської справи зібралося більше двохсот представників виконавчої влади, місцевого самоврядування, бізнесу, політичних партій, громадських організацій, науковців, ЗМІ. Всі вони відгукнулися на заклик голови Сумської державної адміністрації Юрія Чмиря взяти активну участь в роботі над концепцією стратегії розвитку Сумщини.

Презентацію концепції провів Ярослав Жаліло - кандидат економічних наук, заслужений економіст України, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень. Відразу ж вона викликала активне обговорення. Цікаво, що гасло концепції стратегічного розвитку - «зняття обмежень для стрімкого зростання» отримало втілення вже під час презентації. Не було жодних обмежень у кількості виступаючих і кожен міг висловитися з приводу презентованої концепції.

Особливий відгук отримав саме інноваційний підхід влади до розробки концепції, відкритість та прозорість роботи над документом. «Раніше від влади ми чули лише пафосні фрази про важливість співпраці. Але це були пусті слова. Тому, зізнаюся, спочатку було скептичне ставлення до цієї ініціативи. Та в роботі над розробкою концепції стратегії ми побачили, що цим документом будуть визначатися конкретні дії. Найголовніше, звісно, те, що стратегія розвитку передбачає зняття всіх суб’єктивних обмежень та базується на сильних сторонах Сумської області», - зазначила голова правління ЗАТ «Сумимостбуд» Світлана Романюк.

До обговорення концепції долучилися також голова Сумської обласної ради Володимир Токар, голова Сумського регіонального відділення Спілки малих, середніх та приватизованих підприємств України Борис Коган, депутат сумської обласної ради Володимир Демура та інші експерти. Вони не просто висловлювали своє ставлення до ініціативи, але й подали цікаві та конструктивні пропозиції. Представники влади, бізнесу та громадськості підтвердили свою готовність взяти найактивнішу участь у роботі над цим рамковим документом. Також робоча група, яка працює над розробкою цього документу, сподівається на активну позицію в районах та містах області. Адже концепція стратегічного розвитку Сумської області набуде дійсно ефективного втілення лише за умови активності громади на місцях.

«Особисто мені дуже приємно, що сьогодні відбулося цілком відверте обговорення представленої нами концепції стратегії соціально-економічного розвитку «Нова Сумщина - 2015», - заявив Юрій Чмирь. - Вселяє оптимізм і те, що цей документ отримав такий резонанс у суспільстві, що його аналізують, обговорюють, доповнюють всі небайдужі жителі Сумської області». Також губернатор відмітив, що вже зараз ідею створення стратегічного розвитку підхопили ініціативні групи в Сумах та Шостці.