02.09.2011 11:45
Народний депутат України прокоментував нашому виданню висловлювання Голови парламенту про те, що зареєстрований у Верховній Раді України законопроект «Про засади державної мовної політики» «несе загрозу для української мови», змушує людей «переходити на двомовність», «розірве освітній процес».

«Ви знаєте думка Литвина – це лише приватна думка одного з депутатів політична сила якого, не в останню чергу завдяки його трудам, розгубила свій парламентський рейтинг. Це далеко не думка усього парламенту» - зазначив Вадим Колесніченко.

«Проте, відверто кажучи я не сильно здивований такою заявою. Литвин на своїй посаді зробив все можливе для провалу у парламенті розгляду попереднього законопроекту «Про мови в Україні» №1015-3 Єфремова, Симоненка, Гринівецького (до речі свого одно партійця). Складається стійке враження, що він не хоче, або не може бути Головою парламенту, який представляє інтереси усіх українців, а - не тільки невеликої праворадикальної групи» - вважає депутат.

«Ті байки, які Литвин сказав, і які насправді відсутні в тексті документу, лише демонструють те, що він не читав законопроект, так і не ознайомився з висновками і рекомендаціями Ради Європи щодо виконання Україною положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин від 7 липня 2010 року в яких констатується масове штучне порушення прав людини в Україні, дискримінацію регіональних мов або мов меншин в освіті, ЗМІ, державному управлінні, кінематографі, рекламі, судочинстві, тощо. Невиконання цих вимог є однією з перешкод української євроінтеграції, курс на які проголосив і Президент Україні Віктор Федорович Януковича.

Ніхто нікого не може і не буде примушувати переходити на інші мови – це право людини, а не обов’язок. Люди самі масово вимагають права на використання рідних мов в своїх регіонах. У мене стіл завалений тисячами скаргами з цього приводу, Всі провідні міжнародні організації також на це вказують.

Наведені висловлювання не можуть звучати від Голови парламенту, оскільки не відповідають високому рівню його посади.

Саме через такий феодальний тип мислення, ідеологічне хуторянство Україна досі не є членом Європейського союзу (2/3 країн якого офіційно багатомовні), не доєдналася до передових демократичних націй» - резюмував Колесніченко.